Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Τυμπανισμός

Τυμπανισμός των προβάτων
Ο Τυμπανισμός είναι μεταβολική ασθένεια των προβάτων και προκαλείται από την συγκέντρωση αερίων στην μεγάλη κοιλία εξαιτίας της κατανάλωσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων χλωρού χόρτου. Το χλωρό χόρτο περιέχει ευδιάλυτους υδατάνθρακες οι οποίοι όταν διασπώνται από τους μικροοργανισμούς της μεγάλης κοιλίας ελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα όταν ανακατεύονται δημιουργούν αφρό ο οποίος σταματά την έξοδο του αέρα από την κοιλία με αποτέλεσμα το πρόβατο να φουσκώνει.

Συμπτώματα: Παρατηρείται έντονη διόγκωση στην περιοχή του αριστερού κενεώνα η οποία προοδευτικά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιακή κοιλότητα. Η τυμπανιαία διόγκωση παρατηρείται συνήθως τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά την κατανάλωση του ακατάλληλου χόρτου. Το πρόβατο εκδηλώνει συμπτώματα έντονης δύσπνοιας (έκταση του τραχήλου, διαστολή των μυκτήρων, αναπνοή από το στόμα). Η κινητικότητα του στομάχου συχνά διατηρείται μέχρι να προχωρήσει η κατάσταση οπότε και επέρχεται ο θάνατος από καταπληξία.

Πρόληψη: Η καλύτερη αντιμετώπιση του τυμπανισμού είναι να τον αποφύγουμε και αυτό γίνεται είτε με ελεγχόμενη βόσκηση (μικρές ποσότητες) στις ανοικτές εκμεταλλεύσεις είτε με ανάμειξη ξερού και χλωρού χόρτου (τριφυλλοσανό) στις κλειστές. Μια άλλη μέθοδος που φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και υψηλή αποτελεσματικότητα, είναι η προληπτική χορήγηση υλικών που εμποδίζουν τον αφρισμό. Αυτά τα υλικά μπορεί να ψεκαστούν στην τροφή που πιθανώς να προκαλέσει τυμπανισμό ή να προστεθούν στο νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετούνται με τη μορφή πλακών λείξης.

Τροκάρ

Θεραπεία: Στις ήπιες περιπτώσεις τοποθετείτε στοματικός καθετήρας με τον οποίο απομακρύνεται ο αέρας της κοιλίας. Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσουμε ένα πρόβατο είναι να κάνουμε μια μικροεπέμβαση. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου του τροκάρ. Το τροκάρ αποτελείται από μια σωλήνα διαστάσεων 20 x 2,5 εκατοστών και μια σμίλη 25 x 1,5. Τοποθετούμε την σωλήνα κάθετα στην πλάτη του προβάτου στο ύψος των θωρακικών σπονδύλων και περνάμε από μέσα της την σμίλη η οποία ανοίγει μια τρύπα ώστε να εξέλθει ο εγκλωβισμένος αέρας. Καλό θα ήταν την πρώτη φορά αν είναι εφικτό να σας το δείξει κάποιος ειδικός.     


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.