Posted by DAR on 1:28 μ.μ.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος των προβάτων είναι: α) η φυλή, β) η πληρότητα άλμεξης (καλή εκκένωση του μαστού), γ) η διατροφή με χονδροειδείς ζωοτροφές, δ) το στάδιο γαλακτικής περιόδου (καμπύλη γαλακτοπαραγωγής), ε) η σωματική κατάσταση των ζώων κατά τον τοκετό (ούτε ισχνά αλλά ούτε και παχιά ζώα) και στ) η υγεία του προβάτου.
Από τους παραπάνω παράγοντες αυτός που μπορείτε να βελτιώσετε είναι η διατροφή. Πιο συγκεκριμένα να ρυθμίσετε τις χονδροειδείς ζωοτροφές σε συγκεκριμένη αναλογία επί της συνολικής...
Read more »
Posted by DAR on 1:23 μ.μ.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι ότι πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης ώστε το κοπάδι τους κάθε χρονιά να γίνεται και αποδοτικότερο. Στον παραπάνω σχήμα μπορείτε να δείτε ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της φυλής Χίου. Το πρώτο γράφημα (μπλε) αναπαριστά την πολυδυμία, το δεύτερο (κόκκινο) την ετήσια γαλακτοπαραγωγή και το τρίτο (πράσινο) τον ημερήσιο μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στα πρόβατα όσο μεγαλύτερη είναι η πολυδυμία τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση γάλακτος.
Αυτό...
Read more »
Posted by DAR on 12:48 μ.μ.

Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου. Η γραφική απεικόνιση της εξέλιξης της γαλακτοπαραγωγής κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου καλείται καμπύλη γαλακτοπαραγωγής. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής προβάτων με μέσο όρο συνολικής γαλακτοπαραγωγής 500 κιλά γάλακτος σε 210. Τις πρώτες 2-3 ήμερες μετά τον τοκετό παράγεται το πρωτόγαλα και στη συνέχεια αρχίζει ή παραγωγή κανονικού γάλακτος.
Διακρίνονται πέντε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής.
Πρώτη...
Read more »
Posted by DAR on 1:10 μ.μ.

Η γαλακτογένεση αναφέρεται στην έναρξη της λειτουργίας των μαστικών κυττάρων (γαλακτοκυττάρων). Αρχικά γίνεται η διαφοροποίηση του κυτταροπλάσματος και η ενεργοποίηση του ενζυμικού συστήματος του κυττάρου οπότε έχουμε μια μικρή μόνον έκκριση των συστατικών του γάλακτος. Στην συνέχεια λίγες ημέρες πριν από ή κατά τον τοκετό έχουμε τη μαζική έκκριση όλων των συστατικών του γάλακτος.
Η προγεστερόνη, η προλακτίνη, τα κορτικοστεροειδή και η ινσουλίνη διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής. Η προγεστερόνη αναστέλλει την...
Read more »
Posted by DAR on 9:28 μ.μ.

Ο μαστός του προβάτου αποτελείται από δύο ημιμόρια, καθένα από τα οποία αποτελεί ξεχωριστό μαστικό αδένα. Οι μαστικοί αδένες περιβάλλονται από το
δέρμα και
βρίσκονται στη βουβωνική χώρα του σώματος. Κάθε μαστικός
αδένας έχει μια θηλή στο άκρο της οποίας και στο μέσο περίπου
αυτού βρίσκεται η οπή της θηλής. Οι θηλές είναι μικρές και φέρονται
συνήθως προς τα πλάγια και σπάνια προς τα κάτω. Από την οπή της
κάθε θηλής, ξεκινάει ο θηλαίος πόρος ο οποίος, στο κάτω άκρο του
φέρει σφικτήρα από λείες μυϊκές ίνες, ενώ στο άνω άκρο του φέρει
πτυχές....
Read more »
Posted by DAR on 9:11 π.μ.

Στα πρόβατα η ζώνη ευεξίας όσο αφορά την θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Ανάγκη για θέρμανση έχουν μόνο τα νεογέννητα στις ψυχρές περιοχές της χώρας κατά την διάρκεια του χειμώνα. Για την θέρμανση χρησιμοποιούνται λάμπες θέρμανσης.
Όσο αφορά την υγρασία η ιδανική τιμή της σχετικής υγρασίας είναι από 60 έως 80% για τα ενήλικα ζώα και από 70 έως 75% για τα νεογέννητα.
Η σχετική υγρασία σε συνδυασμό με την θερμοκρασία σχηματίζουν τον δείκτη δυσφορίας σύμφωνα με τον τύπο:
Δείκτης Δυσφορίας = (0.31 – 0.31*Υγρασία) *...
Read more »
Posted by DAR on 1:25 μ.μ.

Τα υγρά καθαρισμού για αμελκτικές μηχανές και παγολεκάνες προμηθεύονται σε ζευγάρι. Ένα αλκαλικό (μπλε) και ένα όξινο (κόκκινο). Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά πρωί βράδυ.
Ιδιότητες του Αλκαλικού Διαλύματος
Το μπλε είναι αλκαλικό χλωριούχο προϊόν καθαρισμού και απολύμανση αμελκτικών μηχανών και παγολεκάνων. Περιέχει υδροξείδιο του καλίου, υποχλωριώδες νάτριο, σταθεροποιητές χλωρίου, συμπλοκοποιητές και αντιδιαβρωτικούς παράγοντες. Έχει πολύ καλή απολυμαντική δράση στις καθαριζόμενες επιφάνειες λόγω της παρουσίας του...
Read more »