Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ζωοτροφές: Αγριαγκινάρα

Agriagkinara kalliergia
Η αγριαγκινάρα έχει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά ως ζωοτροφή. Σε δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί από εταιρείες ενσίρωσης αποδείχθηκε η καταλληλότητα της χλωρομάζας της για παρασκευή ενσιρώματος. H χορτονομή παρουσιάζει πολύ καλό δυναμικό για ενσίρωση, που αποδίδεται σε μια σειρά από ιδιότητες:
1) Υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτά σάκχαρα (27%)
2) Χαμηλές τιμές ΡΗ (χαμηλότερες από 4,3%)
3) Αμμωνιακό άζωτο < 0,27% της Ξ.Ο.
4) Στις υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέως (έως 17% επί ξηρού) και μόνον ίχνη βουτυρικού οξέος.
5) Το παραγόμενο ώριμο ενσίρωμα περιέχει διαθέσιμα διαλυτά σάκχαρα 15%, χαρακτηριστικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς διατήρησης του ενσιρώματος.

Πλεονέκτημα
Με χαμηλότερο κόστος από το καλαμπόκι, η αγριαγκινάρα καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση μεταξύ των ενσιρωματοδοτικών φυτών, ενώ κοστίζει λιγότερο από το καλαμπόκι, αφού είναι πολυετής. Δεδομένων των μικρών απαιτήσεων σε φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις, η χρήση για βιολογική καλλιέργεια ενδείκνυται έναντι των σιτηρών, διότι έχει κόστος εγκατάστασης όσο των σιτηρών άπαξ για 10-15 χρόνια, ενώ τα σιτηρά θέλουν κάθε χρόνο έξοδα σποράς και καλλιέργειας.

Χαρακτηριστικά ενσιρώματος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων διεθνούς κύρους εργαστηρίων, το ενσίρωμα της αγριαγκινάρας έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ξηρά ουσία (Ξ.Ο.) 13%
  • Οργανική ουσία 83% της Ξ.Ο.
  • Ινώδεις ουσίες 13% της Ξ.Ο.
  • Πρωτεΐνη (για την ποικιλία C-12) 16% της Ξ.Ο.
  • NDF 24-265 της Ξ.Ο.
  • ADF 16-17% της Ξ.Ο.
  • ADL 2,6-3,5 της Ξ.Ο.
  • Λιπαρές ουσίες 2,8% της Ξ.Ο. για πράσινη χορτονομή και 1,4% για το ενσίρωμα
  • Συντελεστής πεπτικότητας για την Ξ.Ο. 78,3% και για την οργανική 86,1%
  • Ενεργειακό περιεχόμενο 0,97 UFL (Milk Forage Units) και 0,98 UFC (Meat Forage Units).

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.




Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Ζωοτροφές: Ισσοροπιστές

Ένας καλός ισορροπιστής θα πρέπει να περιέχει τα παρακάτω συστατικά. Μερική ισορροπιστές περιέχουν και ζωντανή μαγιά που σε κάποιες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την γαλακτοφορία. 

Μακροστοιχεία: K (Κάλιο), Ca (Ασβέστιο), P (Φωσφόρος), Mg (Μαγνήσιο), Na (Νάρτιο), Cl (Χλώριο) και S (Θείο).

Ιχνοστοιχεία: Zn (Ψευδάργυρος), Cu (Χαλκός), Mn (Μαγγάνιο), Co (Κοβάλτιο), Mo (Μολυβδαίνιο) και Se (Σελήνιο).

Βιταμίνες Λιποδιαλυτές: K (Κάλιο), E (α-τοκοφερόλη), D3 (Χολοκαλσιφερόλη)  και A (Ρετινόλη). 

Βιταμίνες Υδατοδιαλυτές: Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ, Βιοτίνη, B1 (Θειαμίνη), B2 (Ριβοφλαβίνη), B3 (Νιασίνη), B6 (Πυριδοξίνη), B12 (Κυανοκοβαλαμίνη) και C.


Τα μακροστοιχεία συμμετέχουν στην δομή των ιστών του σώματος και απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες. Τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται στο σώμα των προβάτων και στις τροφές σε μικρές ποσότητες. Για τις βιταμίνες που χωρίζονται σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές μπορείτε να βρείτε στοιχεία για την κάθε μια χωριστά στα άρθρα του ιστολογίου. 
 



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

Read more »

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σκυλιά κατασπάραξαν πρόβατα

Αδέσποτα σκυλιά κατασπάραξαν 5 πρόβατα το πρωί της Δευτέρας 24 Μαρτίου 2014. Το συμβάν έλαβε χώρα στο 9ο χλμ Αλεξανδρούπολης-Μακρής. 


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Δομή δοντιών προβάτων

Τα δόντια των προβάτων χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μπροστά είναι οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες που το πρόβατο τα χρησιμοποιεί για να κόβει την τροφή του και πίσω είναι οι προγομφίοι και οι γομφίοι που το πρόβατο τα χρησιμοποιεί για το μάσημα της τροφής. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων υπάρχει ένα κενό που ονομάζεται diastema.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη ομάδα δοντιών υπάρχει μόνο στην κάτω γνάθο, στην πάνω γνάθο υπάρχει ένα οδοντικό μπλοκ (dental pad). Η συγκεκριμένη δομή βοηθά τα πρόβατα στην βόσκηση, ώστε να γλιστρά οι τροφή και να μαζεύουν μεγάλες ποσότητες χόρτου χωρίς σκύψουν ιδιαίτερα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Προσδιορισμός ηλικίας προβάτων από τα δόντια

Ηλικια προβατων
Ο προσδιορισμός της ηλικίας των προβάτων είναι πολύ εύκολος. 

Τα αρνάκια έχουν ομοιόμορφα μικρά δόντια. 

Το πρόβατο όταν γίνει 1 έτους έχει 2 μεγάλα δόντια μπροστά. 

Όταν το πρόβατο γίνει 2 ετών έχει 4 μεγάλα δόντια μπροστά. 

Όταν το πρόβατο γίνει 3 ετών έχει 6 μεγάλα δόντια μπροστά. 

Όταν το πρόβατο γίνει 4 ετών έχει 8 μεγάλα δόντια μπροστά. 

Στην συνέχεια καθώς το πρόβατο μεγαλώνει τα δόντια του αρχίζουν να αραιώνουν και να καταστέφονται. Οπότε απλά μπορούμε να εκτιμήσουμε την ηλικία τους.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ερώτηση: Διάρκεια απόδοσης προβάτων

Ερώτηση: Πόσα χρόνια μπορώ να κρατήσω ένα πρόβατο στην παραγωγή.
Read more »

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ένας Έλληνας ο καλύτερος κτηνοτρόφος των ΗΠΑ

Ο Andy Karras είναι 39 χρονών κατάγεται από την Ελλάδα και έχει μια από τις πιο πετυχημένες φάρμες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία της Karras Farm ξεκίνησε στην Ελλάδα από τον προπάππο του Andy πριν από 100 χρόνια. Ο Andy αναφέρει ότι "Εκείνη την εποχή ο κύριος στόχος ήταν να παράγει ένα υψηλής ποιότητας πρόβατο της φυλής East Friesian."

Τρεις γενιές αργότερα, αυτή η ίδια έμφαση στην αναπαραγωγή του τέλειου East Friesian προβάτου ήταν και το κλειδί της επιτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γονείς του μετακόμισαν στις ΗΠΑ το 1962, εγκαταστάθηκαν στη Νότια Καρολίνα, όπου ήδη έμεναν άλλα μέλη της οικογένειας (θείες και θείοι).

Προερχόμενος από μια οικογένεια νομάδων βοσκών, το ενδιαφέρον για τα πρόβατα ήταν πάντα στο αίμα του Andy, αλλά ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του να μπει στην συνηθισμένη γραμμή παραγωγής κρέατος και μαλλιού των ΗΠΑ. Ο Andy λέει "Οι πρόγονοί μου ανέθρεψαν την οικογένειά τους από τα πρόβατα για πολλά χρόνια, με το γάλα και το κρέας, δημιουργούσαν τα ρούχα τους από μαλλί προβάτου. Οι ρίζες μας ήταν αυτό που μας κράτησε να επικεντρωθούμε στη συνέχιση της γαλακτοπαραγωγής." Έλαβε πτυχίο από την Κτηνιατρική Σχολή Καρπενησίου στην περιοχή όπου οι γονείς του ζούσαν κάποτε.

Ξεκίνησε με αγρόκτημα 417 στρεμμάτων από το μηδέν. Τα πρώτα πρόβατα της φάρμας αγοράστηκαν το 1996. Andy αγόρασε αρχικό απόθεμα του East Friesian απευθείας από μια καναδική φάρμα με τμήμα γενετικής και από τότε χρησιμοποιεί μια μέθοδο επιλεκτικής αναπαραγωγής και έχει αναπτύξει μερικά από τα υψηλότερης ποιότητας και γαλακτοπαραγωγής πρόβατα East Friesian διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Αρχικά υπήρξαν πολλά προβλήματα προσαρμογής καθώς το κλίμα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ είναι θερμό και υγρό, οπότε και υπήρξαν κάποιες απώλειες. Πλέον ο Andy πουλά κριάρια East Friesian από 800 έως 1000 δολάρια. Ο Andy είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παραγωγή προβάτων με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ. 

Η  Karras Farm μπορεί αρχικά να ειδικεύτηκε στην εκτροφή της υψηλότερης ποιότητας East Friesian προβάτων γαλακτοπαραγωγής στον κόσμο, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Συνέχισε με την παραγωγή των πρώτων Awassi και Assaf στις ΗΠΑ. Andy έχει πλέον γραμμές αίματος προβάτων γαλακτοπαραγωγής που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη.

Η διαδικασία που οδήγησε στη γέννηση του πρώτου αρνιού Awassi στις ΗΠΑ πήρε δύο χρόνια. Ο Andy πέρασε ένα χρόνο στην Αυστραλία ψάχνοντας για τα καλύτερα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής Awassi, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο καθώς η Αυστραλία ειδικεύεται στα πρόβατα κρεατοπαραγωγής. Η Αυστραλία επιλέχθηκε επειδή έχει αυστηρούς νόμους καραντίνας ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες των ξένων νόσων.

Μόλις ο Andy εντόπισε τα κατάλληλα πρόβατα, τηρώντας όλους τους κανόνες γενετικής της κτηνιατρικής υπηρεσίας δημιούργησε το Μάρτιο του 2012 το πρώτα καθαρόαιμα πρόβατα Awassi. Δέχεται παραγγελίες για Awassi τις οποίες θα μπορέσει να εκτελέσει μετά από 2 χρόνια. Τα συγκεκριμένα πρόβατα επιλέχθηκαν επειδή είναι ανθεκτικά σε πολλές ασθένειες και τα παράσιτα που μπορεί να επηρεάσουν πολύ άλλες φυλές.

Το πρώτο F1 Assaf γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2013 σε μια καθαρόαιμη East Friesian προβατίνα. Ο πρόγονος είναι ένα καθαρόαιμο Awassi που γεννήθηκε στο αγρόκτημα το Μάρτιο του 2012 μέσω ενός εμβρύου που εισήχθηκε από την Αυστραλία. Ο Andy αναφέρει ότι τα Assaf F1 παρουσιάζουν υψηλή γαλουχία, ταχεία αύξηση σωματικού βάρους, ανθεκτικότητα σε ασθένειες και υψηλή αντοχή στα παράσιτα και τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα αρνιά Assaf κοστολογούνται 2.500 δολάρια.

Σήμερα η Karras Farm διαθέτει 63 Awassi, 92 F1 Assaf, και πάνω από 300 East Friesians. Η F1 Assaf διατηρεί τα χαρακτηριστικά της Awassi, όπως και μεγάλα αυτιά του, αλλά είναι λευκή σαν το Friesian.

Τα πρόβατα της Karras Farm παράγουν κατά μέσο όρο 7 έως 8 κιλά γάλα την ημέρα κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου (10 μήνες). Η μέση προβατίνα παράγει γάλα για περίπου 8 χρόνια. Στην συνέχεια τα πρόβατα πωλούνται. Το σημαντικό είναι ότι έχουν μηδενιστεί η απώλειες. Τα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής πρέπει να αρμέγονται κάθε 12 ώρες και θα πρέπει να κουρεύονται μία φορά το χρόνο. Την πολύ υψηλή παραγωγή γάλακτος την επιτυγχάνουν με πολύ βοσκή και πρωτεϊνούχες ζωοτροφές έως 22%.

Τα έσοδα της Karras Farm προέρχονται από το γάλα και τα πρόβατα που πωλούνται κυρίως για ζωή. Οι τιμές για των προβάτων για άρμεγμα ξεκινούν από τα 1000 δολάρια. Ο Andy αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση στη ζήτηση του πρόβειου γάλακτος στις ΗΠΑ. Πλέον το γιαούρτι και το τυρί έχει εκτοπίσει από το τραπέζι της μέσης αμερικανικής οικογένειας το αγελαδινό γάλα. Στις ΗΠΑ το πρόβειο γιαούρτι είναι περιζήτητο για τα οφέλη στην υγεία.

Ο Andy λέει: "είμαστε σε συνεχή έρευνα και μελέτη για να πετύχομε πρόβατα με υψηλή γαλακτοπαραγωγή,  ανθεκτικά σε ασθένειες και παράσιτα, και να μπορούν να αντέξουν σε πάρα πολλά κλίματα. Το ρεκόρ, υψηλότερης απόδοσης γάλακτος είναι 1.905 κιλά από μία προβατίνα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γαλουχίας 10 μηνών".




Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.