Το σιτάρι αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% ενδοσπέρμιο, 15% περιβλήματα σπόρου (πίτουρα) και 3% έμβρυα. Κατά την παραγωγή αλεύρου ο βαθμός απόδοσης είναι συνήθως 74%, ενώ το υπόλοιπο 26% αποτελούν τα πίτυρα. Οι κύριες κατηγορίες πιτύρων είναι τα λεπτά και χονδρά. Τα λεπτά πίτυρα σίτου αποτελούν εύγευστη και εύπεπτη τροφή και καταναλώνονται ευχάριστα από όλα τα ζώα. Τα πίτυρα περιέχουν λεύκωμα σε ποσοστό 24%, περίπου, λίπος γύρω στο 4% και είναι από τις πλουσιότερες σε φωσφόρο ζωοτροφές. Εμφανίζουν άριστη διαιτητική δράση που την οφείλουν στις ινώδεις ουσίες (Ι.Ο), τις οποίες περιέχουν σε ποσοστό 10-12%. Εμφανίζουν καταπραϋντική δράση σε περιπτώσεις ερεθισμού του πεπτικού σωλήνα από υδαρείς ερεθιστικές τροφές και χαρακτηρίζονται για την ελαφρά καθαρκτική δράση τους απέναντι σε τροφές στυπτικές ή σε τροφές που προκαλούν εξάψεις στα ζώα. Είναι τροφή κατάλληλη για σιτηρέσια ζώων γαλακτοπαραγωγής. Στα πρόβατα, τα πίτυρα σίτου χορηγούνται σε ποσότητες έως 0,5-0,75 kg/ημέρα.
Χρήση: βάζοντας πίτουρα στο σιτηρέσιο των προβάτων αποφεύγουμε τις διάρροιες και αυξάνουμε την κυτταρίνη που καταναλώνει το πρόβατο.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την χημική σύσταση που έχουν τα πίτουρα σε σχέση με όλο τον κόκκο του σιταριού.
Κύρια ανάλυση | Μονάδα | Πίτουρα Σίτου | Σιτάρι |
Ξηρά Ουσία (ΞΟ) | % Τροφή | 87.0 | 87.0 |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη | % ΞΟ | 17.3 | 12.6 |
Ακατέργαστες ινώδεις ουσίες | % ΞΟ | 10.4 | 2.6 |
NDF | % ΞΟ | 45.3 | 13.9 |
ADF | % ΞΟ | 13.5 | 3.6 |
Λιγνίνη | % ΞΟ | 3.8 | 1.1 |
Αιθερικό εκχύλισμα | % ΞΟ | 3.9 | 1.7 |
Τέφρα | % ΞΟ | 5.6 | 1.8 |
Άμυλο (πολωμέτρηση) | % ΞΟ | 23.2 | 69.1 |
Ολικά σάκχαρα | % ΞΟ | 7.1 | 3.2 |
Μικτό ενέργειας | MJ / kg ΞΟ | 18.9 | 18.2 |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου