Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αεριογόνος Γάγγραινα

Αεριογόνος Γάγγραινα (Gas Gangrene) είναι λοίμωξη των μυών που οφείλεται σε ένα μικρόβιο το οποίο αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα σε περιβάλλον με χαμηλή πίεση οξυγόνου, όπως είναι οι ιστοί με φτωχή αιματική κυκλοφορία (απόφραξης ή καταστροφής των αγγείων). Η ασθένεια προκαλείται από διάφορα είδη κλωστριδίων histotoxic των οποίων τα πιο σημαντικά είναι: Cl. oedematiens, Cl. perfringens, και Cl. septicum. Οπότε το πιο κατάλληλο όνομα για την συγκεκριμένη γάγγραινα είναι Κλωστριδιακή Μυονέκρωση (Clostridial myonecrosis). Ο όρος αυτός θα πρέπει να περιορίζεται για χρήση σε χαρακτηριστική αναερόβια λοίμωξη των μυών στην οποία η λοίμωξη σχετίζεται με βαθιά τοξιναιμία, εκτεταμένα τοπικά οιδήματα, μαζική βλάβη ιστών και το θάνατο. Κανένα από αυτά τα κλωστρίδια δεν είναι ιδιαίτερα παθογόνο. Απλά κάτω από συνθήκες μπορεί να ξεκινήσει η μόλυνση. Η σοβαρότητα κυμαίνεται από απλή μόλυνση του τραύματος, με την πιο σοβαρή μορφή λοίμωξης, myonecrosis. Δεδομένου ότι τα κλωστρίδια βρίσκονται παντού, η μόλυνση των πληγών με αυτά τα βακτηρίδια είναι πολύ κοινή.

Συμπτώματα
Μετά από τραυματισμό υπάρχει μια περίοδο επώασης από 12 έως 48 ώρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά. Υπάρχει τοπικό οίδημα και πόνος, και ένα λεπτό έκκριμα που περιέχει αίμα. Η συχνότητα των παλμών αυξάνεται και το πρόβατο έχει πυρετό. Τα μολυσμένα τραύματα που έχουν προσβληθεί από αεριογόνο γάγγραινα είναι πρησμένα και συνήθως οιδηματώδη. Αν τρίψουμε με τα δάκτυλα το δέρμα πάνω από το κέντρο της αλλοίωσης μερικές φορές μπορεί να ακουστεί ένας υπόκωφος ήχος (τριγμός) λόγω του αερίου που παράγεται υποδορίως στον οργανισμό. Οι αλλαγές γίνονται και στο χρώμα του δέρματος, το οποίο τελικά μπορεί να γίνει μαύρο. Αν η ασθένεια παραμένει χωρίς θεραπεία, η διαδικασία προχωρεί γρήγορα, με την επέκταση της λοίμωξης σε εκτεταμένη τοξιναιμία. Ο θάνατος επέρχεται ταχύτατα.

Θεραπεία και Πρόληψη
Η πενικιλλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της λοίμωξης αν αρχίσουμε αμέσως, αλλά στην πράξη η πορεία της μόλυνσης είναι τόσο γρήγορη ώστε δεν έχει πρακτική αξία. Ο εμβολιασμός είναι πολύ αποτελεσματικός στην ανοσοποίηση ζώων με χρήση εμβολίων πολλαπλών συστατικών τα οποία προστατεύουν έναντι πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων κλωστριδίων της αεριογόνου γάγγραινας.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.