Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ασθένειες Προβάτων: Λύσσα

Η λύσσα είναι μια ιογενής νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος των θηλαστικών. Η μετάδοση του ιού της λύσσας γίνεται κυρίως μέσω δαγκώματος ενός μολυσμένου ζώου, στο οποίο ο ιός βρίσκεται στο σάλιο. Μετά την μόλυνση, ο ιός αντιγράφεται σε μυϊκά κύτταρα και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ο ιός πολλαπλασιάζεται και εισβάλλει σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των σιελογόνων αδένων. Αποβολή του ιού της λύσσας μπορεί να γίνει πριν εκδηλωθούν τα κλινικά συμπτώματα. Η διάρκεια της περιόδου επώασης μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και εξαρτάται από το πόσο κοντά στο δάγκωμα είναι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. 

Συμπτώματα
Πρώιμα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αταξία, και ανορεξία. Όσο εξελίσσεται η ασθένεια οι απλές άτακτες μυϊκές συσπάσεις γίνονται παράλυση. Η παράλυση του φάρυγγα οδηγεί σε αδυναμία να καταπιούν, ροχαλίζων, και συσσωρεύουν αφρώδη σάλιο γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Παρουσιάζουν ανώμαλη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα προς χειριστές και άψυχα αντικείμενα και σεξουαλική διακοπτόμενη υπερδραστηριότητα. Πολλά ζώα τραβούν το μαλλί τους. Η ασθένεια είναι ταχέως εξελισσόμενη και τα μολυσμένα ζώα καταβάλλονται μέσα σε 3 έως 5 ημέρες, ακολουθεί κώμα και θάνατος μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων.

Διάγνωση 
Η διάγνωση της λύσσας βασίζεται στην εξέταση τμημάτων του εγκεφάλου. Αν συμβεί κάποιο δάγκωμα σε ζώο της εκτροφής από ύποπτο ζώο θα πρέπει άμεσα να γίνει εξέταση ώστε να μην κινδυνεύουν οι κτηνοτρόφοι. 

Θεραπεία 
Η λύσσα είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Πρόληψη 
Σε ενδημικές περιοχές η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός των προβάτων. Σε περιοχές με λίγα κρούσματα δεν συνιστάται λόγο κόστους. Τα εμβολιασμένα ζώα που εκτίθενται σε λύσσα (δάγκωμα από μολυσμένο ζώο) θα πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι πληγές, να επανεμβολιαστούν και να μπουν για 45 ημέρες σε καραντίνα. Τα μη εμβολιασμένα ζώα μπορούν να θανατώνονται αμέσως ή να εμβολιαστούν και να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 90 ημέρες έως 6 μήνες και να πραγματοποιηθεί αναμνηστικό εμβόλιο κατά την απομόνωση.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.