Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ανίχνευση αναιμίας από το παράσιτο Haemonchus contortus


Τα πρόβατα και οι κατσίκες προσβάλλονται από πολλά νηματώδη παράσιτα, το παράσιτο Haemonchus contortus είναι  κλινικά το πιο σημαντική παράσιτο των νηματωδών εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του σε πολλά παρασιτοκτόνα (π.χ. ανθελμινθικά). Το συγκεκριμένο παράσιτο ρουφάει το αίμα από τα ζώα, αφήνοντάς τα αδύναμα και εξασθενημένα, και με βαριά φορτία, ο ξαφνικός θάνατος δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός. Δυστυχώς, η μακροπρόθεσμη, βαριά χρήση των παρασιτοκτόνων έχει οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των παρασίτων σε αυτά τα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις, δεν υπάρχουν παρασιτοκτόνα που να εξαλείψουν αποτελεσματικά τα παράσιτα. 

Μια απλή εξέταση των προβάτων μπορεί να μας δείξει αν τα πρόβατά μας έχουν αναιμία η οποία μπορεί να οφείλεται στο παράσιτο Haemonchus contortus. Μια μέθοδος διάγνωσης αναιμίας είναι η FAMACHA. Με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούμε να δούμε αν τα πρόβατά μας έχουν αναιμία και πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Βέβαια όταν τα πρόβατά μας έχουν αναιμία αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρόβλημα είναι η απώλεια αίματος από το παράσιτο Haemonchus contortus. Απλά καλά είναι να κάνουμε έναν αποπαρασιτισμό αλλά να προσπαθήσουμε να δούμε μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα στο κοπάδι μας.

Μέθοδος FAMACHA
Όσοι εφαρμόζουν την μέθοδο FAMACHA εξετάζουν το χρώμα κάτω από το βλέφαρο, και η σύγκριση του χρώματος με ένα γράφημα οδηγεί στην εφαρμογή ή όχι αποπαρασιτισμού. Βασικά, εφαρμόζουμε αποπαρασιτισμό μόνο στα ζώα με χλωμό το συγκεκριμένο σημείο. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε 2 έως 4 εβδομάδες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες (πιο συχνά σε ζεστό καιρό). Πρέπει να διατηρούμε αρχεία για το ποια ζώα αποπαρασίτωσαμε και με ποιο προϊόν. Τα ζώα που απαιτούν επανάληψη αποπαρασιτισμού να να απομακρύνονται ώστε να μην δημιουργούν ανθεκτικά παράσιτα.

Συμβουλή
Κατά την διάρκεια του έτους πρέπει να κάνουμε 2 έως 3 αποπαρασιτισμούς και όσο το δυνατόν κάθε φορά να χρησιμοποιούμε σκευάσματα με διαφορετικές δραστικές ουσίες.





Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.