Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Άλεση καρπών και πεπτικότητα


Οι έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η μέγιστη πεπτικότητα των συμπυκνωμένων ζωοτροφών επιτυγχάνεται με την ελάχιστη επεξεργασία τους. Πιο συγκεκριμένα είναι αρκετό ένα απλό σπάσιμο και όχι υπερβολική άλεση των καρπών, η οποία επηρεάζει την πεπτικότητα και οδηγεί σε προβλήματα οξέωσης.

Η υπερβολική άλεση των καρπών μειώνει τη συνολική θρεπτική αξία του σιτηρεσίου. Η σκόνη που προκύπτει από το εσωτερικό των καρπών (άμυλο και σάκχαρα) υφίσταται γρήγορη ζύμωση στη μεγάλη κοιλία με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή οξέων (κυρίως γαλακτικού) τα οποία επιβραδύνουν την διαδικασία του μηρυκασμού ή ακόμη και την σταματούν. 

Αν λοιπόν χορηγείτε περισσότερο καρπό από τις ανάγκες των προβάτων σας, ο οποίος είναι και υπερβολικά αλεσμένος, τότε τα ζώα σας σταματούν να μηρυκάζουν και να καταναλώνουν χονδροειδείς τροφές (άχυρο, μηδική, κ.α.) με αποτέλεσμα την οξέωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται έντονη χωλότητα (κουτσαίνουν) των προβάτων.   

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.