Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ανάγκες προβάτων σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο κυρίως για την κατασκευή των οστών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. 

Έλλειψη: Προκαλεί τη γνωστή μεταβολική ασθένεια υπογλυκαιμία ή υπασβεσταιμία που χαρακτηρίζεται από τη μείωση του ασβεστίου στο αίμα με τα ακόλουθα συμπτώματα: αδράνεια της μήτρας, κατακράτηση του πλακούντα, μυϊκοί σπασμοί, παράλυση των οπίσθιων άκρων και θάνατος. 

Θεραπεία: Η ανάρρωση με έγκαιρη θεραπεία είναι θεαματική. 

Αιτίες Έλλειψης: Η μείωση του ασβεστίου στο αίμα δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με τη χαμηλή ποσότητα που παίρνει το ζώο. Κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την αποτυχία μεταβολισμού του ασβεστίου που συμβαίνει κυρίως στα πρόβατα προς το τέλος της εγκυμοσύνης και αρχές της γαλακτοπαραγωγής. Αυτό είναι πιο έντονο σε ζώα που βόσκουν σε βοσκότοπους με χυμώδη σιτηρά. Η πιο πάνω κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν χορηγηθούν στα ζώα πριν την έξοδο τους για βοσκή χονδροειδείς τροφές (σανός, άχυρα). Σε περίπτωση χορήγησης ανεπαρκούς ποσότητας ασβεστίου και φωσφόρου γίνεται κινητοποίηση των στοιχείων αυτών για κάλυψη των αναγκών των ζώων. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση του ασβεστίου γίνεται κατά την έναρξη της γαλακτοπαραγωγής. Μείωση του ασβεστίου στο αίμα συμβαίνει επίσης κατά τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης.

Συμβουλές: Για την απορρόφηση του ασβεστίου ή του φωσφόρου πρέπει αυτά να βρίσκονται σε κάποια αναλογία, που είναι 2,5:1. Για την επιτάχυνση του μεταβολισμού των δυο αυτών στοιχείων πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D3. Για την κάλυψη των αναγκών των ζώων για τα στοιχεία αυτά προστίθενται στα σιτηρέσια η μαρμαρόσκονη που δίνει ασβέστιο και το φωσφορικό διασβέστιο που δίνει ασβέστιο και φωσφόρο. Επίσης τα οξαλικά άλατα που τα ζώα μπορούν να τα πάρουν από τη βόσκηση ξυνυθιού, γλυστηρίδας, αλμυριδιού κτλ. και τα λιπαρά οξέα επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Υπερβολική ποσότητα: Προκαλεί συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, χαλκού, ιωδίου και μαγγανίου.

Πηγές: Ζωοτροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα χόρτα και οι σανοί ψυχανθών. Στους καρπούς των δημητριακών φυτών περιέχεται περίσσεια φωσφόρου έναντι του ασβεστίου.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΟ ΣΕΛΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΕΙ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ?

Unknown είπε...

ΤΟ ΣΕΛΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΕΙ ΑΒΕΣΤΙΟΥ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΜΑΖΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.