Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Γαλακτογένεση

Η γαλακτογένεση αναφέρεται στην έναρξη της λειτουργίας των μαστικών κυττάρων (γαλακτοκυττάρων). Αρχικά γίνεται η διαφοροποίηση του κυτταροπλάσματος και η ενεργοποίηση του ενζυμικού συστήματος του κυττάρου οπότε έχουμε μια μικρή μόνον έκκριση των συστατικών του γάλακτος. Στην συνέχεια λίγες ημέρες πριν από ή κατά τον τοκετό έχουμε τη μαζική έκκριση όλων των συστατικών του γάλακτος.

Η προγεστερόνη, η προλακτίνη, τα κορτικοστεροειδή και η ινσουλίνη διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής. Η προγεστερόνη αναστέλλει την εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας, όταν τα εκκριτικά κύτταρα του μαστού παρουσιάζουν πλήρη ανάπτυξη. Η πτώση του επιπέδου συγκέντρωσης της προγεστερόνης, η οποία αρχίζει λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό, δίνει χώρο να δράσει η προλακτίνη για να εκκινήσει την γαλακτοπαραγωγή. Τα επίπεδα συγκέντρωσης της προλακτίνης παρουσιάζουν απότομη άνοδο κατά τον τοκετό. Η προλακτίνη αυξάνει το ρυθμό σύνθεσης της καζεΐνης και της αγαλακταλβουμίνης. Για να μπορέσει η προλακτίνη να εξασκήσει τη γαλακτογόνο δράση της πρέπει προηγουμένως τα γαλακτικά κύτταρα να έχουν δεχτεί την επίδραση των κορτικοοτεροειδών, των οποίων το επίπεδο συγκέντρωσης στο αίμα αυξάνεται επίσης απότομα κατά τον τοκετό. Βοηθητικό ρόλο στην εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής διαδραματίζουν ακόμη η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη. Η ινσουλίνη ενισχύει τη δράση της προλακτίνης και επιπλέον φαίνεται ότι είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των μαστικών εκκριτικών κυττάρων.

Μια άλλη ορμόνη που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μίας ήδη εγκατεστημένης γαλακτοπαραγωγής είναι η αυξητική ορμόνη. Τα επίπεδα συγκέντρωσης της αυξητικής ορμόνης αυξάνονται λίγο πριν από τον τοκετό. Επίσης πριν από τον τοκετό το έκκριμα του μαστού περιέχει έναν τοπικό πρωτεϊνικό παράγοντα, ο οποίος αναστέλλει τη δραστηριότητα των γαλακτοκυττάρων και ο οποίος πρέπει να εξουδετερωθεί πριν από τον τοκετό, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της γαλακτοπαραγωγής. Αν για παράδειγμα αρμέξουμε μια προβατίνα πριν τον τοκετό θα δούμε ότι θα αρχίσει η διαδικασία της γαλακτογένεσης.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.