Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανάγκες προβάτων σε χαλκό

Ο χαλκός παίζει ρόλο ενζύμου στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης γι' αυτό και έλλειψη του προκαλεί αναιμία. Τα πρόβατα που υποφέρουν από έλλειψη χαλκού είναι ανίκανα να απορροφήσουν σίδηρο σε κανονική ποσότητα. 

Συμπτώματα: Η έλλειψη χαλκού φαίνεται κυρίως στα μικρά ζώα που θηλάζουν, όπως είναι η μερική παράλυση των άκρων. Όταν το σιτηρέσιο της μητέρας είναι πτωχό σε χαλκό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τα αμνοερίφια γεννιούνται αδύνατα και μπορεί να πεθάνουν επειδή δεν μπορούν να θηλάσουν. Στα ενήλικα ζώα παρατηρείται έλλειψη χαλκού όταν υπάρχει περίσσεια στοιχείων που το ανταγωνίζονται, όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος και τα θειΐκά άλατα. Πρόβατα που υποφέρουν από έλλειψη χαλκού παράγουν σκληρό μαλλί ή ινώδες που έχει έλλειψη σγουράδας. Προκαλεί επίσης αποχρωματισμό του μαλλιού. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή, γαλακτοπαραγωγή και στο σχηματισμό των κοκκάλων και άλλων οργάνων του σώματος. 


Απαιτήσεις: από 7 έως 11 ppm (μέρη στα χίλια ή mg/kg).

Τοξικότητα: 25 ppm. Ο χαλκός σε ψηλή συγκέντρωση στην τροφή προκαλεί δηλητηρίαση στα αιγοπρόβατα, γι' αυτό δεν συστήνεται η προσθήκη στο σιτηρέσιο παρασκευασμάτων που περιέχουν χαλκό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.