Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Λοιμώδης αγαλαξία (Παρμάρα)

Λοιμώδης αγαλαξία πρόβατα
Η λοιμώδης αγαλαξία των προβάτων είναι μια πολύ μεταδοτική νόσο και πολύ συχνή στην Ελλάδα. Όταν εμφανιστεί σε κάποιο κοπάδι επιφέρει μεγάλες ζημιές καθώς προκαλεί τη διακοπή της γαλακτοπαραγωγής.

Αίτια: Ο κύριος παράγοντας εμφάνισης παρμάρας είναι το μυκόπλασμα της αγαλαξίας (agalactiae) αλλά και άλλα μυκοπλάσματα (mycoides, capricolum). 

Συμπτώματα: Τα μολυσμένα πρόβατα εμφανίζουν υψηλό πυρετό, αρθρίτιδα, οφθαλμίτιδα, μαστίτιδα-αγαλαξία. Επίσης συχνά υπάρχουν αποβολές (πρόωρος τοκετός - ελλιποβαρή νεογέννητα) και νευρικά συμπτώματα (μηνιγγοεγεφαλίτιδα, πνευμονίες, οιδήματα). Το τελικό στάδιο είναι η σηψαιμία και ο θάνατος.

Η μαστίτιδα από μυκοπλάσματα εμφανίζεται με απότομη διακοπή της γαλακτοπαραγωγής. Ο μαστός βγάζει λίγο γάλα κίτρινο αλμυρό ή πικρό με πήγματα. Αφήνει κατακάθι (ίσως και αιμορραγικό). Η γενική κατάσταση του ζώου δεν επηρεάζεται. Η γαλακτοπαραγωγή επανέρχεται την επόμενη χρονιά.

Θεραπεία: Η θεραπεία δεν δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε τη μετάδοση. Η μετάδοση γίνεται από το γάλα και στο οξύ στάδιο από όλες τις εκκρίσεις και απεκκρίσεις του ζώου. Γι αυτό τα μολυσμένα ζώα και κοπάδια πρέπει να απομονώνονται.

Εμβολιασμός: Τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα όσο πιο γρήγορα γίνονται μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων και όταν η θρεπτική κατάσταση του κοπαδιού είναι καλή. Αν εμφανιστεί η νόσος πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες μέχρι να εξαφανιστεί από το κοπάδι και στη συνέχει κάθε χρόνο.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.