Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εμβολιασμοί προβάτων (απαραίτητα εμβόλια)

Το εμβόλιο σημαίνει πρόληψη. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν εμβολιάζουν τα πρόβατά τους γιατί τους φαίνεται ότι είναι μια ακριβή και πιθανά άχρηστη διαδικασία. Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε τους εμβολιασμούς που είναι απαραίτητοι να γίνουν σε κάθε κοπάδι ώστε πληρώνοντας ένα ποσό να αποφύγουμε την καταστροφή.

Εμβόλιο Εντεροτοξιναιμίας (στρουμπάρα): πραγματοποιείται 2 φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο, με τον έναν να είναι απαραίτητα ένα μήνα πριν τον τοκετό. Μαζί με το εμβόλιο που κάνουμε πριν από τον τοκετό μπορούμε να χορηγήσουμε και Σελήνιο (5 ml ενδομυικά) και πολυβιταμινούχο (10 ml  στόμα) ώστε να έχουμε καλύτερη υγεία των προβατίνων τόσο στην γέννα όσο και μετά στην γαλακτοπαραγωγή.

Εμβόλιο Λοιμώδους Αγαλαξίας (παρμάρα): πραγματοποιείται 1 φορά το χρόνο 2 μήνες πριν τη γέννα. Τα αρνιά που εμβολιάζονται για 1η φορά επαναληπτικός εμβολιασμός 20 μέρες μετά.

Εμβόλιο για Χλαμύδια (αποβολές): πραγματοποιείται 30-40 μέρες πριν οχείες (μαρκάλα) και σε πρόβατα που είναι άνω των 7 μηνών (1 φορά εφ όρου ζωής).

Εμβόλιο Παραφυματίωσης: πραγματοπιείται σε αρνιά από τον πρώτο μήνα της ζωής τους αλλά πριν τον 6ο μήνα (1 φορά εφ όρου ζωής).

9 σχόλια:

Unknown είπε...

τα προβατα μου σε ενα μηνα γεννανε ..να τουσ κανω το εμβολιο τησ παρμαρασ η θα εχουν προβλημα..γιατι αναφερετε παραπανω πωσ πρεπει να γινεται στουσ 2 μηνες πριν.

Unknown είπε...

σε καποια προβατα δεν τους εκανα το εμβολιο της αγαλαξιας.μπορω να τους το κανω τωρα που τα αρμεγω?

Christos Katsibras είπε...

καλησπερα θα κανεις το εμβολιο δεν υπαρχει προβλημα

Unknown είπε...

στα αρνακια μου δεν εχω κανει κανενα εμβολιο.. εχω 3 αρνακια 40 ημερων . δεν γνωριζω ουτε μπορω να μαθω αν εκαναν στην μανα πριν γενησει. τι πρεπει να κανω? πια εμβολια να παρω? χερουν ως ωρας ακρας υγειας κ ειναι πολυ χοντρα κ οποιος τα βλεπει λεει πως τα εχω πολυ καλοταισμενα.. και ωντος ετσι ειναι... τους εχω τα παντα και τρωνε τα παντα. αχιρο τριφυλι πρασιναδα σταρι αραποσιτι κομενο και γαλα πρωι απογευμα

SIDIR είπε...

Λοιπόν Γιώργο.
Αν η μάνα είχε κάνει εμβόλιο ή όχι πλέον είναι αδιάφορο. Γιατί στο λέω αυτό. Το πρώτο εμβόλιο που θα κάνεις είναι για Εντεροτοξιναιμία. Αν είχε εμβολιαστεί η μάνα τότε το εμβόλιο πρέπει να γίνει στις 45 ημέρες διαφορετικά το εμβόλιο δεν έχει δράση. Αν η μάνα δεν έχει εμβολιαστεί τότε θα πρέπει να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνεις επαναληπτικό Εντεροτοξιναιμίας μετά από 21 μέρες. Αυτό το διπλό εμβόλιο θα πρέπει να το κάνεις γιατί είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να χάσεις τα αρνάκια σου.
Από εκεί και έπειτα εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Είναι θηλυκά και θέλεις να τα αρμέξεις στο μέλλον?
Αν ναι θα πρέπει να κάνεις σίγουρα για αγαλαξία και παραφιματίωση.
Το μόνο άσχημο με την περίπτωσή σου είναι ότι είναι μόνο 3 και θα σου βγαίνει μεγάλο το κόστος.
Στείλε μου email στο epalsidiro@gmail.com ώστε να σε βοηθήσω όσο μπορώ.

Unknown είπε...

kalhsperaa oi probatines mou einai egkyes kai mia apo ta probata mou tremi ti mpwro na kanw se aytin tin periptosei an kserei kapios na mou apantisei ....

Unknown είπε...

aaa kai den trweiii

Unknown είπε...

εχω 8 καστηκες και γενισανε τα καστικακια ειναι 10 ημερον της καστηκες δεν της εκανα κανενα ευβολιο τη πρεπει να κανω.

Unknown είπε...

Γειά σας.! Έχω κάνει εμβόλιο βαλανεκ πριν 15 μέρες,σήμερα αρμεξα κάποια πρόβατα που έχουν ακόμα λίγο γάλα μπορώ να το χρισημωποιησω για να φτιάξω γαλατοπιτα;;

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.