Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Κοκκιδίαση

Μόλυνση εντέρων
Μόλυνση των εντέρων που προσβάλλει κυρίως τα νεαρά πρόβατα προκαλώντας οξεία ή χρόνια εντερίτιδα. Τα ενήλικα δεν αρρωσταίνουν αλλά μολύνουν τα μικρά. Η ασθένεια επιφέρει διάρροια, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα νεαρά ζώα και στον θάνατο. Προκαλείται από συγκεκριμένα παράσιτα του εντέρου, τα κοκκίδια. Περισσότερο κινδυνεύουν τα σταβλίσια πρόβατα. Τα κοκκίδια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, που εισβάλλουν στα κύτταρα των εντέρων των προβάτων και τα καταστρέφουν. Τα παθογόνα μεταφέρονται κυρίως από τα περιττώματα. Οι κακές συνθήκες υγιεινής στο στάβλο (κοπριά που κρατάει διαρκώς υγρασία) επιδεινώνουν το πρόβλημα. 

Συμπτώματα: Τα ζώα παρουσιάζουν έντονη διάρροια συχνά αιμορραγική και αφυδάτωση. Αρκετά πεθαίνουν ή επιζούν με καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Στις χρόνιες μορφές στα ζώα που σφάζονται παρατηρούμε άσπρα στίγματα (οζίδια) στο έντερο.

Θεραπεία: Χορήγηση αντικοκκιδιακών φαρμάκων τόσο στα άρρωστα όσο και στα υγιή. Η θεραπεία να μη διαρκεί λιγότερο από 5 ημέρες. Στα νεαρά πρόβατα που έχουν έντονο πρόβλημα διάρροιας και αφυδάτωσης χορηγούμε εκτός από αντικοκκιδιακά φάρμακα και ορούς, κορτικοστεροειδή και αναλγητικά.

Πρόληψη: Για την καταπολέμηση της κοκκιδίασης είναι πολύ σημαντικό οι στάβλοι να είναι εφοδιασμένοι με ξηραμένα άχυρα, να διαθέτουν κατάλληλο κλίμα και αερισμό και να παρέχεται στα ζώα τροφή πλούσια σε βιταμίνες.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

1 σχόλια:

Nick Londoner είπε...

Εχω ενα αρνί ενός μηνός ακριβός το οποίο έπαθε κοκκιδιοση και ο γιατρός μου έδωσε αγωγή για δυο μέρες μόνο προι και βράδυ,πέρασαν αυτές οι μέρες ,μήπως θα πρέπει να του δώσω και αλλα χάπια ? γενικά τι έχετε να με συμβουλεύσεται όσον αναφορά την αντιμετώπιση της νόσου αυτής στο αρνάκι μου? ευχαριστώ πολυ!

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.