Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ανάγκες προβάτων σε νερό

Το νερό είναι από το πιο βασικό συστατικό του σώματος του προβάτου. Η διατήρηση της ζωής του οργανισμού του προβάτου προϋποθέτει την διατήρηση σε σταθερά επίπεδα της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό. Ένα πρόβατο πεθαίνει γρηγορότερα εάν στερηθεί νερό παρά τροφή. Το σώμα του προβάτου μπορεί να χάσει πρακτικά όλο του το λίπος και πάνω από τη μισή ποσότητα των πρωτεϊνών του και να συνεχίσει να ζει, ενώ η απώλεια του 1/10 του νερού που περιέχει οδηγεί ασφαλέστερα στο θάνατο.

Το πρόβατο κατά την διάρκεια της γαλακτικής περιόδου πρέπει να λαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα νερού ώστε να μην μειώσει την απόδοσή του σε γάλα. Αν το πρόβατο λάβει λιγότερο νερό τότε στην προσπάθεια του να επιζήσει προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό. 

Αναλυτικά ο ρόλος του νερού: 
1) Χρησιμοποιείται ως διαλυτικό μέσο των ανόργανων καθώς και των περισσότερων μικρομοριακών οργανικών ενώσεων.
2) Αποτελεί το μέσο διασποράς διάφορων κολλοειδών συστατικών του σώματος.
3) Με τη βοήθεια του νερού οι θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, ενώ απεκκρίνονται τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού.
4) Η υψηλή θερμοχωρητικότητα του νερού απορροφά είναι καταλυτικός παράγοντας στις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος ακόμα και σε περιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές στη παραγωγή θερμότητας μέσα στον οργανισμό του προβάτου.
5) Η εξάτμιση του νερού από τους πνεύμονες και το δέρμα συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Παρακάτω παρουσιάζουμε έναν πίνακα με την χημική σύνθεση (%) διαφόρων ζώων.
Είδος ΖώουΝερόΠρωτεΐνηΛίπος Τέφρα
Ευνουχισμένο βόδι5415264,6
Χοίρος5014332,8
Πρόβατο5816223,4
Όρνιθα 5621193,2
Άλογο6017174,5
Άνθρωπος5918184,3
Το 20% του σώματος του προβάτου είναι νερό εκτός κυττάρων και το 45% του σωματικού βάρους είναι νερό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Ο οργανισμός του προβάτου λαμβάνει νερό από τρεις κυρίως πηγές:
1) το πόσιμο νερό
2) το νερό των τροφών
3) το μεταβολικό νερό που προέρχεται από την οξείδωση του υδρογόνου των οργανικών συστατικών.

Βέβαια στα πρόβατα κατά την διάρκεια της γαλακτικής περιόδου και ανάλογα με την αφθονία της τροφής η χημική σύνθεση διαφοροποιείται αρκετά. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την διαφοροποίηση ανάλογα με το βάρος του προβάτου.
Είδος ΠροβάτουΝερόΠρωτεΐνηΛίπος Τέφρα
Παχύ4011462,8
Αδύνατο741653,8

Η κατανάλωση νερού ανά πρόβατο διαμορφώνεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Η κατανάλωση αντιστοιχούν τόσο στην ξηρά (ελάχιστη) όσο και στην γαλακτική περίοδο (μέγιστη). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια αγελάδα μπορεί να φτάσει στα 140 λίτρα κατανάλωσης νερού την ημέρα.
ΚατηγορίαΚατανάλωση νερού (λίτρα)
Αρνιά2-4
Προβατίνες βόσκησης2-6
Προβατίνες μείγματος4-12


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.