Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Ηπατική διστομίαση (Κλαπάτσα)

Κλαπάτσα
H ηπατική διστομίαση (γνωστή και ως καλπάτσα) είναι νόσος του ήπατος των προβάτων. Προκαλείται από ένα γένος σκουληκιών (δίστομα) που μαζεύονται κυρίως στους χολαγωγούς του συκωτιού και στη χοληδόχο κύστη. Το αβγό των σκουληκιών για να αναπτυχθεί, χρειάζεται ενδιάμεσο ξενιστή π.χ. σαλιγκάρια. Στο τελικό στάδιο η προνύμφη βγαίνει από το σαλιγκάρι και κολλάει πάνω στα χόρτα. Τρώγοντας το ζώο τα χόρτα οι προνύμφες  αφού περάσουν τα τοιχώματα του στομαχιού, φτάνουν στο συκώτι και στη χολή. Εκεί μεγαλώνουν και γεννούν αβγά που διαμέσου του πεπτικού συστήματος και των περιττωμάτων του ζώου, πέφτουν και πάλι στα χόρτα και ο κύκλος εξέλιξης συνεχίζεται. Η μόνη προστασία των ζώων είναι η εξόντωση των ενδιάμεσων ξενιστών.

Τα ζώα κινδυνεύουν από τη μόλυνση όλο το χρόνο αλλά η περίοδος έξαρσης είναι από τέλη Ιουνίου έως το χειμώνα. Η νόσος στην οξεία της μορφή προκαλεί τον ξαφνικό θάνατο των ζώων, ενώ στην πιο ήπια μορφή της προκαλεί υψηλή θερμοκρασία, αναιμία και ελάττωση της όρεξης. Τα ζώα σταδιακά χάνουν βάρος και το τρίχωμα τους γίνεται εύθραυστο. Συχνά παρατηρούνται κρίσεις διάρροιας συνοδευόμενες από δυσκοιλιότητα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.