Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Ασθένειες Προβάτων: Ραχίτιδα Αρνιών


Η ραχίτιδα είναι μια μεταβολική πάθηση, η οποία προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφόρου, και εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά η νεογέννητα αρνιά. Χαρακτηρίζεται από μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και αλάτων στα οστά. Σε προχωρημένο στάδιο, παρατηρείται λύγισμα των οστών των ποδιών. Το οστό αδυνατεί να ωριμάσει σωστά. Τα αρνιά φαίνονται να κουτσαίνουν και παρουσιάζουν εύκολα κάταγμα. Μερικά αρνιά είναι ξαπλωμένα και απρόθυμα να σηκωθούν. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται. 

Η ραχίτιδα προκαλείται από ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D, μαζί με επαρκή επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου που απαιτούνται για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών σε μια αναπτυσσόμενη ζώο. Στα νεογέννητα ζώα το πρόβλημα προκαλείται από τις μητέρες τους και ειδικά στις κλειστές εκτροφές το πρόβλημα μεγιστοποιείται στα αρνιά που γεννιούνται την άνοιξη αν οι μητέρες τους όλο το χειμώνα κατανάλωναν μόνο άχυρο και λίγα δημητριακά.

Συμβουλή: Ο παραγωγός πρέπει να παρέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο στις έγκυες προβατίνες (με πλάκες λήξεως ή στο σιτηρέσιο). Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτραπεί η ραχίτιδα και να απαιτείται ένεση βιταμίνης D στο νεογέννητο αρνί.

Προσοχή: Δεν σημαίνει ότι όλα τα κουτσά αρνιά στο κοπάδι μας έχουν ραχίτιδα. Όπως θα δούμε σε άλλα άρθρα η χωλότητα (κούτσαμα) των αρνιών δεν έχει να κάνει μόνο με ένα παράγοντα.
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.