Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Βιταμίνη Α

Στη διατροφή των προβάτων, η βιταμίνη Α κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των βιταμινών ως προς τη σπουδαιότητά της. Η παρουσία της είναι αναγκαία στη διατροφή όλων των ζώων ενώ πολλές φορές κατά την εφαρμοσμένη διατροφή παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμίνης Α στα σιτηρέσια των αγροτικών ζώων. Η βιταμίνη Α δεν απαντά στις φυτικές τροφές ως τέτοια, αλλά με την πρόδρομη μορφή των καροτινών, οι οποίες είναι γνωστές ως προβιταμίνες Α, αφού μπορούν να μετατραπούν μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α. Οι ανάγκες των αγροτικών ζώων σε βιταμίνη Α ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή των καροτινών, καθόσον το σιτηρέσιό τους αποτελείται κυρίως από τροφές φυτικής προέλευσης.

Συμβολή βιταμίνης Α στα πρόβατα
  • Συμβάλει στην ανάπτυξη
  • Παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση σε κατάσταση υγείας του επιθηλίου των βλεννογόνων μεμβρανών του σώματος και έτσι αποφεύγεται η κερατινοποίησή τους
  • Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης.
Ανεπάρκεια βιταμίνης A στα πρόβατα
Αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το σωματικό βάρος των προβάτων. Με παρόμοιο τρόπο η βιταμίνη Α συνδέεται με την κανονική ανάπτυξη των οστών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των οστών, η ανεπάρκεια βιταμίνης A προκαλεί μεταβολές στο σχήμα τους. Έτσι ελαττωματική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και μερικών άλλων οστών μέσα από τα οποία περνούν νεύρα, έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης πάνω στα νεύρα και τελικά τον εκφυλισμό τους, με επακόλουθο την εκδήλωση διαφόρων νευρικών διαταραχών, όπως αστάθεια του σώματος και σπασμούς.

Όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη Α επίσης συνδέεται με τη διατήρηση σε κατάσταση υγείας των βλεννογόνων μεμβρανών του αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος καθώς και των ματιών. Κατά την έλλειψη βιταμίνης Α οι βλεννογόνες μεμβράνες κερατινοποιούνται και αποξηραίνονται και στην κατάσταση αυτή είναι πολύ ευπαθείς σε μολύνσεις. Κυρίως όμως, όπως είναι φανερό, λόγω της δυσλειτουργίας τους εκδηλώνονται διάφορες διαταραχές και ανωμαλίες.

Κατά την έλλειψη βιταμίνης Α, λόγω κερατινοποίησης των επιθηλιακών ιστών, ελαττώνεται η αντίστασή τους στην εισβολή μολυσματικών μικροοργανισμών και έτσι οι παθήσεις, ειδικότερα του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία), τείνουν να είναι πιο σοβαρές.

Ένα από τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι η νυκταλωπία. Αυτή αποτελεί κατάσταση των ματιών κατά την οποία η όραση είναι κανονική κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι υπερβολικά ανεπαρκής ή απουσιάζει εντελώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το αμυδρό φως (εσπερινό ημίφως). Τα ζώα που υποφέρουν από νυκταλωπία ξαναβρίσκουν την κανονική τους όραση, όταν χορηγηθούν σε αυτά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α. Στα πρόβατα, επιπρόσθετα προς τη νυκταλωπία, σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας προκαλούν γέννηση ασθενικών ή νεκρών αμνών. Ωστόσο, στα πρόβατα δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, λόγω επαρκούς πρόσληψής της κατά τη βόσκηση.

Ανάγκες προβάτων σε Βιταμίνη Α
Απαιτούνται 31mg B-Καροτένιου την ημέρα.

Πηγές Βιταμίνης Α
Πηγές Προβιταμινών Α είναι κυρίως τα πράσινα χόρτα και δευτερευόντως ο κίτρινος αραβόσιτος. 1 κιλό ξηράς ουσίας μηδικής υπερκαλύπτει της ημερήσιες ανάγκες ενός προβάτου.

Πρόσθετα
Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο ήπαρ. Τα πρόβατα μπορούν να αποθηκεύσουν βιταμίνη Α έως και για 12 μήνες, ενώ τα νεαρά πρόβατα για 6 μήνες.

Τοξικότητα
Το σώμα του προβάτου δεν μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τη βιταμίνη Α όταν αυτή χορηγείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες του. Τα τοξικά συμπτώματα εξαιτίας υπερβολικής χορήγησης βιταμίνης A εμφανίζονται όταν η ημερήσια δόση αυτής είναι 50 έως 500 φορές μεγαλύτερη από τις μεταβολικές ανάγκες του ζωικού οργανισμού. Τα συμπτώματα είναι απώλεια της όρεξης, φτωχή όραση, υπέρμετρη ευαισθησία, πτώση του τριχώματος, ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος (με κνησμό), οίδημα κατά μήκος των μακρών οστών, διάρροια, ναυτία, διεύρυνση του ήπατος και του σπλήνα και θάνατο.
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.