Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πρόβατα Friesian (Φλισλανδίας)

Το πρόβατο Friesian (Γερμανικό) κατάγεται από την περιοχή της Ανατολικής Φριζλανδίας (East Friesland) της Γερμανίας. Τα Φριζλανδικά πρόβατα δεν έχουν κέρατα, διαθέτουν άσπρο μαλλί και πρόσωπα, ενώ τα πόδια τους δεν έχουν μαλλί. Το φυσικό χαρακτηριστικό της φυλής είναι λεπτή και χωρίς μαλλί ουρά. Τα Γερμανικά πρόβατα είναι μεγαλόσωμα με το ύψος και το βάρος των θηλυκών να ανέρχεται σε 75-80 εκατοστά και 70-85 κιλά αντίστοιχα. Ενώ το ύψος και το βάρος των αρσενικών είναι από 85 – 90 εκατοστά και 80 – 120 κιλά αντίστοιχα. 

Το πρόβατο Friesian είναι κατ' εξοχήν γαλακτοπαραγωγική φυλή. Τα πρόβατα Φρισλανδίας (Γερμανικά πρόβατα) εμφανίζουν τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες γαλακτοπαραγωγικές φυλές προβάτων. Η μέση ετήσια απόδοση γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 500-600 κιλών (240-260 μέρες). Έχουν καταγραφεί και αποδόσεις από 1.000 έως 1.200 κιλά γάλα. Η πολυδυμία των Friesian  είναι επίσης υψηλή με συντελεστή γύρω στο 2.

Οι αδυναμίες των Φρισλανδικών προβάτων είναι η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος, το λίπος των αρνιών και η προσαρμογή. Το μέσο παραγόμενο γάλα έχει περίπου 6% λιπαρά. Τα σφάγια των αμνών παρουσιάζουν πολύ υψηλό ποσοστό λίπους και κατατάσσονται στην δεύτερη κατηγορία ποιότητας. Τέλος τα πρόβατα της Φρισλανδικής φυλής δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Ελλάδα και αυτό γιατί παρουσιάζουν σημαντικές δυσχέρειες εγκλιματισμού και μεγάλη ευαισθησία στις αρρώστιες και ιδιαίτερα στα πνευμονικά νοσήματα.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διασταύρωση της συγκεκριμένης φυλής με ντόπιες φυλές προβάτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόβατο Φριζάρτα


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.