Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αποβολές Προβάτων


Αποβολή είναι όταν η εγκυμοσύνη του προβάτου τερματίζεται ή γεννούνται αδύναμα ή παραμορφωμένα αρνιά που πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννηση. Οι πιο κοινές μολυσματικές αιτίες των αποβολών είναι Chlamydia (ενζωοτική άμβλωση), Campylobacter (Vibrio), και Toxoplasma gondii (τοξοπλάσμωση). Παρακάτω παρουσιάζονται όλες οι αιτίες των αποβολών στα πρόβατα. Η δική μας πρόταση είναι ο κτηνοτρόφος να εμβολιάζει για Chlamydia και για Βρουκέλωση. Βέβαια οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεχνάνε να απομακρύνουν τα κριάρια από τα εγκυμονούντα πρόβατα τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ώστε να μην υπάρξουν αποβολές από χτυπήματα.

Chlamydia (Ενζωοτική Αποβολή)
Τα χλαμύδια είναι η πιο κοινή αιτία των αποβολών στα πρόβατα. Τα θηλυκά πρόβατα είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στο να προβληθούν από τα βακτήρια. Τα βακτήρια που προκαλούν ενζωοτική αποβολή καλούνται Chlamydia psittici. Τα χλαμύδια προκαλούν αποβολή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να οδηγήσουν στη γέννηση θνησιγενών αρνιών. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία σε νεαρά αρνιά, αλλά δεν σχετίζεται με τα βακτήρια της χλαμύδιας που προκαλεί επιπεφυκίτιδα ή αρθρίτιδα.

Βρουκέλλωση (Μελιταίος Πυρετός)
Βρουκέλλωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο του γένους Brucella. Σε μολυσμένα πρόβατα, η βρουκέλλωση συνήθως προκαλεί έκτρωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της κύησης. Στα κριάρια προκαλεί βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής τους (που ονομάζεται επιδιδυμίτιδα).

Salmonella
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία αποτελεί την τέταρτη σε συχνότητα αιτία αποβολών σε πρόβατα. Οι δύο παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα έγκυο πρόβατο θα διακόψει από σαλμονέλα είναι το στρες και ο αριθμός των βακτηρίων Salmonella που καταπίνει. Οι αμβλώσεις είναι πιο συχνές τον τελευταίο μήνα της κύησης. Τα περισσότερα από τα πρόβατα έχουν διάρροια και κάποια θα πεθάνουν από μητρίτιδα, περιτονίτιδα και σηψαιμία. Επίσης και υγιή αμνοί μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια και να πεθάνουν.

Τοξοπλάσμωση 
Η τοξοπλάσμωση είναι κοινή αιτία αποβολών στις προβατίνες. Προκαλείται από  ένα παράσιτο πρωτόζωο (Toxoplasma) που προκαλεί κοκκιδίωση στις γάτες. Τα πρόβατα μολύνονται όταν καταναλώνουν τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με τα περιττώματα της γάτας. Το μικρόβιο μεταναστεύει στον πλακούντα και τα έμβρυα προκαλώντας το θάνατο και την αποβολή τους. Τα πρόβατα αποβάλουν κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ή γεννούν νεκρά ή ασθενή αρνιά που συνήθως πεθαίνουν από την πείνα. Αν η μόλυνση συμβεί στους δύο πρώτους μήνες της κύησης έχουμε εμβρυϊκό θάνατο και απορρόφηση του εμβρύου.

Καμπυλοβακτηρίωση
Η καμπυλοβακτηρίωση (Campylobacterisis) είναι μια κοινή αιτία των αποβολών στα πρόβατα. Αποβολές συμβαίνουν κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης, επίσης θνησιγενή ή αδύναμα αρνιά είναι κοινά σημάδια της νόσου. Το μικρόβιο που προκαλεί αποβολή είναι το Campylobacter jejuni. Τα πρόβατα μολύνονται με κατάποση των μικροβίων από την τροφή ή το νερό. Η περίοδος επώασης από τη στιγμή της μόλυνσης και την αποβολή είναι μόνο δύο εβδομάδες.

Λεπτοσπείρωση
Τα πρόβατα είναι γενικά πιο ανθεκτικά στην λεπτοσπείρωση από τα βοοειδή, τους χοίρους, και τα περισσότερα κατοικίδια ζώα. Αποβολή εξαιτίας αυτής της ασθένειας μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης. Μια εξέταση αίματος των προβάτων μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Cache Valley Ιός
Ο ιός Cache Valley προκαλεί αποβολές στα πρόβατα. Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια σε προβατίνες που κυοφορούν. Αν το πρόβατο μολυνθεί στις 28 πρώτες ημέρες της κύησης, τα έμβρυα συνήθως πεθαίνουν και απορροφούνται. Αν μολυνθεί μετά από 45 ημέρες εγκυμοσύνης, συνήθως δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Αν η λοίμωξη εμφανίζεται μεταξύ 28 και 45 ημέρες της κύησης, τα έμβρυα συνήθως αναπτύσσουν σύνδρομα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα θηλυκά πρόβατα που έχουν μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη συνήθως δεν εμφανίζουν σημάδια της νόσου και αναπτύσσουν ανοσία που διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Πυρετός Q
Q πυρετός είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο, Coxiella burnetti. Το πιο κοινό σύμπτωμα του πυρετού Q είναι η αποβολή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα περισσότερα ζώα δεν παρουσιάζουν οποιαδήποτε σημάδια της ασθένειας. Τα πρόβατα μπορούν να εμφανίσουν πυρετό Q μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ή εκκρίσεις. Ο πυρετός Q μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Πυρετός της Rift Valley (Ενζωοτική Λοιμώδης Ηπατίτιδα)
Ο πυρετός της κοιλάδας Rift είναι μια ιογενής νόσος των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής. Ο ιός προσβάλλει το ήπαρ και προκαλεί συμπτώματα από πυρετό και νωθρότητα έως αιμορραγία. Το ποσοστό των αποβολών πλησιάζει το 100% στα έγκυα πρόβατα. Μεταδίδεται από τα κουνούπια.




Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Ασθένειες Προβάτων: Λύσσα

Η λύσσα είναι μια ιογενής νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος των θηλαστικών. Η μετάδοση του ιού της λύσσας γίνεται κυρίως μέσω δαγκώματος ενός μολυσμένου ζώου, στο οποίο ο ιός βρίσκεται στο σάλιο. Μετά την μόλυνση, ο ιός αντιγράφεται σε μυϊκά κύτταρα και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ο ιός πολλαπλασιάζεται και εισβάλλει σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των σιελογόνων αδένων. Αποβολή του ιού της λύσσας μπορεί να γίνει πριν εκδηλωθούν τα κλινικά συμπτώματα. Η διάρκεια της περιόδου επώασης μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και εξαρτάται από το πόσο κοντά στο δάγκωμα είναι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. 

Συμπτώματα
Πρώιμα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αταξία, και ανορεξία. Όσο εξελίσσεται η ασθένεια οι απλές άτακτες μυϊκές συσπάσεις γίνονται παράλυση. Η παράλυση του φάρυγγα οδηγεί σε αδυναμία να καταπιούν, ροχαλίζων, και συσσωρεύουν αφρώδη σάλιο γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Παρουσιάζουν ανώμαλη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα προς χειριστές και άψυχα αντικείμενα και σεξουαλική διακοπτόμενη υπερδραστηριότητα. Πολλά ζώα τραβούν το μαλλί τους. Η ασθένεια είναι ταχέως εξελισσόμενη και τα μολυσμένα ζώα καταβάλλονται μέσα σε 3 έως 5 ημέρες, ακολουθεί κώμα και θάνατος μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων.

Διάγνωση 
Η διάγνωση της λύσσας βασίζεται στην εξέταση τμημάτων του εγκεφάλου. Αν συμβεί κάποιο δάγκωμα σε ζώο της εκτροφής από ύποπτο ζώο θα πρέπει άμεσα να γίνει εξέταση ώστε να μην κινδυνεύουν οι κτηνοτρόφοι. 

Θεραπεία 
Η λύσσα είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Πρόληψη 
Σε ενδημικές περιοχές η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός των προβάτων. Σε περιοχές με λίγα κρούσματα δεν συνιστάται λόγο κόστους. Τα εμβολιασμένα ζώα που εκτίθενται σε λύσσα (δάγκωμα από μολυσμένο ζώο) θα πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι πληγές, να επανεμβολιαστούν και να μπουν για 45 ημέρες σε καραντίνα. Τα μη εμβολιασμένα ζώα μπορούν να θανατώνονται αμέσως ή να εμβολιαστούν και να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 90 ημέρες έως 6 μήνες και να πραγματοποιηθεί αναμνηστικό εμβόλιο κατά την απομόνωση.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ερώτηση: Διάρκεια Θηλασμού Αρνιών

Ερώτηση: Πόσο χρόνο πρέπει να αφήσω τα αρνιά να θηλάζουν στις προβατίνες.

Απάντηση: Αν η απάντησή μου ήταν καθαρά επιστημονική θα σου έκανα την εξής ανάλυση. Το αρνί γεννιέται με την μεγάλη κοιλία να μη λειτουργεί κανονικά, οπότε χρειάζεται πρωτεΐνη η οποία παρέχεται μέσω του γάλακτος ή υποκατάστατο γάλακτος μέχρι η μεγάλη κοιλία να γίνει λειτουργική. Η μεγάλη κοιλία αναπτύσσει κάποιο βαθμό λειτουργικότητας όταν το αρνί φθάσει στην ηλικία των 2 εβδομάδων ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ξηράς τροφής. Οπότε όπως καταλαβαίνεις ουσιαστικά το αρνί τις πρώτες δύο βδομάδες θα πρέπει να είναι με την προβατίνα και να έχει πρόσβαση σε σανό μηδικής ώστε να δραστηριοποιήσει σιγά - σιγά την μεγάλη κοιλία. Μέχρι και την 6 εβδομάδα η μεγάλη κοιλία στο αρνί υπολειτουργεί, οπότε θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε γάλα ή  υποκατάστατο γάλακτος. Από την 6η έως την 8η εβδομάδα η λειτουργία της μεγάλης κοιλίας έχει ολοκληρωθεί και έχουν αναπτυχθεί τα μικρόβια (αναερόβια βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες) που είναι απαραίτητα για να χωνέψει της ζωοτροφές και να συνθέσει ποσότητα πρωτεΐνης που επιτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη χωρίς γάλα. 

Τώρα για να κάνουμε την απάντηση πιο πρακτική θα σου έλεγα το εξής: για τα αρσενικά αρνιά απογαλακτισμός από την πρώτη στιγμή (υποκατάστατο γάλακτος), ενώ για τα θηλυκά 2 εβδομάδες πρωί - βράδυ με την προβατίνα και 4 εβδομάδες μόνο βράδυ. Βέβαια μέχρι και την 8η εβδομάδα θα πρέπει να χορηγείς μίγμα ανάπτυξης.  


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πρόβειο Γάλα Συστατικά


Τα 100 γραμμάρια πρόβειου γάλατος έχουν τα παρακάτω συστατικά.

Νερό80.70g
Ενέργεια108kcal
Πρωτεΐνη5.98g
Ολικό Λίπος (fat)7.00g
Τέφρα0.96g
Υδρογονάνθρακες5.36g
Ίνες0.0g
Μέταλλα
Ασβέστιο (Ca)193mg
Σίδηρος (Fe)0.10mg
Μαγνήσιο Mg18mg
Φώσφορος (P)158mg
Κάλιο (K)137mg
Νάτριο (Na)44mg
Ψευδάργυρος (Zn)0.54mg
Χαλκός (Cu)0.046mg
Μαγγάνιο (Mn)0.018mg
Σελήνιο (Se)1.7μg
Βιταμίνες
Ασκορβικό Οξύ (C)4.2mg
Θειαμίνη0.065mg
Ριβοφλαβίνη0.355mg
Νικοτινικό οξύ0.417mg
Παντοθενικό οξύ0.407mg
B-60.060mg
Φυλλικό οξύ7µg
Φολικό οξύ0µg
B-120.71µg
Ρετινόλη44µg
A147IU
Λιπίδια
Λιπαρά οξέα, συνολικά κεκορεσμένα4.603g
Λιπαρά οξέα, συνολικά μονοακόρεστα1.724g
Λιπαρά οξέα, συνολικά πολυακόρεστα0.308g
Χοληστερόλη27mg
Αμινοξέα
Τρυπτοφάνη0.084g
Θρεονίνη0.268g
Ισολευκίνη0.338g
Λευκίνη0.587g
Λυσίνη0.513g
Μεθειονίνη0.155g
Κυστίνη0.035g
Φαινυλαλανίνη0.284g
Τυροσίνη0.281g
Βαλίνη0.448g
Αργινίνη0.198g
Ιστιδίνη0.167g
Αλανίνη0.269g
Ασπαρτικό οξύ0.328g
Γλουταμινικό οξύ1.019g
Γλυκίνη0.041g
Proline0.580g
Σερίνη0.492g


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ορολογία: Nitrogen-free extract


Nitrogen-free extract στα ελληνικά είναι οι Ελεύθερες Αζώτου Εκχυλισματικές Ουσίες.

Οι Ελεύθερες Αζώτου Εκχυλισματικές Ουσίες αποτελούνται από τα Σάκχαρα (Sugars), τα Οργανικά οξέα (Organic acids), την Πηκτίνη (Pectin), την Ημικυτταρίνη (Hemicellulose) και την Λιγνίνη διαλυτή σε αλκάλεα (Alkali-soluble lignin).



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Ορολογία: CP (Crude Protein)


CP = Crude Protein στα ελληνικά ΑΠ = Ακατέργαστη Πρωτεΐνη ή AΟ = Αζωτούχα Ουσία


Η Ακατέργαστη Πρωτεΐνη αποτελείται από την Πρωτεΐνη (Protein) και το Μη πρωτεϊνικό Άζωτο
(Non-protein N). Από πλευράς κόστους είναι το πιο ακριβό κομμάτι της ζωοτροφής.

Μερικά παραδείγματα περιεκτικότητας Ακατέργαστης Πρωτεΐνης μερικών ζωοτροφών (% της Ξηράς Ουσίας):
Σόγια: 51.8
Μηδική Νωπή: 20.6
Μηδική Ενσίρωση: 19.1
Μηδική Σανός: 18.2
Πίτουρο Σιταριού: 17.3
Σιτάρι: 12.6
Κριθάρι: 11.8
Καλαμπόκι: 10.5


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πωλήσεις αρσενικών αρνιών Assaf


Μπορείτε να έρθετε και να διαλέξετε αυτά που θέλετε, διαθέτουμε αρσενικά αρνιά σε όλες τις ηλικίες. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
Read more »

Ορολογία: DM (Dry Matter)


DM = Dry Matter στα ελληνικά ΞΟ = Ξηρά Ουσία

Τα βασικά συστατικά όλων των ζωοτροφών είναι το Νερό (Υγρασία) και η Ξηρά Ουσία. Οπότε η πρώτη ανάλυση μιας ζωοτροφής είναι ο ποσοστιαίος υπολογισμός (%) της Ξηράς Ουσίας επί του συνόλου της ζωοτροφής. 

Μερικά παραδείγματα υπολογισμού Ξηράς Ουσίας:

Μηδική Νωπή: 20%
Μηδική Σανός: 90%
Μηδική Ενσίρωμα: 31%
Πίτουρο Σιταριού: 87%
Κριθάρι: 87%
Σόγια: 88%

Με την σειρά της η Ξηρά Ουσία διακρίνεται στα οργανικά και στα ανόργανα συστατικά. Τα οργανικά συστατικά περιλαμβάνουν τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, τα οργανικά οξέα, κτλ., ενώ τα ανόργανα συστατικά των φυτών περιλαμβάνουν μια σειρά ανόργανων στοιχείων, σπουδαιότερα από τα οποία το κάλλιο (K) και το πυρίτιο (Si). Στα ζώα τα σημαντικότερα ανόργανα στοιχεία είναι το ασβέστιο (Ca) και ο φωσφόρος (P).


Read more »

Ηλεκτρολύτες στα πρόβατα


Οι ηλεκτρολύτες (electrolytes) είναι χημικές ουσίες οι οποίες μέσα σε διαλύματα έχουν την ιδιότητα να άγουν ηλεκτρισμό. Η παρουσία του είναι απαραίτητη ώστε να συσπαθούν οι μύες, δηλαδή κίνηση, αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος κτλ. Φροντίζουν για την υγεία αλλά και για την ομορφιά μέσω της ανανέωσης των κυττάρων. Ανανεώνουν τα κύτταρα του δέρματος και ρυθμίζουν την ενυδάτωση του σώματος μέσω των κυτταρικών μεμβρανών. Κρατούν σε άριστη κατάσταση τόσο τα νεφρά όσο και τα νεύρα. Οπότε η διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στις σωστές τιμές είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό.

Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (πολύ ζέστη), το σώμα του προβάτου λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει και ηλεκτρολύτες. Αν η απόρριψη των ηλεκτρολυτών ενταθεί ενδεχομένως θα εμφανισθεί έντονη κόπωση, ζαλάδα, κοιλιακές κράμπες με  πιο συχνό φαινόμενο, τις πρωινές κράμπες στη περιοχή των χεριών ή των ποδιών.

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην σωστή οξυγόνωση του αίματος και στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι προκαλλούν την αποβολή της τοξικότητας των υγρών και την υπεραιμάτωση των ιστών, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μείωση του σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με την ακολουθία μίας ισορροπημένης διατροφής.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Παγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας μικτός αδένας ο οποίος παράγει σημαντικές ορμόνες: ινσουλίνη, γλυκογόνο και αυξητική ορμόνη. Ο ρόλος του στο πεπτικό σύστημα είναι η έκκριση του παγκρεατικού υγρού το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Τα συγκεκριμένα ένζυμα βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Το πάγκρεας είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος της κοιλιάς και συγκεκριμένα ανάμεσα στο δωδεκαδάκτυλο, το στομάχι και το λεπτό έντερο. 



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Λοιμώδης Κερατοεπιπεφυκίτιδα (Επιπεφυκίτιδα)

Επιπεφυκιτιδα Προβατα

Η Λοιμώδης Κερατοεπιπεφυκίτιδα (Επιπεφυκίτιδα) είναι μια λοιμώδης και μεταδοτική βακτηριακή νόσος των προβάτων. Είναι πιο συχνή το καλοκαίρι και σε νεαρά ζώα, βέβαια μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους και σε πρόβατα κάθε ηλικίας. 

Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από μια σειρά διαφορετικών μικροοργανισμών όπως είναι Chlamydia psittaci ovis και Mycoplasma επιπεφυκίτιδας. Η χλαμύδια είναι η ίδια που μπορεί να προκαλέσει την ενζωοτική αποβολών στις προβατίνες. Βέβαια πολλά άλλα βακτήρια δευτερευόντως μπορούν να οδηγήσουν στην λοίμωξη. Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν και να προσβάλουν για παράδειγμα με την σκόνη. Είμαι μεταδοτική ασθένεια, οπότε αν κάποιο πρόβατο νοσήσει είναι πολύ εύκολο η ασθένεια να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα ζώα, ειδικά σε εντατικές εκτροφές και σε όχι καλά αεριζόμενους χώρους. Ένα ζώο μπορεί να είναι και απλά φορέας χωρίς να νοσήσει.

Τα ζώα που έχουν προσβληθεί ανοιγοκλείνουν επανειλημμένα τα μάτια  και έχουν μια αποστροφή στο έντονο φως του ήλιου. Αν τα εξετάσουμε προσεκτικά, οι μεμβράνες του ματιού φαίνονται κόκκινες και υπάρχει φλεγμονή. Τέλος σε πιο προχορημένο στάδιο τα μάτια είναι θολά ή ακόμη και αδιαφανή. Μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και πληγή. Η κατάσταση είναι επώδυνη και μπορεί να επηρεάσει ένα ή και τα δύο μάτια. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση στα προσβεβλημένα ζώα ή ακόμη και μόνιμη τύφλωση σε σοβαρές περιπτώσεις. Δεν οδηγεί σε θάνατο.

Για την αντιμετώπιση απλά στάζουμε οξυτετρακυκλίνη μακράς διαρκείας 2 έως 4 φορές την ημέρα. Τα συμπτώματα υποχωρούν σχετικά άμεσα.


Read more »

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Βιταμίνη Α

Στη διατροφή των προβάτων, η βιταμίνη Α κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των βιταμινών ως προς τη σπουδαιότητά της. Η παρουσία της είναι αναγκαία στη διατροφή όλων των ζώων ενώ πολλές φορές κατά την εφαρμοσμένη διατροφή παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμίνης Α στα σιτηρέσια των αγροτικών ζώων. Η βιταμίνη Α δεν απαντά στις φυτικές τροφές ως τέτοια, αλλά με την πρόδρομη μορφή των καροτινών, οι οποίες είναι γνωστές ως προβιταμίνες Α, αφού μπορούν να μετατραπούν μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α. Οι ανάγκες των αγροτικών ζώων σε βιταμίνη Α ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή των καροτινών, καθόσον το σιτηρέσιό τους αποτελείται κυρίως από τροφές φυτικής προέλευσης.

Συμβολή βιταμίνης Α στα πρόβατα
  • Συμβάλει στην ανάπτυξη
  • Παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση σε κατάσταση υγείας του επιθηλίου των βλεννογόνων μεμβρανών του σώματος και έτσι αποφεύγεται η κερατινοποίησή τους
  • Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης.
Ανεπάρκεια βιταμίνης A στα πρόβατα
Αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το σωματικό βάρος των προβάτων. Με παρόμοιο τρόπο η βιταμίνη Α συνδέεται με την κανονική ανάπτυξη των οστών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των οστών, η ανεπάρκεια βιταμίνης A προκαλεί μεταβολές στο σχήμα τους. Έτσι ελαττωματική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και μερικών άλλων οστών μέσα από τα οποία περνούν νεύρα, έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης πάνω στα νεύρα και τελικά τον εκφυλισμό τους, με επακόλουθο την εκδήλωση διαφόρων νευρικών διαταραχών, όπως αστάθεια του σώματος και σπασμούς.

Όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη Α επίσης συνδέεται με τη διατήρηση σε κατάσταση υγείας των βλεννογόνων μεμβρανών του αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος καθώς και των ματιών. Κατά την έλλειψη βιταμίνης Α οι βλεννογόνες μεμβράνες κερατινοποιούνται και αποξηραίνονται και στην κατάσταση αυτή είναι πολύ ευπαθείς σε μολύνσεις. Κυρίως όμως, όπως είναι φανερό, λόγω της δυσλειτουργίας τους εκδηλώνονται διάφορες διαταραχές και ανωμαλίες.

Κατά την έλλειψη βιταμίνης Α, λόγω κερατινοποίησης των επιθηλιακών ιστών, ελαττώνεται η αντίστασή τους στην εισβολή μολυσματικών μικροοργανισμών και έτσι οι παθήσεις, ειδικότερα του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία), τείνουν να είναι πιο σοβαρές.

Ένα από τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι η νυκταλωπία. Αυτή αποτελεί κατάσταση των ματιών κατά την οποία η όραση είναι κανονική κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι υπερβολικά ανεπαρκής ή απουσιάζει εντελώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το αμυδρό φως (εσπερινό ημίφως). Τα ζώα που υποφέρουν από νυκταλωπία ξαναβρίσκουν την κανονική τους όραση, όταν χορηγηθούν σε αυτά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α. Στα πρόβατα, επιπρόσθετα προς τη νυκταλωπία, σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας προκαλούν γέννηση ασθενικών ή νεκρών αμνών. Ωστόσο, στα πρόβατα δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, λόγω επαρκούς πρόσληψής της κατά τη βόσκηση.

Ανάγκες προβάτων σε Βιταμίνη Α
Απαιτούνται 31mg B-Καροτένιου την ημέρα.

Πηγές Βιταμίνης Α
Πηγές Προβιταμινών Α είναι κυρίως τα πράσινα χόρτα και δευτερευόντως ο κίτρινος αραβόσιτος. 1 κιλό ξηράς ουσίας μηδικής υπερκαλύπτει της ημερήσιες ανάγκες ενός προβάτου.

Πρόσθετα
Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο ήπαρ. Τα πρόβατα μπορούν να αποθηκεύσουν βιταμίνη Α έως και για 12 μήνες, ενώ τα νεαρά πρόβατα για 6 μήνες.

Τοξικότητα
Το σώμα του προβάτου δεν μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τη βιταμίνη Α όταν αυτή χορηγείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες του. Τα τοξικά συμπτώματα εξαιτίας υπερβολικής χορήγησης βιταμίνης A εμφανίζονται όταν η ημερήσια δόση αυτής είναι 50 έως 500 φορές μεγαλύτερη από τις μεταβολικές ανάγκες του ζωικού οργανισμού. Τα συμπτώματα είναι απώλεια της όρεξης, φτωχή όραση, υπέρμετρη ευαισθησία, πτώση του τριχώματος, ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος (με κνησμό), οίδημα κατά μήκος των μακρών οστών, διάρροια, ναυτία, διεύρυνση του ήπατος και του σπλήνα και θάνατο.




Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Περιεκτικότητα Μηδικής σε Πρωτεΐνη

Η περιεκτικότητα της μηδικής (alfa alfa) σε πρωτεΐνη εξαρτάται από την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης, την κοπή αλλά και την μορφή. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η περιεκτικότητα της πράσινης μηδικής ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης σε Ξηρά Ουσία, Ακατέργαστη Πρωτεΐνη και Ακατέργαστη Ινώδη Ουσία.

Στάδιο ΑνάπτυξηςΞΟ (%)ΑΠ (% ΞΟ)ΑΙΟ (% ΞΟ)
Βλαστός (30 cm)14.424.620.1
Βλαστός (60 cm)15.622.524.0
Μπουμπούκι17.619.329.9
Πρώιμη ανθοφορία18.917.831.5

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φύλλωμα περιέχει πρωτεΐνη ενώ ο βλαστός ινώδη ουσία. Αν λοιπόν θέλετε πρωτεϊνούχα μηδική μην περιμένετε να ωριμάσει. Επίσης από μια άλλη μελέτη παραθέτουμε τα στοιχεία της σύστασης της μηδικής από κοπή σε κοπή. Όπως μπορείτε να δείτε με την εξέλιξη των κοπών έχουμε διαρκώς αύξηση της Ακατέργαστης Πρωτεΐνης, δεδομένου ότι αυξάνεται το φύλλωμα της μηδικής έναντι του βλαστού.

Αριθμός ΚοπήςΞΟ (%)ΑΠ (% ΞΟ)ΑΙΟ (% ΞΟ)
2η κοπή19.322.228.6
3η κοπή21.024.126.1
4η κοπή19.125.920,7

Τέλος τα τελευταία στοιχεία που παραθέτουμε έχουν να κάνουν με την επεξεργασία συλλογής της μηδικής και τις επιπτώσεις πάνω στην Ακατέργαστη Πρωτεΐνη. Όπως μπορείτε να δείτε η νωπή μηδική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ακατέργαστης Πρωτεΐνης, στην συνέχεια είναι η μηδική προερχόμενη από ενσίρωση , ακολουθεί ο σανός μηδικής που στέγνωσε στον αέρα και τελευταίος ο σανός μηδικής που στέγνωσε στον ήλιο. 

ΕπεξεργασίαΞΟ (%)ΑΠ (% ΞΟ)ΑΙΟ (% ΞΟ)
Νωπή16.220.627.4
Σανός Αέρα85.018.531.1
Σανός Λιαστός85.017.435.1
Ενσίρωση18.719.030.0

ΞΟ: Ξηρά Ουσία
ΑΠΑκατέργαστη Πρωτεΐνη
ΑΙΟΑκατέργαστη Ινώδη Ουσία


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Ζωοτροφές: Ρόβι

Το ρόβι είναι ένα κτηνοτροφικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Leguminosae) και η επιστημονική του ονομασία είναι Vicia ervillia (L.) Wild. Σήμερα, το ρόβι καλλιεργείται στην Ελλάδα σε μικρή έκταση σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αποκλειστικά σχεδόν για παραγωγή καρπού.

Χαρακτηριστικά
Η ανάπτυξη του φυτού είναι όρθια, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με πολλά ζεύγη λογχοειδών φυλλαρίων, ενώ το ριζικό του εμφανίζει πλούσια ανάπτυξη. Τα άνθη είναι λευκά έως ροδόχρωμα. Οι λοβοί διαγράφουν τη θέση των σπόρων. Το σχήμα των σπόρων είναι γωνιώδες σε διάφορες διαβαθμίσεις του καφέ.

Καλλιέργεια
Το ρόβι ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις γονιμότητας. Το ευνοεί η φωσφορική λίπανση (ανάλογα 6 έως 9 μονάδες φωσφόρου ανά στρέμμα). Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.

Σπορά - Αλώνισμα
Το ρόβι σπέρνεται το φθινόπωρο σε πυκνότητα σποράς 12-13 κιλά/στρέμμα. Σε ορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -10οC, καλύτερα να σπέρνεται νωρίς την άνοιξη (μικρότερες απώλειες). Χρησιμοποιούνται κοινές σπαρτικές μηχανές σιτηρών. O θεριζοαλωνισμός γίνεται με τις κοινές θεριζοαλωνιστικές μηχανές των σιτηρών. Η διαδικασία όμως θα πρέπει να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες για να μειώνονται οι απώλειες από το τίναγμα των σπόρων.

Εχθροί
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της καλλιέργειας του ροβιού, όπως και των περισσότερων ψυχανθών, είναι η αντιμετώπιση των πλατύφυλλων ζιζανίων. Η σταδιακή απόσυρση των περισσότερων ζιζανιοκτόνων τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πλατύφυλλα ζιζάνια έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια. Για την αντιμετώπιση των αγροστωδών ζιζανίων υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά ζιζανιοκτόνα κατάλληλα για την καλλιέργεια. Ο σημαντικότερος εχθρός της καλλιέργειας του ροβιού είναι ο βρούχος (Bruchus spp.), για τον οποίο συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της άνθησης και του γεμίσματος του σπόρου.

Απόδοση
Ο σανός του ροβιού ενώ είναι διατροφικά είναι εφάμιλλος του βίκου, το ρόβι καλλιεργείται ελάχιστα για σανό εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας του (200 έως 300 κιλά ανά στρέμμα). Έτσι, η χρήση της καλλιέργειας στην Ελλάδα εστιάζεται αποκλειστικά σχεδόν στην παραγωγή καρπού. Οι αποδόσεις σε καρπό κυμαίνονται στα 100-130 κιλά/στρέμμα, ενώ η διατροφική αξία του σπόρου είναι αξιόλογη. Ο καρπός του ροβιού είναι πλούσιος σε ολικές αζωτούχες ουσίες και εξίσου πλούσιος σε ενέργεια σε σύγκριση με τους σπόρους των δημητριακών.

Τοξικότητα ροβιού
Ο καρπός καταναλώνεται κυρίως από τα αιγοπρόβατα. Στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών προστίθενται συμπληρωματικά μέχρι 20%. Η συμμετοχή καρπών ροβιού στα σιτηρέσια είναι τοξική για τους χοίρους.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Norolyte υδατοδιαλυτή σκόνη


Ηλεκτρολύτες σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης Ενώσεις Νατρίου 17%, Καλίου 5%, Δεξτρόζη 75%

Read more »

Albendazole oral susp. 2.5%

Ενδοπαρασιτοκτόνο πόσιμο εναιώρημα για πρόβατα.

Δραστική Ουσία
Αλβενδαζόλη (25 mg Albendazole/1 ml)

Read more »

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ποιοι εφαρμόζουν προγράμματα γενετικής βελτίωσης


Εφαρμόζεται πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης από τους παρακάτω φορείς:

Επωνυμία Φυλή
Αγροτ. Συν. Προβ/φων «Μακεδονία»Χίου
Αγροτ. Συν. Προβ/φων «Ο Στρυμών»Σερρών
Α. Σ. Περιφέρειας ΚύμηςΚύμης
ΕΑΣ ΖακύνθουΖακύνθου
Α.Σ. Παρακοιλων ΛέσβουΛέσβου
Α.Σ. Σκαλοχωριου ΛέσβουΛέσβου
Ε. Γαλ/κος Συν. Αγ. Παρασκευής ΛέσβουΛέσβου
Α. Κτην/κος Συν/μος Δυτικης ΕλλαδοςΦριζάρτα, Αγρίνιου
ΕΑΣ Αποκορώνου & ΣφακίωνΣφακίων
ΕΑΣ ΜονοφατσίουΣφακίων
Έν. Μετ. Κτηνοτρόφων ΗπείρουΚατσικά, Καλαρρύτικη Σαρακατσάνικη
Α.Σ. Προβ/φων Αναπαραγωγής Φυλής ΦριζάρταΦριζάρτα
Ε.Γ.Σ. Δράμας – ΚαβάλαςΧίου
Α.Σ. Προβ/φων Καραγκ. ΠροβάτωνΚαραγκούνικη
Ε.Α.Κ. Συνεταιρισμών ΚαρδίτσαςΧίου
ΕΑΣ ΒολουΠηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου
ΕΑΣ Λάρισας Τυρνάβου ΑγιάςΚαλαρρύτικη, Σαρακατσάνικη

*Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Φυλής Χίου "Μακεδονία" είναι ο μόνος που είναι αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Γεωργίας.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Αγρότες θύματα απάτης από Γάλλους

Δύο περιπτώσεις εξαπάτησης σε βάρος πολιτών μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών.

Η εξαπάτηση αφορούσε την πώληση γεωργικών μηχανημάτων. Για την συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων Γαλλίας ηλικίας 25, 26 και 39 ετών, για το αδίκημα της απάτης ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.

H διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την καταγγελία αρχικά ενός 43χρονου και στη συνεχεία ενός 31χρονου ότι οι τρεις υπήκοοι Γαλλίας ανήρτησαν μέσω του διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες σχετικά με την υποτιθέμενη πώληση γεωργικών μηχανημάτων από εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, η οποία δεν υπάρχει.

Οι δύο Έλληνες που εξαπατήθηκαν είχαν καταθέσει συνολικά 14.000 και 11.000 ευρώ αντίστοιχα σε τραπεζικούς λογαριασμούς των Γάλλων, χωρίς να παραλάβουν τα μηχανήματα ποτέ. Επίσης, οι τρεις αλλοδαποί κατά την επικοινωνία τους με τους υποψήφιους αγοραστές χρησιμοποιούσαν παραποιημένα στοιχεία ταυτότητας ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, ενώ μόλις πήραν τα χρήματα διέκοψαν την επικοινωνία μαζί τους.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Vermitan 10%


Υγρό πόσιμο εναιώρημα για τον αποπαρασιτισμό των αιγοπροβάτων και των βοοειδών.

Δραστική Ουσία
Κάθε ml Vermitan 10% περιέχει 100mg Αλβενδαζόλης.

Ενδείξεις
To Vermitan συνιστάται για την πρόληψη και θεραπεία της γαστρεντερικής και πνευμονικής στρογγυλίωσης, της ταινίωσης και της χρόνιας ηπατικής διστομίωσης των προβάτων. Η Αλβενδαζόλη είναι ένα ανθελμινθικό με πολύ ευρύ φάσμα, έτσι ώστε να πιάνει τόσο τις ενήλικες και προνυμφικές μορφές πλήθους διαφόρων γαστρεντερικών και πνευμονικών νηματωδών όσο και ορισμένους μεγάλης οικονομικής σημασίας πλατυέλμινθες (κεστώδη και τρηματώδη). Επιπλέον η αλβενδαζόλη παρουσιάζει και ισχυρή ωοκτόνο δράση κατά των αυγών των γαστρεντερικών νηματωδών και εκείνων της Fasciola hepatica. Ειδικότερα το Vermitan είναι αποτελεσματικό κατά των παρακάτω ενδοπαρασιτικών σκωλήκων.

ΝηματώδηHaemonchus spp. Ostertagia spp. Trichostrongylus spp. Cooperia spp. Nematodirus spp. Gaigeria pachyscelis Marshaliagia marshalli Oesophagostomum spp. Chabertia ovina Dicfyocaulus spp. 
Protostrongylus rufescens Muellerius capillaris

ΚεστώδηMoniezia expansa Avitellina spp.

ΤρηματώδηFasciola hepatica Fasciola gigantica Fascioloides magna Dicrocoelium dendriticum

Αντεδείξεις
Αν και οι μέγιστες ανεκτές δόσεις είναι 37,5 mg/kg Σ.Β. για τα αιγοπρόβατα και 75 mg/kg Σ.Β. για τα βοοειδή, συνιστάται όπως μη χορηγούνται δόσεις υψηλότερες των 10 mg/kg Σ.Β. για τα αιγοπρόβατα και των 15 mg/kg Σ.Β. για τα βοοειδή, εφόσον πρόκειται για έγκυα ζώα που βρίσκονται στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης τους.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Δεν υπάρχουν όταν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεως.

Δοσολογία
To VERMITAN εναιώρημα χορηγείται από το στόμα. Τα περιθώρια ασφάλειας είναι ίσα ή μεγαλύτερα του 10πλάσιου των θεραπευτικών δόσεων.
2ml ανά 50kg Σ.Β. κατά της γαστρεντερικής στρογγυλίωσης, της πνευμονικής στρογγυλίωσης που οφείλεται στο Dictyocaulus filaria και της ταινίωσης.
3ml ανά 40kg Σ.Β. κατά της πνευμονικής στρογγυλίωσης που οφείλεται στο Muellerius capillaris και στον Protostrongylus rufescens και της χρόνιας ηπατικής διστομίωσης που οφείλεται στις ενήλικες μορφές της Fasciola hepatica.
6ml ανά 40kg Σ.Β. κατά της ηπατικής διστομίασης που οφείλεται στο Dicrocoelium dendriticum.

Αναμονή
Κρέας: 10 ημέρες
Γάλα: 5 ημέρες


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Ασθένειες Προβάτων: Πιροπλάσμωση (Μπαμπεσίωση)

Τσιμπουρια Προβατα
Η πιροπλάσμωση του προβάτου προκαλείται από είδη του γένους Babesia (B. Ovis, B. Motasi, B. Divergens, B. Capreoli, B. Crassa). Η μόλυνση των προβάτων γίνεται κυρίως από μολυσμένα θηλυκά τσιμπούρια. Τα παράσιτα (διάσταση έως 4 μm) εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται στα ερυθροκύτταρα. Ο θάνατος του ζώου επέρχεται συνήθως 6-10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα θηλυκά τσιμπούρια μολύνονται όταν απομυζούν αίμα από μολυσμένα ζώα και τα παράσιτα εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται αρχικά στα αυγά και μετά, στους σιαλογόνους αδένες των τσιμπουριών. Τα μικρής ηλικίας ζώα είναι ανθεκτικότερα στην πιροπλάσμωση, λόγω της παθητικής ανοσοποίησης τους με το πρωτόγαλα.

Συμπτώματα
Υψηλός πυρετός, ανορεξία, ωχρότητα βλεννογόνων, πτώση αιματοκρίτη αιμοσφαιρινουρία, σπληνομελανία, ηπατίτιδα, ίκτερος, πετέχιες στο βλεννογόνο στομάχου και εντέρου. Στις ενζωοτικές περιοχές συνήθως απαντάται η χρόνια μορφή του νοσήματος και τα ζώα είναι αναιμικά (στα μικρής ηλικίας ζώα διαπιστώνεται μονοκυττάρωση και λεμφοκυττάρωση) έχουν βραδύ ρυθμό πάχυνσης και μειωμένη γαλακτοπαραγωγή κατά 20 έως 40%.

Διάγνωση
Η διάγνωση του νοσήματος στηρίζεται στο συνδυασμό της κλινικής εικόνας των εργαστηριακών ευρημάτων (παράσιτα στα ερυθροκύτταρα ειδικές ανοσοσφαιρίνες ) και του ιστορικού της περιοχής.

Αντιμετώπιση
Η φαρμακευτική αγωγή στα μολυσμένα ζώα συνίσταται στην έγχυση υποδόριου IMIDOCARB DIPROPIONATE 1mg ανά kg σωματικού βάρους. Τα ζώα προφυλάσσονται όταν απαλλάσσονται συστηματικά από τα τσιμπούρια με αντιπαρασιτικά λουτρά ψεκασμού, παραμένουν σε απαλλαγμένο έδαφος από τσιμπούρια και δεν υπάρχουν φορείς του παρασίτου στην περιοχή (φαρμακευτική αγωγή μολυσμένων ζώων).


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Αρκούδα κατασπάραξε 2 πρόβατα


Στην Μεσοποταμία της Καστοριάς αρκούδα κατασπάραξε 2 πρόβατα. Η επίθεση έγινε μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα το πρωί της περασμένη Κυριακής (6-4-2014). Το ένα ζώο κυοφορούσε. Τρομαγμένοι και αγανακτισμένοι είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τσιμπούρι (Κρότων)

Αντιμετωπιση Τσιμπουρι
Το τσιμπούρι (κρότων) είναι κοινή ονομασία του ενός αρθρόποδου παράσιτου που ανήκει στην τάξη Ακάρεα. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών και μέγεθος 2 έως 6 χιλιοστά τα αρσενικά και 3 έως 16 χιλιοστά τα θηλυκά. 

Το άνοιγμα του στόματος βρίσκεται στη βάση μιας αγκαθωτής λόγχης, στο κέντρο των στοματικών μορίων και δεν φαίνεται. Όταν ο κρότωνας βυθίζει την αγκαθωτή λόγχη μέσα στο δέρμα για να απομυζήσει αίμα από το ζώο, δημιουργείται μια οπή στο δέρμα (π.χ. λόγω των οπών από κρότωνες περίπου το 70% των δερμάτων από τις αίγες είναι ακατάλληλο για τη βυρσοδεψία). Επίσης, ο κρότωνας μπορεί να μεταφέρει στα ζώα διάφορους παθογόνους παράγοντες, όπως ρικέτσιες, Babesia κ.ά.

Οι ιδανικότερες συνθήκες για να μολυνθούν τα ζώα και ο άνθρωπος με τσιμπούρια, επικρατούν την άνοιξη και το φθινόπωρο (15-20ºC, σχετική υγρασία 80-95%). Στη χώρα μας, οι κρότωνες βρίσκονται συνήθως στα βοοειδή, στο πρόβατο, στην αίγα (στο 5-75% των ποιμνίων αιγών), στο σκύλο, στην αλεπού, στα ιπποειδή, στο λαγό, στο σκαντζόχοιρο, στα πτηνά, στην ινδόρνιθα (2%), στα ερπετά κ.ά., και σποραδικά, στον άνθρωπο.

Για να απομακρύνουμε ένα τσιμπούρι από το δέρμα, στάζουμε επάνω του 3-4 σταγόνες λάδι ή πετρέλαιο ή οινόπνευμα κ.ά., για να κλείσουν οι δύο οπές που βρίσκονται στις πλευρικές επιφάνειες του σώματος, από τις οποίες αναπνέει το τσιμπούρι. Έτσι, δεν μπορεί να αναπνεύσει και σε μερικά λεπτά της ώρας, αποσύρει την αγκαθωτή λόγχη από το δέρμα. Αν το τσιμπούρι αποσπαστεί βίαια από το δέρμα υπάρχει κίνδυνος να αποκοπεί και να μείνει μέσα στο δέρμα η αγκαθωτή λόγχη, οπότε μπορεί να προκληθεί σοβαρή πληγή, ιδιαίτερα όταν αυτή επιμολύνεται από πυογόνα μικρόβια.

Σε ζώα, όπως τα μηρυκαστικά, που έχουν συνήθως μεγάλο αριθμό τσιμπουριών επάνω τους, η απομάκρυνση γίνεται με ψεκασμούς, λουτρά, ενσταλάξεις, καθώς και με εγχύσεις κροτωνοκτόνων φαρμάκων επάνω στο ζώο.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Οίστρωση

Η μύγα Oestrus ovis γεννάει αβγά στη ρινική κοιλότητα των νεαρών αμνών και εριφίων. Οι προνύμφες κατευθύνονται προς τους ρινικούς κόλπους και εγκαθίστανται εκεί μέχρι να ωριμάσουν και να πέσουν στο έδαφος. Το μήκος τους είναι γύρω στα 20 χιλιοστά και συνήθως είναι λίγες (5-10) αλλά καμιά φορά είναι πολύ περισσότερες (80-100). Σε βαριά παρασίτωση το ζώο φταρνίζεται και βγάζει βλεννοπυώδες υγρό από τη μύτη του. Το ζώο χάνει την όρεξή του φταρνίζεται και αδυνατίζει.

Διάγνωση: Η κεφαλή του ζώου σχίζεται κατά μήκος και αν βρεθούν προνύμφες στους παραρινικούς κόλπους.



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πενταστόμωση (Λιγγουατούλωση)


Η Πενταστόμωση προκαλείται από το παράσιτο Linguatula serrata. Στο παραπάνω σχήμα μπορούμε να δούμε τον κύκλο ζωής του. Η Linguatula serrata ζει σαν ενήλικο στους παραρινικούς κόλπους των σκύλων ακόμη και των ανθρώπων. Από εκεί με τα ρινικά εκκρίματα ή τα κόπρανα του ζώου μολύνει τα χόρτα που τρώνε τα πρόβατα. Στο έντερο των φυτοφάγων τα αβγά του παρασίτου μετατρέπονται σε προνύμφες και μεταναστεύουν μέσω του αίματος στα λεμφογάγγλια και στα σπλάχνα. Τα λεμφογάγγλια διογκώνονται και σε τομή φέρουν κίτρινα ή πράσινα μαλακά οζίδια.

Πρόληψη: Τα μολυσμένα λεμφογάγγλια κατάσχονται και καίγονται ή θάβονται για να μην μολύνουν τα σκυλιά και συνεχιστεί ο κύκλος του παρασίτου



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης


Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (Κ.Γ.Β.Ζ.) Διαβατών Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1977 με το Προεδρικό Διάταγμα 433/1977 «Περί Οργανισμού» του Υπουργείου Γεωργίας. το 2000 μεταφέρθηκε στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης, και ονομάστηκε Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας (Κ.Γ.Β.Ζ. Νέας Μεσήμβριας) Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό 154 του Υπουργείου Γεωργίας, το Κ.Γ.Β.Ζ. Νέας Μεσήμβριας έχει ως περιοχή δικαιοδοσίας του τους ένδεκα νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Διεύθυνση: Νέα Μεσημβρία, Κτηνοτροφικό Πάρκο, Γέφυρα Θεσσαλονίκης, 57011
Τηλέφωνο: 2310714061


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. 281691/2007 Υ.Α., και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος.

Διεύθυνση: Αμπέλια, Καρδίτσα, 43100
Τηλέφωνο: 2441077361

Το Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Αμπέλια του Δήμου Καρδίτσας, είναι το πρώτο που εφάρμοσε, στο παρελθόν, Πρόγραμμα Απογονικού Ελέγχου Καραγκούνικων Κριαριών, σε συνεργασία με το Σταθμό Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Καρδίτσας. Μια από τις τελευταίες δραστηριότητες, που υλοποιούνται στο Κέντρο, η περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου περιλαμβάνει τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, είναι ο χαρακτηρισμός της φυλής βοοειδών, η αναγνώριση νέων φυλών κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης και η δημιουργία των αντίστοιχων γενεαλογικών βιβλίων.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. 281691/2007 Υ.Α., και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος.

Διεύθυνση: Τέρμα Πανεπιστημίου, Ιωάννινα, 45332
Τηλέφωνο: 2651021686


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας (Κ.Γ.Β.Ζ.Δ.) είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. 281691/2007 Υ.Α., και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος.

Διεύθυνση: Πυθαγόρα 4, Δράμα, 66100
Τηλέφωνο: 2521046992

Οι αρμοδιότητες του κέντρου είναι:
  • Η τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων των φυλών αγροτικών ζώων, σύμφωνα με την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, και η έκδοση γενεαλογικών πιστοποιητικών.
  • Η εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων: διατήρησης γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία, διάσωσης - διατήρησης αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, δημιουργία ζώων με ανθεκτικούς γονότυπους έναντι των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στα πρόβατα.
  • Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εκτροφής των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων και η προώθηση τους στην παραγωγική διαδικασία.
  • Η πιστοποίηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων - φυλής αγροτικών ζώων και έκδοση βεβαιώσεων για την εγγραφή του χαρακτηρισμού της φυλής των ζώων στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ποιοτικού παρακρατήματος αιγοπρόβειου γάλακτος και βοείου κρέατος, την κατανομή ποσοτήτων αναφοράς αγελαδινού γάλακτος και τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε Προγράμματα νέων αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.
  • Η πιστοποίηση εισαγωγής και διατήρησης ζώων αναπαραγωγής και κατεψυγμένου σπέρματος απογονικά ελεγμένων ταύρων και ωαρίων/εμβρύων από τρίτες χώρες.
  • Η άμεση επιτόπου παροχή υπηρεσιών τεχνικής και επιστημονικής στήριξης στους κτηνοτρόφους για τη διαχείριση, βελτίωση, αναπαραγωγή και διατροφή του ζωικού κεφαλαίου τους.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθήνας

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθήνας υλοποιεί προγράμματα γενετικής βελτίωσης και διατήρησης των αυτοχθόνων σπανίων ελληνικών φυλών προβάτων: Ζακύνθου, Λέσβου, Φριζάρτα, Σφακίων, Κύμης, Αγρινίου, Κεφαλληνίας, Άργους και Καρύστου.

Διεύθυνση: Βερανζέρου 46 - Αθήνα τ.κ. 10438
Τηλέφωνα: 2103461104, 2103453944
Email: kgbz-ath@otenet.gr

Περιοχές αρμοδιότητας: Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν τις εκμεταλλεύσεις τους στις παραπάνω περιοχές μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας για πληροφορίες που αφορούν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Αντικείμενο του Κέντρου είναι:
  • Ο έλεγχος και η εποπτεία της ορθής εφαρμογής προγραμμάτων γενετικής Βελτίωσης σε είδη και φυλές αγροτικών ζώων, στις περιοχές δικαιοδοσίας του, με αντικειμενικό στόχο την αναβάθμιση των αποδόσεων του αναπαραγωγικού ζωικού υλικού.
  • Η αξιολόγηση και η επιλογή της περιοχής, του είδους, της φυλής και εκτροφής που θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης μέσω του ελέγχου αποδόσεων.
  • Η κατεύθυνση, η τεχνική υποστήριξη και παρακολούθηση των εκτροφών που συμμετέχουν στα προγράμματα ελέγχου αποδόσεων.
  • Η συγκέντρωση, ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων του ελέγχου αποδόσεων.
  • Η κατάρτιση και τήρηση γενεαλογικών βιβλίων για τις καθαρόαιμες φυλές αγροτικών ζώων.
  • Η τήρηση μητρώων ζώων για κάθε εκμετάλλευση.
  • Η τήρηση του ενιαίου συστήματος σήμανσης και αναγνώρισης των ζώων.
  • Η έκδοση Γενεαλογικών Ζωοτεχνικών Πιστοποιητικών.
  • Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελέγχου αποδόσεων.
  • Η εφαρμογή Προγραμμάτων διατήρησης – διάσωσης σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων.



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Υποδέρμωση

Η υποδέρμωση (hypodermosis) προκαλείται από τις μύγες του γένους Hypoderma. Οι συγκεκριμένες μύγες γεννούν αβγά στο δέρμα των ζώων. Μετά την εκκόλαψη των αβγών, οι προνύμφες που προκύπτουν διαπερνούν το δέρμα και μεταναστεύουν σε όργανα και ιστούς προκαλώντας βλάβες, όπως τρύπες στους ιστούς και στο δέρμα. Μεγάλος αριθμός συγκεντρώνεται στον οισοφάγο. Κατά την σφαγή του ζώου οι προνύμφες μπορούν να εντοπιστούν στο κρέας καθώς καλύπτονται από ένα αχυρόχρωμο ζελατινώδες υγρό. Οι σφαγείς μπορούν να αφαιρέσουν τις προνύμφες που είναι κάτω από το ζελατινώδες υγρό ή απορρίπτεται ολόκληρος ο οισοφάγος.

Επισήμανση: στην Ελλάδα πρόβλημα υποδέρμωσης έχουν κυρίως τα βοοειδή. 


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Παράσιτα των προβάτων

Τα παράσιτα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα ενδοπαράσιτα και τα εξωπαράσιτα.

Τα σημαντικότερα ενδοπαράσιτα διακρίνονται σε δύο ομάδες, στους έλμινθες και στα πρωτόζωα. Οι έλμινθες είναι είτε στρογγυλοί σκώληκες (νηματώδεις) είτε επίπεδοι σκώληκες που χωρίζονται στους κεστοειδείς και στους τρηματώδεις. Ενώ τα πρωτόζωα με βάση τον τρόπο της κίνησής τους χωρίζονται σε σαρκομαστιγοφόρα (σαρκώδη, μαστιγοφόρα και οπαλίνες), σπορόζωα, κνιδόσπορα και βλεφαριδοφόρα.

Από την άλλη τα εξωπαράσιτα διακρίνονται σε δύο ομάδες στα έντομα και στα αραχνοειδή.

Βέβαια από όλα τα παράσιτα ο κτηνοτρόφος καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως τις έλμινθες  και στην συνέχεια τα εξωπαράσιτα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέο κρούσμα ευλογιάς στην Πιερία

Την προηγούμενη Παρασκευή (28-3-2014) επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εκδηλώθηκε στο νομό Πιερίας. Θανατώθηκαν τα πενήντα ζώα της εκτροφής. Παράλληλα, έχουν οριοθετηθεί δύο ζώνες επιτήρησης, η πρώτη σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από την εκτροφή και η δεύτερη στα δέκα χιλιόμετρα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.