Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Αποβολές Προβάτων


Αποβολή είναι όταν η εγκυμοσύνη του προβάτου τερματίζεται ή γεννούνται αδύναμα ή παραμορφωμένα αρνιά που πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννηση. Οι πιο κοινές μολυσματικές αιτίες των αποβολών είναι Chlamydia (ενζωοτική άμβλωση), Campylobacter (Vibrio), και Toxoplasma gondii (τοξοπλάσμωση). Παρακάτω παρουσιάζονται όλες οι αιτίες των αποβολών στα πρόβατα. Η δική μας πρόταση είναι ο κτηνοτρόφος να εμβολιάζει για Chlamydia και για Βρουκέλωση. Βέβαια οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεχνάνε να απομακρύνουν τα κριάρια από τα εγκυμονούντα πρόβατα τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ώστε να μην υπάρξουν αποβολές από χτυπήματα.

Chlamydia (Ενζωοτική Αποβολή)
Τα χλαμύδια είναι η πιο κοινή αιτία των αποβολών στα πρόβατα. Τα θηλυκά πρόβατα είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στο να προβληθούν από τα βακτήρια. Τα βακτήρια που προκαλούν ενζωοτική αποβολή καλούνται Chlamydia psittici. Τα χλαμύδια προκαλούν αποβολή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να οδηγήσουν στη γέννηση θνησιγενών αρνιών. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία σε νεαρά αρνιά, αλλά δεν σχετίζεται με τα βακτήρια της χλαμύδιας που προκαλεί επιπεφυκίτιδα ή αρθρίτιδα.

Βρουκέλλωση (Μελιταίος Πυρετός)
Βρουκέλλωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο του γένους Brucella. Σε μολυσμένα πρόβατα, η βρουκέλλωση συνήθως προκαλεί έκτρωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της κύησης. Στα κριάρια προκαλεί βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής τους (που ονομάζεται επιδιδυμίτιδα).

Salmonella
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία αποτελεί την τέταρτη σε συχνότητα αιτία αποβολών σε πρόβατα. Οι δύο παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα έγκυο πρόβατο θα διακόψει από σαλμονέλα είναι το στρες και ο αριθμός των βακτηρίων Salmonella που καταπίνει. Οι αμβλώσεις είναι πιο συχνές τον τελευταίο μήνα της κύησης. Τα περισσότερα από τα πρόβατα έχουν διάρροια και κάποια θα πεθάνουν από μητρίτιδα, περιτονίτιδα και σηψαιμία. Επίσης και υγιή αμνοί μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια και να πεθάνουν.

Τοξοπλάσμωση 
Η τοξοπλάσμωση είναι κοινή αιτία αποβολών στις προβατίνες. Προκαλείται από  ένα παράσιτο πρωτόζωο (Toxoplasma) που προκαλεί κοκκιδίωση στις γάτες. Τα πρόβατα μολύνονται όταν καταναλώνουν τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με τα περιττώματα της γάτας. Το μικρόβιο μεταναστεύει στον πλακούντα και τα έμβρυα προκαλώντας το θάνατο και την αποβολή τους. Τα πρόβατα αποβάλουν κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ή γεννούν νεκρά ή ασθενή αρνιά που συνήθως πεθαίνουν από την πείνα. Αν η μόλυνση συμβεί στους δύο πρώτους μήνες της κύησης έχουμε εμβρυϊκό θάνατο και απορρόφηση του εμβρύου.

Καμπυλοβακτηρίωση
Η καμπυλοβακτηρίωση (Campylobacterisis) είναι μια κοινή αιτία των αποβολών στα πρόβατα. Αποβολές συμβαίνουν κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης, επίσης θνησιγενή ή αδύναμα αρνιά είναι κοινά σημάδια της νόσου. Το μικρόβιο που προκαλεί αποβολή είναι το Campylobacter jejuni. Τα πρόβατα μολύνονται με κατάποση των μικροβίων από την τροφή ή το νερό. Η περίοδος επώασης από τη στιγμή της μόλυνσης και την αποβολή είναι μόνο δύο εβδομάδες.

Λεπτοσπείρωση
Τα πρόβατα είναι γενικά πιο ανθεκτικά στην λεπτοσπείρωση από τα βοοειδή, τους χοίρους, και τα περισσότερα κατοικίδια ζώα. Αποβολή εξαιτίας αυτής της ασθένειας μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης. Μια εξέταση αίματος των προβάτων μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Cache Valley Ιός
Ο ιός Cache Valley προκαλεί αποβολές στα πρόβατα. Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια σε προβατίνες που κυοφορούν. Αν το πρόβατο μολυνθεί στις 28 πρώτες ημέρες της κύησης, τα έμβρυα συνήθως πεθαίνουν και απορροφούνται. Αν μολυνθεί μετά από 45 ημέρες εγκυμοσύνης, συνήθως δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Αν η λοίμωξη εμφανίζεται μεταξύ 28 και 45 ημέρες της κύησης, τα έμβρυα συνήθως αναπτύσσουν σύνδρομα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα θηλυκά πρόβατα που έχουν μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη συνήθως δεν εμφανίζουν σημάδια της νόσου και αναπτύσσουν ανοσία που διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Πυρετός Q
Q πυρετός είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο, Coxiella burnetti. Το πιο κοινό σύμπτωμα του πυρετού Q είναι η αποβολή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα περισσότερα ζώα δεν παρουσιάζουν οποιαδήποτε σημάδια της ασθένειας. Τα πρόβατα μπορούν να εμφανίσουν πυρετό Q μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ή εκκρίσεις. Ο πυρετός Q μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Πυρετός της Rift Valley (Ενζωοτική Λοιμώδης Ηπατίτιδα)
Ο πυρετός της κοιλάδας Rift είναι μια ιογενής νόσος των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής. Ο ιός προσβάλλει το ήπαρ και προκαλεί συμπτώματα από πυρετό και νωθρότητα έως αιμορραγία. Το ποσοστό των αποβολών πλησιάζει το 100% στα έγκυα πρόβατα. Μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.