Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Παραφυματίωση

Παραφυματίωση Προβάτων
Η παραφυματίωση στα πρόβατα είναι χρόνια νόσος με κύριο χαρακτηριστικό της την διαλείπουσα διάρροια και την προοδευτική απίσχνανση. Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της παραφυματίωσης. Η έλλειψη ιχνοστοιχείων (σεληνίου, ασβεστίου) και κακές συνθήκες εκτροφής είναι συχνές αιτίες εμφάνισης της νόσου. Έξαρση στην εκδήλωση της παραφυματίωσης παρουσιάζεατι μετά τους τοκετούς των προβάτων.

Συμπτώματα: Τα ζώα ενώ διατηρούν την όρεξή τους σταδιακά οι αποδόσεις τους πέφτουν. Κατά διαστήματα παρουσιάζουν πολτώδη κόπρανα. Το έντερο δεν απορροφά σωστά με αποτέλεσμα τα ζώα να χάνουν βάρος, συχνά παρουσιάζουν οιδήματα (κάτω από το σαγόνι, υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα). Ο θάνατος έρχεται από καχεξία.

Πρόληψη: Στα ζώα θα πρέπει να χορηγείται Σελήνιο και Βιταμίνη Ε κατά την γέννησή τους. Καλό είναι να δίνεται μία φορά το χρόνο. Απαιτούνται καλές συνθήκες εκτροφής (αερισμός, συχνός καθαρισμός και απολύμανση).

Εμβολιασμός: Όταν σε μια εκτροφή διαπιστωθεί πρόβλημα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός στα ζώα αναπαραγωγής στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους εφ άπαξ. Όταν διαγνωστεί, η νόσος, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, τα άρρωστα ζώα απομονώνονται και σφάζονται.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.