Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πως να αυξήσετε την λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος στα πρόβατα

λίπος γάλακτος προβάτων
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος των προβάτων είναι: α) η φυλή, β) η πληρότητα άλμεξης (καλή εκκένωση του μαστού), γ) η διατροφή με χονδροειδείς ζωοτροφές, δ) το στάδιο γαλακτικής περιόδου (καμπύλη γαλακτοπαραγωγής), ε) η σωματική κατάσταση των ζώων κατά τον τοκετό (ούτε ισχνά αλλά ούτε και παχιά ζώα) και στ) η υγεία του προβάτου.

Από τους παραπάνω παράγοντες αυτός που μπορείτε να βελτιώσετε είναι η διατροφή. Πιο συγκεκριμένα να ρυθμίσετε τις χονδροειδείς ζωοτροφές σε συγκεκριμένη αναλογία επί της συνολικής ποσότητας του ολικού σιτηρεσίου, με χλόες και ίνες υψηλής ποιότητας. 

Οι ζωοτροφές διαχωρίζονται σε χονδροειδής και σε συμπυκνωμένες. Οι χονδροειδείς είναι πλούσιες σε ίνες και υδατάνθρακες όπως και σε κυτταρίνη και ημι-κυτταρίνες. Οι συμπυκνωμένες σε πολυσακχαρίτες όπως το άμυλο. Οι υδατάνθρακες υπό την επίδραση των πεπτικών ενζύμων καθώς και του μικροβιακού πληθυσμού των μικροβίων στους προστομάχους των μηρυκαστικών, πέπτονται για να δώσουν τα κύρια πτητικά λιπαρά οξέα (οξικό - προπιονικό - βουτυρικό - γαλακτικό). Κατά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων πολύ σημαντική είναι η αναλογία οξικού οξέος - προπιονικού οξέος.

Στην επίτευξη της αναλογίας παραγωγής οξικού - προπιονικού, ρόλο παίζει το ποσοστό χονδροειδούς και συμπυκνωμένης ζωοτροφής που συμμετέχουν στο ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων, καθώς και το είδος τους. Για τις χονδροειδείς παίζει ρόλο η υφή (πόσο ξυλώδες είναι), η ηλικία της χλόης διότι ανάλογα με την ηλικία του φυτού αυξάνεται και η ξυλοποίηση των φυτικών μερών και ο βαθμός τεμαχισμού τους (όσο πιο μεγάλα κομμάτια τόσο το καλλίτερο). Για τις συμπυκνωμένες παίζει ρόλο η περιεκτικότητα τους σε ευζύμωτους υδατάνθρακες (οι οποίο προκαλούν γρήγορη πτώση του ph).

Η υφή που προσδίδεται στο σιτηρέσιο με τη συμμετοχή των χονδροειδών ζωοτροφών συμβάλλουν θετικά στην αύξηση του χρόνου παραμονής της τροφής στο πεπτικό σύστημα του ζώου (αυξάνοντας το βαθμό προσβολής και ελευθέρωσης των θρεπτικών συστατικών που αποτελούν τις τροφές) επιτυγχάνοντας καλλίτερη αξιοποίηση της τροφής. Επίσης η υφή αυξάνει την συχνότητα και την ένταση του μηρυκασμού.

Οι δημητριακοί καρποί παρουσιάζουν μειωμένη υφή σε σχέση με τις χονδροειδείς τροφές και η οποία υφή προσδίδεται σε αυτούς λόγω των περιβλημάτων τους (δηλαδή σπασμένοι καρποί – νιφαδοποιημένοι – αλεσμένοι, έχουν ακόμη μικρότερη υφή). Οι χλωρές νομές άρα και τα ενσιρρώματά τους, στερούνται υφής και ιδίως τα φυλλώδη μέρη τους.

Κατά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών προκύπτουν από τις μεν χονδροειδείς τροφές τα πτητικά λιπαρά οξέα οξικό – προπιονικό – βουτυρικό σε αναλογίες 75% - 15% - 10%, ενώ από τις συμπυκνωμένες τροφές οξικό 26%, προπιονικό 45% και βουτυρικό 30%.

Τα πτητικά οξέα που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων διοχετεύονται στο αίμα. Το οξικό μεταβολίζεται από τα γαλακτοφόρα κύτταρα του μαστού και δημιουργούνται τα λιπίδια που περιέχονται στο γάλα. Το προπιονικό χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκόζης η οποία είναι ενεργειακά απαραίτητη για τις οξειδώσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό. Επομένως δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα των παραγόμενων πτητικών λιπαρών οξέων αλλά και η αναλογία με την οποία παράγονται και κυρίως η σχέση οξικού / προπιονικού, γιατί το βουτυρικό οξύ μετατρέπεται σε οξικό.

Ένα σιτηρέσιο το οποίο περιέχει μεγάλο ποσοστό συμπυκνωμένων ζωοτροφών (ινώδεις ουσίες μικρότερες του 5-6% επί του συνόλου της ξηράς ουσίας του ολικού σιτηρεσίου), καλύπτει μεν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του γαλακτικού οξέος στους προ-στόμαχους, με επακόλουθο τη μείωση της τιμής του ph σε τιμές μικρότερες του 5,5 ( η ιδανική τιμή ph είναι 5,5 – 6,5). Η συνεχής πτώση του ph επιτείνεται από την αναστολή της μετατροπής του βουτυρικού οξέος προς οξικό αλλά προς γαλακτικό οξύ.

Οι χαμηλές τιμές του ph οδηγούν στην υψηλή παραγωγή οξέων τα οποία απορροφούνται διαμέσου των τοιχωμάτων της μεγάλης κοιλίας στο αίμα με αποτέλεσμα: 
  • αιμοσυμπύκνωση 
  • οξέωση 
  • απανθράκωση του βλενογόννου της μεγάλης κοιλίας 
  • διακοπή μηρυκασμού 
  • αναστολή δράσης των μικροοργανισμών (αναστολή παραγωγής και ανάπτυξης).

Σημείωση: η αύξηση της λιποπεριεκτικότητας της τροφής (οι συμπυκνωμένες ζωοτροφές περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τις χονδροειδείς), οδηγεί σε μείωση της κυτταρινολυτικής δράσης των μικροβίων, δηλαδή αξιοποιείται με κακό τρόπο το σιτηρέσιο, αυξάνοντας έμμεσα την παραγωγή γαλακτικού οξέος και αντίστοιχα μειώνοντας αυτή του οξικού, συνεπώς μειώνεται και η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος.

Σωστό σιτηρέσιο για λιποπεριεκτικότητα:  οι χονδροειδείς τροφές που λαμβάνουν τα πρόβατα πρέπει να είναι μεγαλύτερες ή ίσες του 1% του σωματικού τους βάρους. Δηλαδή προβατίνα σωματικού βάρους 50kg θα πρέπει να καταναλώνει απαραιτήτως 500gr ημερησίως ξηράς ουσίας που να προέρχεται από χονδροειδείς ζωοτροφές. Επίσης το σιτηρέσιο για να θεωρείται ισόρροπο για την διατροφή των μηρυκαστικών θα πρέπει να περιέχει 18-22% ινώδεις ουσίες από χονδροειδείς ζωοτροφές στην ολική ξηρά ουσία του σιτηρεσίου. Τα σιτηρέσια πρέπει να περιέχουν όχι μόνο χλωρή νομή (χόρτα, μηδική, τριφύλλι) αλλά και κάποια ποιότητα αχύρου για την ρύθμιση των ινωδών ουσιών και της ξηράς ουσίας του σιτηρεσίου, καθώς και για την πρόσδοση υφής στο σιτηρέσιο.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γενετική βελτίωση προβάτων


Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι ότι πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης ώστε το κοπάδι τους κάθε χρονιά να γίνεται και αποδοτικότερο. Στον παραπάνω σχήμα μπορείτε να δείτε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της φυλής Χίου. Το πρώτο γράφημα (μπλε) αναπαριστά την πολυδυμία, το δεύτερο (κόκκινο) την ετήσια γαλακτοπαραγωγή και το τρίτο (πράσινο) τον ημερήσιο μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στα πρόβατα όσο μεγαλύτερη είναι η πολυδυμία τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση γάλακτος. 

Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε παραγωγός ως προς την γενετική βελτίωση είναι να κρατά το 75%  των προβατίνων  που παράγουν το περισσότερο γάλα και από τα αρνιά να κρατά τα θηλυκά και και τα αρσενικά από τις άριστες προβατίνες. Μια προβατίνα χαρακτηρίζεται άριστη όταν παρουσιάζει υψηλή γαλακτοπαραγωγή και πολυδυμία. 

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι αιμομιξίες. Για να μπορέσει να γίνει εφικτή η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κρατούν γενεαλογικό βιβλίο και συχνά να ενισχύουν το κοπάδι τους αγοράζοντας άριστα κριάρια. Δηλαδή κριάρια από εκτροφές που πραγματοποιούν γενετική βελτίωση και έχουν φθάσει σε ένα καλό επίπεδο.    

Η πολυδυμία σε μια συγκεκριμένη φυλή μπορεί να βελτιωθεί εφαρμόζοντας διαδικασίες flasing. Στα πρόβατα φυλής ασσάφ η πολυδυμία εφαρμόζοντας διαδιακασίες flasing μπορεί να ανέλθει στο 1.6.  

Σημείωση: οι προβατίνες που παρουσιάζουν προβλήματα μαστίτιδας καλό είναι να απομακρύνονται στο τέλος της γαλακτικής περιόδου.   


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γαλακτική περίοδος ασσάφ (απόδοση γάλακτος)


Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου. Η γραφική απεικόνιση της εξέλιξης της γαλακτοπαραγωγής κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου καλείται καμπύλη γαλακτοπαραγωγής. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής προβάτων με μέσο όρο συνολικής γαλακτοπαραγωγής 500 κιλά γάλακτος σε 210. Τις πρώτες 2-3 ήμερες μετά τον τοκετό παράγεται το πρωτόγαλα και στη συνέχεια αρχίζει ή παραγωγή κανονικού γάλακτος. Διακρίνονται πέντε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. 

Πρώτη φάση (1η και 2η εβδομάδα): έχουμε γραμμική άνοδο της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. 

Δεύτερη φάση (3η έως 12η εβδομάδα): η γαλακτοπαραγωγή αυξάνεται με μειωμένο ρυθμό, σε σχέση με τις πρώτες δυο εβδομάδες, φθάνει σε ένα μέγιστο όπου διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα και ακολούθως μειώνεται στο επίπεδο της δεύτερης εβδομάδας. Βέβαια η διάρκεια της φάσης αυτής ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το ύψος της συνολικής γαλακτοπαραγωγής, και είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική γαλακτοπαραγωγή. 

Τρίτη φάση (13η έως 19η εβδομάδα): γραμμική μείωση της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. Ο ρυθμός πτώσης της γαλακτοπαραγωγής είναι τόσο πιο έντονος, όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της συνολικής γαλακτοπαραγωγής. 

Τέταρτη φάση (20η έως 28η εβδομάδα): επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της γαλακτοπαραγωγής. Η επιβράδυνση είναι μεγαλύτερη στα ζώα υψηλών αποδόσεων. 

Πέμπτη φάση (έως 30η εβδομάδα): επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της γαλακτοπαραγωγής έως το τέλος της γαλακτικής περιόδου. Η φάση αυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το χρονικό διάστημα μεταξύ των τοκετών.


Σημείωση: στις συγκεκριμένες μετρήσεις συμμετείχαν 24 πρόβατα ασσάφ στην δεύτερη γαλακτική τους περίοδο.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Γαλακτογένεση

Η γαλακτογένεση αναφέρεται στην έναρξη της λειτουργίας των μαστικών κυττάρων (γαλακτοκυττάρων). Αρχικά γίνεται η διαφοροποίηση του κυτταροπλάσματος και η ενεργοποίηση του ενζυμικού συστήματος του κυττάρου οπότε έχουμε μια μικρή μόνον έκκριση των συστατικών του γάλακτος. Στην συνέχεια λίγες ημέρες πριν από ή κατά τον τοκετό έχουμε τη μαζική έκκριση όλων των συστατικών του γάλακτος.

Η προγεστερόνη, η προλακτίνη, τα κορτικοστεροειδή και η ινσουλίνη διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής. Η προγεστερόνη αναστέλλει την εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας, όταν τα εκκριτικά κύτταρα του μαστού παρουσιάζουν πλήρη ανάπτυξη. Η πτώση του επιπέδου συγκέντρωσης της προγεστερόνης, η οποία αρχίζει λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό, δίνει χώρο να δράσει η προλακτίνη για να εκκινήσει την γαλακτοπαραγωγή. Τα επίπεδα συγκέντρωσης της προλακτίνης παρουσιάζουν απότομη άνοδο κατά τον τοκετό. Η προλακτίνη αυξάνει το ρυθμό σύνθεσης της καζεΐνης και της αγαλακταλβουμίνης. Για να μπορέσει η προλακτίνη να εξασκήσει τη γαλακτογόνο δράση της πρέπει προηγουμένως τα γαλακτικά κύτταρα να έχουν δεχτεί την επίδραση των κορτικοοτεροειδών, των οποίων το επίπεδο συγκέντρωσης στο αίμα αυξάνεται επίσης απότομα κατά τον τοκετό. Βοηθητικό ρόλο στην εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής διαδραματίζουν ακόμη η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη. Η ινσουλίνη ενισχύει τη δράση της προλακτίνης και επιπλέον φαίνεται ότι είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των μαστικών εκκριτικών κυττάρων.

Μια άλλη ορμόνη που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μίας ήδη εγκατεστημένης γαλακτοπαραγωγής είναι η αυξητική ορμόνη. Τα επίπεδα συγκέντρωσης της αυξητικής ορμόνης αυξάνονται λίγο πριν από τον τοκετό. Επίσης πριν από τον τοκετό το έκκριμα του μαστού περιέχει έναν τοπικό πρωτεϊνικό παράγοντα, ο οποίος αναστέλλει τη δραστηριότητα των γαλακτοκυττάρων και ο οποίος πρέπει να εξουδετερωθεί πριν από τον τοκετό, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής. Αν για παράδειγμα αρμέξουμε μια προβατίνα πριν τον τοκετό θα δούμε ότι θα αρχίσει η διαδικασία της γαλακτογένεσης.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Μαστός Προβατίνας


Ο μαστός του προβάτου αποτελείται από δύο ημιμόρια, καθένα από τα οποία αποτελεί ξεχωριστό μαστικό αδένα. Οι μαστικοί αδένες περιβάλλονται από το δέρμα και βρίσκονται στη βουβωνική χώρα του σώματος. Κάθε μαστικός αδένας έχει μια θηλή στο άκρο της οποίας και στο μέσο περίπου αυτού βρίσκεται η οπή της θηλής. Οι θηλές είναι μικρές και φέρονται συνήθως προς τα πλάγια και σπάνια προς τα κάτω. Από την οπή της κάθε θηλής, ξεκινάει ο θηλαίος πόρος ο οποίος, στο κάτω άκρο του φέρει σφικτήρα από λείες μυϊκές ίνες, ενώ στο άνω άκρο του φέρει πτυχές. Ο σφιγκτήρας και οι πτυχές του θηλαίου πόρου εμποδίζουν την έξοδο του γάλακτος και την είσοδο των μικροοργανισμών. Στη συνέχεια του θηλαίου πόρου βρίσκεται ο επιμήκης κόλπος της θηλής και αμέσως μετά ο γαλακτοφόρος κόλπος. Από το γαλακτοφόρο κόλπο ξεκινούν οι γαλακτοφόροι πόροι οι οποίοι διακλαδιζόμενοι συνέχεια μέσα στο λιπώδη και συνδετικό ιστό του μαστικού σώματος σε αγωγούς μικρότερης διαμέτρου και καταλήγουν σε μικρές σφαιροειδείς διευρύνσεις που ονομάζονται αδενοκυψελίδες. Οι αδενοκυψελίδες αποτελούν τις εκκριτικές μονάδες του μαστού. Εξωτερικά περιβάλλονται από μία μεμβράνη ενώ εσωτερικά επενδύονται από ένα στρώμα επιθηλιακών κυττάρων τα οποία παράγουν το γάλα γι' αυτό και καλούνται γαλακτικά κύτταρα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κατάλληλες συνθήκες ποιμνιοστασίου (θερμοκρασία και υγρασία)


Στα πρόβατα η ζώνη ευεξίας όσο αφορά την θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Ανάγκη για θέρμανση έχουν μόνο τα νεογέννητα στις ψυχρές περιοχές της χώρας κατά την διάρκεια του χειμώνα. Για την θέρμανση χρησιμοποιούνται λάμπες θέρμανσης.

Όσο αφορά την υγρασία η ιδανική τιμή της σχετικής υγρασίας είναι από 60 έως 80% για τα ενήλικα ζώα και από 70 έως 75% για τα νεογέννητα.

Η σχετική υγρασία σε συνδυασμό με την θερμοκρασία σχηματίζουν τον δείκτη δυσφορίας σύμφωνα με τον τύπο:

Δείκτης Δυσφορίας = (0.31 – 0.31*Υγρασία) * (Θερμοκρασία – 14.4)

Η τιμή του δείκτης δυσφορίας επιδρά στην ευζωία, την παραγωγικότητα και την υγεία των ζώων. Στο παραπάνω σχήμα μπορείτε να δείτε τον συντελεστή καταπόνησης των προβάτων σας ανάλογα με την τιμή του δείκτη.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Απολύμανση Αμελκτικών Μηχανών και Παγολεκάνων

Τα υγρά καθαρισμού για αμελκτικές μηχανές και παγολεκάνες προμηθεύονται σε ζευγάρι. Ένα αλκαλικό (μπλε) και ένα όξινο (κόκκινο). Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά πρωί βράδυ.

Ιδιότητες του Αλκαλικού Διαλύματος
Το μπλε είναι αλκαλικό χλωριούχο προϊόν καθαρισμού και απολύμανση αμελκτικών μηχανών και παγολεκάνων. Περιέχει υδροξείδιο του καλίου, υποχλωριώδες νάτριο, σταθεροποιητές χλωρίου, συμπλοκοποιητές και αντιδιαβρωτικούς παράγοντες. Έχει πολύ καλή απολυμαντική δράση στις καθαριζόμενες επιφάνειες λόγω της παρουσίας του υποχλωριώδους νατρίου.

Χρήση
Ξεπλύνατε το κύκλωμα προ της εφαρμογής.
Δοσολογία: 0.5 έως 1.0 %
Αφήσατε το προϊόν να κυκλοφορήσει σε θερμοκρασία 50 έως 60 βαθμών Κελσίου (10-15 λεπτά).
Ξεπλύνατε με κρύο νερό.

Προδιαγραφές και Προφυλάξεις
pH (1%) : 11.8
Πυκνότητα (20 oC) : 1.233 kg/l
Σημείο πήξεως : -15 oC
Μην αναμιγνύετε ποτέ με οξύ. Αποθήκευση σε αεριζόμενο χώρο με θερμοκρασία χαμηλότερη των 35 βαθμών Κελσίου.



Ιδιότητες του Όξινου Διαλύματος
Το κόκκινο είναι όξινο καθαριστικό για την απομάκρυνση πρωτεϊνών και αποθέσεων ανοργάνων αλάτων όπως ασβεστίου και σιδήρου. Περιέχει φωσφορικό οξύ, θειικό οξύ, αναστολείς αφρού και διαβρεκτικούς παράγοντες. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για απολύμανση αμελκτικών μηχανών και παγολεκάνων.

Χρήση
Επαρκές ξέπλυμα του κυκλώματος με άφθονο νερό προ της εφαρμογής. Αφήσατε να κυκλοφορήσει 0.5 – 2.0 % διάλυμα σε θερμοκρασία 50 έως 60 βαθμών Κελσίου (10-15 λεπτά). Ξέπλυμα με καθαρό νερό.

Προδιαγραφές και Προφυλάξεις
pH (1%) : 2.2
Πυκνότητα (20 oC) : 1.230 kg/l
Σημείο πήξεως : -10 oC
Μην αναμιγνύετε ποτέ με χλωριούχα διαλύματα.



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.