Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γαλακτική περίοδος ασσάφ (απόδοση γάλακτος)


Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου. Η γραφική απεικόνιση της εξέλιξης της γαλακτοπαραγωγής κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου καλείται καμπύλη γαλακτοπαραγωγής. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής προβάτων με μέσο όρο συνολικής γαλακτοπαραγωγής 500 κιλά γάλακτος σε 210. Τις πρώτες 2-3 ήμερες μετά τον τοκετό παράγεται το πρωτόγαλα και στη συνέχεια αρχίζει ή παραγωγή κανονικού γάλακτος. Διακρίνονται πέντε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. 

Πρώτη φάση (1η και 2η εβδομάδα): έχουμε γραμμική άνοδο της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. 

Δεύτερη φάση (3η έως 12η εβδομάδα): η γαλακτοπαραγωγή αυξάνεται με μειωμένο ρυθμό, σε σχέση με τις πρώτες δυο εβδομάδες, φθάνει σε ένα μέγιστο όπου διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα και ακολούθως μειώνεται στο επίπεδο της δεύτερης εβδομάδας. Βέβαια η διάρκεια της φάσης αυτής ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το ύψος της συνολικής γαλακτοπαραγωγής, και είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική γαλακτοπαραγωγή. 

Τρίτη φάση (13η έως 19η εβδομάδα): γραμμική μείωση της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής. Ο ρυθμός πτώσης της γαλακτοπαραγωγής είναι τόσο πιο έντονος, όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της συνολικής γαλακτοπαραγωγής. 

Τέταρτη φάση (20η έως 28η εβδομάδα): επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της γαλακτοπαραγωγής. Η επιβράδυνση είναι μεγαλύτερη στα ζώα υψηλών αποδόσεων. 

Πέμπτη φάση (έως 30η εβδομάδα): επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της γαλακτοπαραγωγής έως το τέλος της γαλακτικής περιόδου. Η φάση αυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το χρονικό διάστημα μεταξύ των τοκετών.


Σημείωση: στις συγκεκριμένες μετρήσεις συμμετείχαν 24 πρόβατα ασσάφ στην δεύτερη γαλακτική τους περίοδο.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.