Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Κοινούρωση

Η κοινούρωση (ή κυνουρίαση) είναι ασθένεια του νευρικού συστήματος των προβάτων που προκαλείται από το παράσιτο Coenurus ceredralis το οποίο εγκαθιστάτε σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου.

Το συγκεκριμένο παράσιτο προέρχεται από σαρκοφάγα (συνήθως σκύλους) που μολύνουν την τροφή των προβάτων. Η κοινούρωση μπορεί να εμφανιστεί τόσο µε οξεία όσο και χρόνια μορφή. Η οξεία μορφή της κοινούρωσης εμφανίζεται περίπου 10 ημέρες μετά την κατάποση μεγάλου αριθμού αυγών της ταινίας. Τα νεαρά αρνιά ηλικίας 6-8 εβδομάδων είναι πιθανό να εμφανίσουν σημάδια οξείας νόσου. Συμπτώματα φλεγμονώδους και αλλεργικής αντίδρασης. Ορισμένα μπορεί να πεθάνουν σε διάστημα 5-7 ημέρες µε συμπτώματα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Η χρόνια κοινούρωση συµβαίνει κυρίως σε πρόβατα 6-18 μηνών. Ο χρόνος που απαιτείται για τις προνύμφες να μεταναστεύσουν, να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες.

Συμπτώματα
Τα πρώτα σημάδια συνδέονται µε αλλαγή στην συµπεριφορά του ζώου, συνήθως παραμένει µόνο του στο τέλος του κοπαδιού. Καθώς η κύστη αυξάνεται τα κλινικά συμπτώματα επιδεινώνονται: κατάθλιψη, μονομερής τύφλωσης, κυκλικές κινήσεις, αλλαγή της στάσης της κεφαλής, αδυναμία, έλλειψη συντονισμού, κατάπτωση και τέλος παράλυση.

Θεραπεία
Το πρόβατο εάν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά θα καταλήξει. Ο καλύτερος έλεγχος και πρόληψη είναι η προσεγμένη διατροφή των σκύλων (να μην χορηγούνται ωμά κρέατα), καθώς και ο συστηματικός αποπαρασιτισμός τους. Κάθε τρεις μήνες να τους χορηγείται ανθελμινθικό και κατά τη διάρκεια της θεραπείας να συγκεντρώνονται τα κόπρανά τους και να καταστρέφονται.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.