Η περιεκτικότητα της μηδικής (alfa alfa) σε πρωτεΐνη εξαρτάται από την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης, την κοπή αλλά και την μορφή. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η περιεκτικότητα της πράσινης μηδικής ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης σε Ξηρά Ουσία, Ακατέργαστη Πρωτεΐνη και Ακατέργαστη Ινώδη Ουσία.
Στάδιο Ανάπτυξης | ΞΟ (%) | ΑΠ (% ΞΟ) | ΑΙΟ (% ΞΟ) |
Βλαστός (30 cm) | 14.4 | 24.6 | 20.1 |
Βλαστός (60 cm) | 15.6 | 22.5 | 24.0 |
Μπουμπούκι | 17.6 | 19.3 | 29.9 |
Πρώιμη ανθοφορία | 18.9 | 17.8 | 31.5 |
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φύλλωμα περιέχει πρωτεΐνη ενώ ο βλαστός ινώδη ουσία. Αν λοιπόν θέλετε πρωτεϊνούχα μηδική μην περιμένετε να ωριμάσει. Επίσης από μια άλλη μελέτη παραθέτουμε τα στοιχεία της σύστασης της μηδικής από κοπή σε κοπή. Όπως μπορείτε να δείτε με την εξέλιξη των κοπών έχουμε διαρκώς αύξηση της Ακατέργαστης Πρωτεΐνης, δεδομένου ότι αυξάνεται το φύλλωμα της μηδικής έναντι του βλαστού.
Αριθμός Κοπής | ΞΟ (%) | ΑΠ (% ΞΟ) | ΑΙΟ (% ΞΟ) |
2η κοπή | 19.3 | 22.2 | 28.6 |
3η κοπή | 21.0 | 24.1 | 26.1 |
4η κοπή | 19.1 | 25.9 | 20,7 |
Τέλος τα τελευταία στοιχεία που παραθέτουμε έχουν να κάνουν με την επεξεργασία συλλογής της μηδικής και τις επιπτώσεις πάνω στην Ακατέργαστη Πρωτεΐνη. Όπως μπορείτε να δείτε η νωπή μηδική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ακατέργαστης Πρωτεΐνης, στην συνέχεια είναι η μηδική προερχόμενη από ενσίρωση , ακολουθεί ο σανός μηδικής που στέγνωσε στον αέρα και τελευταίος ο σανός μηδικής που στέγνωσε στον ήλιο.
Επεξεργασία | ΞΟ (%) | ΑΠ (% ΞΟ) | ΑΙΟ (% ΞΟ) |
Νωπή | 16.2 | 20.6 | 27.4 |
Σανός Αέρα | 85.0 | 18.5 | 31.1 |
Σανός Λιαστός | 85.0 | 17.4 | 35.1 |
Ενσίρωση | 18.7 | 19.0 | 30.0 |
ΞΟ: Ξηρά Ουσία
ΑΠ: Ακατέργαστη Πρωτεΐνη
ΑΙΟ: Ακατέργαστη Ινώδη Ουσία
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.
Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου