Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανάγκες προβάτων σε σελήνιο

Το σελήνιο παίζει ρόλο στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε. Η έλλειψη του προκαλεί την ασθένεια του λευκού μυός στα αρνιά, μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης και τη γονιμότητα στα αιγοπρόβατα. Υπερβολική ποσότητα προκαλεί τοξικότητα με αποτέλεσμα την πτώση του μαλλιού, τη δημιουργία πληγών και πτώση του δέρματος των οπλών. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτοπίζει και αντικαθιστά το θείο. 

Η ασθένεια του λευκού μυός στα νεαρά πρόβατα παρουσιάζεται σε δυο τύπους: 
1) Σύμφυτος όπου έχουμε προσβολή των νεογέννητων. Σ' αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα της ασθένειας περιορίζονται στην καρδιά και τα έμβρυα μπορεί να πεθάνουν στη γέννα, μπορεί όμως να γεννηθούν κανονικά αλλά κουράζονται με την κίνηση. Φαινομενικά θηλάζουν αλλά μπορεί να πεθάνουν σε 24 ώρες. 
2) Καθυστερημένος που δεν είναι εμφανής μέχρι να περάσουν μερικές εβδομάδες. Τα προσβεβλημένα ζώα δείχνουν συμπτώματα δυσκαμψίας, συρόμενο βάδισμα, μερικές φορές έχουν καμπύλη ράχη και με δυσκολία στηρίζουν την κεφαλή. Όσο η ασθένεια προχωρά είναι ανίκανα να σταθούν και στηρίζονται στο στήθος τους. Ο τύπος αυτός της πάθησης προσβάλλει κυρίως τα αρνιά 2-8 εβδομάδων.

Πρόληψη: Χορηγούμε ενδομυϊκά 1 ml σεληνίου (Flatulex) την 3 ημέρα ζωής των αρνιών.  


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.