Posted by SIDIR on 12:42 μ.μ.
Κορτικοστεροειδές ενέσιμο διάλυμα για πρόβατα
Read more »
Posted by SIDIR on 9:00 μ.μ.
Ενέσιμο παρασιτοκτόνο διάλυμα για πρόβατα.
Read more »
Posted by SIDIR on 11:14 π.μ.
Εξωπαρασιτοκτόνο διάλυμα για πρόβατα
Read more »
Posted by SIDIR on 7:24 μ.μ.
Οι ινώδεις ουσίες διακρίνονται με βάση την διαλυτότητα που έχουν σε όξινο διάλυμα απορρυπαντικών. Το μέρος των ινωδών ουσιών που δεν διαλύεται (
ADF) είναι το το
λιγότερο πεπτό μέρος της τροφής το οποίο αποτελείται από κυτταρίνη και λιγνίνη.
Οπότε η τιμή ADF που βλέπετε στους πίνακες αναλύσεων των ζωοτροφών αναφέρεται στα τμήματα κυτταρικού τοιχώματος της χορτονομής που αποτελούνται από κυτταρίνη και λιγνίνη. Η τιμή ADF είναι σημαντική διότι σχετίζεται με την ικανότητα του ζώου να χωνέψει το χορτονομή. Καθώς αυξάνεται η τιμή ADF, η πεπτικότητα συνήθως μειώνεται.
Read more »
Posted by SIDIR on 10:05 π.μ.
Η
Βαμβακόπιττα είναι ένα παράγωγο του βαμβακόσπορου και προέρχεται με διαδικασία σύνθλιψής του. Είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του συνδυασμού πρωτεϊνών βαμβακελαίου που περιέχει. Παράγεται από βαμβακόσπορο που δεν είναι γενετικά τροποποιημένος και έχει την μορφή κέικ. Με περαιτέρω επεξεργασία καθίσταται βρώσιμη, χρησιμοποιούμενη ως ζωοτροφή που πωλείται σε διάφορες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Η βαμβακόπιτα περιέχει 25-28% Αζωτούχες Ουσίες. Η πρωτεΐνη της θεωρείται καλής ποιότητας, ενώ είναι ελλειμματική σε λυσίνη, μεθειονίνη και ιστιδίνη. Αποτελεί ικανοποιητική πηγή Ινωδών Ουσιών, ενώ είναι ελλειμματική σε Ασβέστιο (Ca). Οι υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής της βαμβακόπιτας (με τη μέθοδο expcller) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της πεπτικότητας και μετουσίωση της πρωτεΐνης, που συνεπάγονται μείωση της θρεπτικής αξίας. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες διασπούν τα δηλητηριώδη συστατικά, όπως η γκοσυπόλη και η γκοϊτρίνη.
Τιμή Βαμβακόπιτας: από 0,3€ έως 0,4€ το κιλό.
Προσοχή: η βαμβακόπιτα περιέχει γκοσυπόλη, η οποία σε υψηλή συγκέντρωση είναι τοξική. Η ιδανική επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε 5% βαμβακόπιτας στο σιτηρέσιο.
Σύνθεση Βαμβακόπιτας (%)
Υγρασία | 5,5 - 7,2 |
Λάδι | 5,5 - 7,5 |
Αζωτούχες ουσίες | 25,5 - 29,5 |
Ελεύθερες αζώτου ουσίες | 29,0 - 32,0 |
Ίνες | 18,0 - 21,5 |
Τέφρα | 4,8 - 6,0 |
Γκοσυπόλη | 0,03 - 0,08 |
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.
Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »
Posted by SIDIR on 11:11 π.μ.
Το σιτάρι αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% ενδοσπέρμιο, 15% περιβλήματα σπόρου (πίτουρα) και 3% έμβρυα. Κατά την παραγωγή αλεύρου ο βαθμός απόδοσης είναι συνήθως 74%, ενώ το υπόλοιπο 26% αποτελούν τα πίτυρα. Οι κύριες κατηγορίες πιτύρων είναι τα λεπτά και χονδρά. Τα λεπτά πίτυρα σίτου αποτελούν εύγευστη και εύπεπτη τροφή και καταναλώνονται ευχάριστα από όλα τα ζώα. Τα πίτυρα περιέχουν λεύκωμα σε ποσοστό 24%, περίπου, λίπος γύρω στο 4% και είναι από τις πλουσιότερες σε φωσφόρο ζωοτροφές. Εμφανίζουν άριστη διαιτητική δράση που την οφείλουν στις ινώδεις ουσίες (Ι.Ο), τις οποίες περιέχουν σε ποσοστό 10-12%. Εμφανίζουν καταπραϋντική δράση σε περιπτώσεις ερεθισμού του πεπτικού σωλήνα από υδαρείς ερεθιστικές τροφές και χαρακτηρίζονται για την ελαφρά καθαρκτική δράση τους απέναντι σε τροφές στυπτικές ή σε τροφές που προκαλούν εξάψεις στα ζώα. Είναι τροφή κατάλληλη για σιτηρέσια ζώων γαλακτοπαραγωγής. Στα πρόβατα, τα πίτυρα σίτου χορηγούνται σε ποσότητες έως 0,5-0,75 kg/ημέρα.
Χρήση: βάζοντας πίτουρα στο σιτηρέσιο των προβάτων αποφεύγουμε τις διάρροιες και αυξάνουμε την κυτταρίνη που καταναλώνει το πρόβατο.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την χημική σύσταση που έχουν τα πίτουρα σε σχέση με όλο τον κόκκο του σιταριού.
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Πίτουρα Σίτου | Σιτάρι |
Ξηρά Ουσία (ΞΟ) | % Τροφή | 87.0 | 87.0 |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % ΞΟ | 17.3 | 12.6 |
Ακατέργαστες ινώδεις ουσίες | % ΞΟ | 10.4 | 2.6 |
NDF | % ΞΟ | 45.3 | 13.9 |
ADF | % ΞΟ | 13.5 | 3.6 |
Λιγνίνη | % ΞΟ | 3.8 | 1.1 |
Αιθερικό εκχύλισμα | % ΞΟ | 3.9 | 1.7 |
Τέφρα | % ΞΟ | 5.6 | 1.8 |
Άμυλο (πολωμέτρηση) | % ΞΟ | 23.2 | 69.1 |
Ολικά σάκχαρα | % ΞΟ | 7.1 | 3.2 |
Μικτό ενέργειας | MJ / kg ΞΟ | 18.9 | 18.2 |
Read more »
Posted by SIDIR on 9:32 μ.μ.