Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Ζωοτροφές: Σόργο

Το σόργο είναι μονοετές φυτό μέσου ύψους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βοσκή, ενσίρωση και χλωρή νομή. Τα φυτά γίνονται υγιή, ψηλά και τα στελέχη γλυκά, λεπτά και ζουμερά. Εμφανίζει μέση αντοχή στη ξηρασία και καλή έως πολύ καλή αντοχή στις περισσότερες ασθένειες της καλλιέργειας.

Μεγάλος αριθμός κοπών. Μεσολαβούν περίπου 45 ημέρες μέχρι την 1η κοπή και 30 ημέρες μεταξύ των κοπών. Κόβεται αφού τα φυτά περάσουν το 1,5 m ύψους, πριν όμως λουλουδιάσουν. Δεν πρέπει να κόβεται μετά από όψιμο παγετό. Μετά από κάθε κοπή απαιτεί λίπανση με 5 μονάδες νιτρικής αμμωνίας ανα στρέμμα. Μεγάλη δύναμη παραγωγής νωπού και ξηρού χόρτου, υψηλής θρεπτικής αξίας. οι ζώνες καλλιέργειας σόργου εντοπίζονται κυρίως στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πλεονέκτημα: Αντέχει στην ξηρασία και στις ασθένειες φυλλώματος.

Μειονέκτημα: Δεν είναι τόσο ελκυστική τροφή για τα ζώα, όπως το καλαμπόκι.

Σπορά: Η σπορά πραγματοποιείται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και απαιτούνται 4-5 κιλά σπόρου ανά στρέμμα. Για τη σπορά χρησιμοποιείται σπαρτική μηχανή σίτου ή καλαμποκιού κατάλληλα ρυθμισμένη σε βάθος 2-3εκ. Εάν η καλλιέργεια προορίζεται για ενσίρωση, η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 70 με 80 εκ. και 8-10εκ. πάνω στη γραμμή.

Καλλιέργεια: Μετά το φύτρωμα χρειάζονται ένα με δύο σκαλίσματα ή χρήση μεταφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου. Απαιτεί βασική λίπανση με 20 μονάδες Άζωτο ανά στρέμμα, 5-8 μονάδες Φώσφορο και 5-8 μονάδες Κάλιο.

Απόδοση: Υβρίδια σόργου έχουν ξεπεράσει τους 15 τόνους ενσίρωμα ανα στρέμμα, με τρεις συνολικά κοπές.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

1 σχόλια:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

κάνει για παραγωγή γάλατος?

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.