Το φύτρο είναι ο βλαστός που ξεπηδά από τον σπόρο τις πρώτες ημέρες κατά της διαδικασίας της βλάστησης. Η υδροπονία είναι μέθοδος καλλιέργειας που στηρίζεται στο νερό (χωρίς χώμα). Έτσι η υδροπονική φύτρα είναι κάποιοι σπόροι (συνήθως κριθαριού), που μπαίνουν σε δίσκους, ποτίζονται
συχνά και δημιουργούν ένα πράσινο χαλί που μπορεί να ταϊστεί στα ζώα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορούν να παραχθούν 50 κιλά φύτρας από 7-8 κιλά
σπόρου σε 6-7 ημέρες. Κάθε πρόβατο μπορεί να καταναλώσει από 2% έως 3% του σωματικού τους βάρους. Στα μηρυκαστικά αντικαθιστά μέρος τόσο των συμπυκνωμένων (μίγμα) όσο και των χονδροειδών ζωοτροφών (χόρτο). Το άχυρο είναι απαραίτητο όταν υπάρχει φύτρο στο σιτηρέσιο.
Η παραγωγή υδροπονικού φύτρου κριθαριού μπορεί να γίνει τόσο με ανοικτό όσο και με κλειστό σύστημα καλλιέργειας. Στην περίπτωση του ανοικτού συστήματος η παραγωγή εξαρτάται από της συνθήκες και δεν είναι εφικτή όλες τις εποχές του χρόνου. Το φύτρο θα έχει περισσότερη ρίζα - λιγότερο βλαστό στις χαμηλές θερμοκρασίες, και λιγότερη ρίζα - περισσότερο βλαστό στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν θέλετε σταθερή ποιότητα και παραγωγή όλο το χρόνο τότε αναγκαστικά θα οδηγηθείτε σε μια λύση κλειστού τύπου. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει χρήση εξελιγμένων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού και ποτίσματος και αναγκαστικά θα πρέπει να συνεργαστούμε με κάποιους που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να στηθεί ένα τέτοιο σύστημα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης του φύτρου κριθαριού είναι τόσο η υγεία του ζώου αλλά και η γενικότερη απόδοσή του. Ο μεγάλος στόχος κάθε σιτηρεσίου πρέπει να είναι η μεγάλη κοιλία. Μειώνοντας τις συμπυκνωμένες και αυξάνοντας τις χονδροειδείς ζωοτροφές πετυχαίνουμε καλύτερη μικροβιακή κατάσταση στην μεγάλη κοιλία οπότε καλύτερη πέψη και μεγαλύτερη ποσότητα μικροβιακής πρωτεΐνης. Όπως θα γνωρίζεται η πρωτεΐνη χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στην μικροβιακή και στην by pass. Η μικροβιακή πρωτεΐνη είναι αυτή που δημιουργείτε στην μεγάλη κοιλία ενώ η by pass είναι αυτή που περνά από την μεγάλη κοιλία και η πέψη της γίνεται στο λεπτό έντερο. Με την χρήση του φύτρου κριθαριού (περισσότερη μικροβιακή πρωτεΐνη) μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση της σόγιας στο σιτηρέσιο των προβάτων μας.
Το φύτρο κριθαριού δεν είναι λύση για όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες. Ίσως βέβαια να είναι μονόδρομος για τις κλειστές εκτροφές προβάτων που αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα των συμπυκνωμένων τροφών και θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση μηδικής. Το μεγάλο πλεονέκτημα του φύτρου είναι ότι δεν εξαρτάται από τον καιρό, δεν θέλει μεγάλους χώρους αποθήκευσης και έχει σταθερά καλή ποιότητα.
Μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο και να αναζητήσετε κάποιον ειδικό στο θέμα. Εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία με την VIT SA και πιο συγκεκριμένα με τον κ. Κωνσταντίνο Μωυσή (τηλέφωνο 6974 814417).
1 σχόλια:
το σταρι κανει για υδροπονια (αντι για κριθαρι)
Δημοσίευση σχολίου