Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Ερώτηση: Διάρκεια Θηλασμού Αρνιών

Ερώτηση: Πόσο χρόνο πρέπει να αφήσω τα αρνιά να θηλάζουν στις προβατίνες.

Απάντηση: Αν η απάντησή μου ήταν καθαρά επιστημονική θα σου έκανα την εξής ανάλυση. Το αρνί γεννιέται με την μεγάλη κοιλία να μη λειτουργεί κανονικά, οπότε χρειάζεται πρωτεΐνη η οποία παρέχεται μέσω του γάλακτος ή υποκατάστατο γάλακτος μέχρι η μεγάλη κοιλία να γίνει λειτουργική. Η μεγάλη κοιλία αναπτύσσει κάποιο βαθμό λειτουργικότητας όταν το αρνί φθάσει στην ηλικία των 2 εβδομάδων ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ξηράς τροφής. Οπότε όπως καταλαβαίνεις ουσιαστικά το αρνί τις πρώτες δύο βδομάδες θα πρέπει να είναι με την προβατίνα και να έχει πρόσβαση σε σανό μηδικής ώστε να δραστηριοποιήσει σιγά - σιγά την μεγάλη κοιλία. Μέχρι και την 6 εβδομάδα η μεγάλη κοιλία στο αρνί υπολειτουργεί, οπότε θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε γάλα ή  υποκατάστατο γάλακτος. Από την 6η έως την 8η εβδομάδα η λειτουργία της μεγάλης κοιλίας έχει ολοκληρωθεί και έχουν αναπτυχθεί τα μικρόβια (αναερόβια βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες) που είναι απαραίτητα για να χωνέψει της ζωοτροφές και να συνθέσει ποσότητα πρωτεΐνης που επιτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη χωρίς γάλα. 

Τώρα για να κάνουμε την απάντηση πιο πρακτική θα σου έλεγα το εξής: για τα αρσενικά αρνιά απογαλακτισμός από την πρώτη στιγμή (υποκατάστατο γάλακτος), ενώ για τα θηλυκά 2 εβδομάδες πρωί - βράδυ με την προβατίνα και 4 εβδομάδες μόνο βράδυ. Βέβαια μέχρι και την 8η εβδομάδα θα πρέπει να χορηγείς μίγμα ανάπτυξης.  


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.