Η κυτταρίνη είναι συστατικό των χονδροειδών τροφών. H παρουσία των χονδροειδών τροφών στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του στομαχιού παρά τη θρεπτική τους αξία είναι χαμηλή. Το ποσοστό της κυτταρίνης στο σιτηρέσιο πρέπει να είναι 17%. Οι χονδροειδείς τροφές είναι: τα άχυρα, οι σανοί, τα χλωρά χόρτα, τα φύλλα, καθώς και οι βλαστοί των δέντρων και των θάμνων. Στη μεγάλη κοιλιά υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί με τη βοήθεια των οποίων διασπώνται οι ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνες, πηκτίνες) των χονδροειδών τροφών. Η παρουσία των μικροοργανισμών είναι απαραίτητη γιατί κανένα ζώο δεν έχει τα αναγκαία ένζυμα για τη διάσπασή τους. Κατά τη μικροβιακή διάσπαση των ζωοτροφών παράγονται τρία πτητικά οξέα το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του στομάχου. Η αναλογία μεταξύ των οξέων πρέπει να είναι 7 : 2 : 1.
Το οξικό οξύ παράγεται σε μεγάλη αναλογία όταν το σιτηρέσιο περιέχει ψηλό ποσοστό (>30%) χονδροειδών τροφών. Όταν το ποσοστό είναι χαμηλό τότε η διάσπαση των ευκολόπεπτων υδατανθράκων (άμυλο, ζάχαρο) ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που παράγουν γαλακτικό οξύ το οποίο προκαλεί την πτώση της οξύτητας του στομαχιού (< 6 PH) με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ικανοποιητικά. Απεναντίας, ο ρυθμός πέψης των υδατανθράκων των κυτταρικών τοιχωμάτων των χονδροειδών τροφών είναι βραδύς, γι' αυτό η οξύτητα του στομαχιού δεν αυξάνεται υπερβολικά. Οι χονδροειδείς τροφές συμβάλλουν επίσης στην καλή ανάπτυξη του στομαχιού, τη γρήγορη μετάβαση του νεαρού ζώου σε μηρυκαστικό, τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, την ανάπτυξη των σιελογόνων αδένων και τη διατήρηση της κανονικής λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος.
Ο μικροβιακός πληθυσμός του στομαχιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του συνθέτει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλες ουσίες που αποτελούν τη χημική σύνθεση των μικροοργανισμών. Το μεγαλύτερο μέρος, 65-70% της ξηράς ουσίας των μικροοργανισμών αποτελείται από καθαρή πρωτεΐνη της οποίας το 80% αποτελείται από αμινοξέα. Όταν η χονδροειδής τροφή είναι χαμηλής ποιότητας η σύνθεση των μικροοργανισμών στερείται πρωτεΐνης ή αμινοξέων. Οι μικροοργανισμοί για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους χρειάζονται ενέργεια και ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία, η ανεπάρκεια των οποίων μειώνει την παραγωγή ενζύμων με επακόλουθο τη μείωση του βαθμού πέψης των συστατικών, κυρίως των επιδερμικών φυτικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη λήψη μειωμένης ποσότητας θρεπτικών στοιχείων και απώλεια ενέργειας στα ούρα. Τελικά, οι μικροοργανισμοί πέπτονται από το πεπτικό σύστημα των ζώων αξιοποιώντας έτσι τα θρεπτικά στοιχεία της χημικής τους σύνθεσης.
Τα άχυρα των σιτηρών περιέχουν το ψηλότερο ποσοστό κυτταρίνης, δεν περιέχουν όμως πεπτή πρωτεΐνη. Τα νεαρά φυτά των σιτηρών περιέχουν 18% πρωτεΐνη, ενώ τα ώριμα στο 10%. Τα φυτά ψυχανθών περιέχουν περισσότερη ενέργεια, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο σε σύγκριση με τα αγρωστώδη φυτά. Γενικά, οι χονδροειδείς τροφές είναι καλές πηγές ασβεστίου και μαγνησίου, αλλά πτωχές σε φωσφόρο.
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.
Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου