Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ζωοτροφές: Λαθούρι

Το Λαθούρι (Lathyrus) είναι ένα ποώδες φυτό που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία κυρίως για την παραγωγή σανού σε συγκαλλιέργεια με διάφορα σιτηρά. Στην Ελλάδα εντοπίζεται στις ξηρές και θερμές περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και σε πολλά νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους.

Χαρακτηριστικά
Το στέλεχος του λαθουριού φτάνει έως το 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και τα άνθη έχουν χρώμα από μοβ έως κόκκινο, με πτέρυγες συνήθως λιλά. Ο καρπός είναι καφέ χρώματος και φέρει αυλάκι στο επάνω τμήμα. Το βάρος 1000 σπόρων κυμαίνεται από 75 έως 90 γραμμάρια. Σε σύγκριση με τη χημική σύνθεση των σπόρων του λούπινου έχει χαμηλότερη  περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη (270 έναντι 320 γραμμάρια / κιλό) και λίπος (5 έναντι 58 γραμμάρια / κιλό), αλλά υπερέχει σε λυσίνη ( 16 έναντι 13 γραμμάρια / κιλό).   

Καλλιέργεια Λαθουριού 
Έχει μεγάλη αντοχή στη ζέστη και την ξηρασία οπότε μπορεί να αντικαταστήσει τον βίκο καθώς και άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθών. Δεν συνιστάται η καλλιέργειά του σε περιοχές με αρκετή υγρασία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ορισμένα είδη μπορούν να προσαρμοστούν σε περιοχές με βροχόπτωση από 250 έως 500 χιλιοστά ετησίως και ιδιαίτερα σε αλκαλικά εδάφη με λεπτή υφή.

Σπορά
Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το Φθινόπωρο (Νοέμβριος). Για την παραγωγή σανού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 16 κιλά / στρέμμα, ενώ για την παραγωγή καρπού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 14 κιλά / στρέμμα.

Εχθροί
Δεν αντέχει στην υπερβολική υγρασία και μάλιστα σε υγρές χρονιές υποφέρει από μυκητολογικές ασθένειες. 

Απόδοση
Σε ξηρικά χωράφια η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται σε 400 έως500 κιλά σανό / στρέμμα. Στην περίπτωση της σποροπαραγωγής η μέση απόδοση είναι 150 έως 180 κιλά / στρέμμα σε καρπό.

Τοξικότητα Λαθουριού
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα σπέρματα περιέχουν ένα τοξικό αμινοξύ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Η ασθένεια καλείται λαθυρίαση. Ωστόσο σε μικρές ποσότητες ο σπόρος είναι απόλυτα ασφαλής και θρεπτικός.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.