Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι ότι πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης ώστε το κοπάδι τους κάθε χρονιά να γίνεται και αποδοτικότερο. Στον παραπάνω σχήμα μπορείτε να δείτε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της φυλής Χίου. Το πρώτο γράφημα (μπλε) αναπαριστά την πολυδυμία, το δεύτερο (κόκκινο) την ετήσια γαλακτοπαραγωγή και το τρίτο (πράσινο) τον ημερήσιο μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στα πρόβατα όσο μεγαλύτερη είναι η πολυδυμία τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση γάλακτος.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε παραγωγός ως προς την γενετική βελτίωση είναι να κρατά το 75% των προβατίνων που παράγουν το περισσότερο γάλα και από τα αρνιά να κρατά τα θηλυκά και και τα αρσενικά από τις άριστες προβατίνες. Μια προβατίνα χαρακτηρίζεται άριστη όταν παρουσιάζει υψηλή γαλακτοπαραγωγή και πολυδυμία.
Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι αιμομιξίες. Για να μπορέσει να γίνει εφικτή η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κρατούν γενεαλογικό βιβλίο και συχνά να ενισχύουν το κοπάδι τους αγοράζοντας άριστα κριάρια. Δηλαδή κριάρια από εκτροφές που πραγματοποιούν γενετική βελτίωση και έχουν φθάσει σε ένα καλό επίπεδο.
Η πολυδυμία σε μια συγκεκριμένη φυλή μπορεί να βελτιωθεί εφαρμόζοντας διαδικασίες flasing. Στα πρόβατα φυλής ασσάφ η πολυδυμία εφαρμόζοντας διαδιακασίες flasing μπορεί να ανέλθει στο 1.6.
Σημείωση: οι προβατίνες που παρουσιάζουν προβλήματα μαστίτιδας καλό είναι να απομακρύνονται στο τέλος της γαλακτικής περιόδου.
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.
Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου