Ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του μόνο την ποσότητα του γάλακτος που θα παράγει αλλά θα πρέπει διαρκώς να ανεβάζει την ποιότητα. Η ποιότητα όσο αφορά το λίπος και την πρωτεΐνη μπορεί να εξαρτάται από το ζώο και την φυλή του ζώου που εκτρέφεται αλλά ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η τροφές και ο τρόπος που τις χορηγείτε. Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα ανάλυσης της σύνθεσης 100 γραμμαρίων γάλακτος όσο αφορά κάποια ποιοτικά συστατικά.
Συστατικά | Αγελαδινό | Κατσικίσιο | Πρόβειο | Βουβαλίσιο |
Νερό | 87,8 g | 88,9 g | 83,0 g | 81,1 g |
Πρωτεΐνη | 3,2 g | 3,1 g | 5,4 g | 4,5 g |
Λίπος | 3,9 g | 3,5 g | 6,0 g | 8,0 g |
Υδατάνθρακας | 4,8 g | 4,4 g | 5,1 g | 4,9 g |
Ενέργεια | 66 kcal | 60 kcal | 95 kcal | 110 kcal |
Λακτόζη | 4,8 g | 4,4 g | 5,1 g | 4,9 g |
Κορεσμένα Λιπαρά | 2,4 g | 2,3 g | 3,8 g | 4,2 g |
Μονο-ακόρεστα Λιπαρά | 1,1 g | 0,8 g | 1,5 g | 1,7 g |
Πολυακόρεστα Λιπαρά | 0,1 g | 0,1 g | 0,3 g | 0,2 g |
Χοληστερίνη | 14 mg | 10 mg | 11 mg | 8 mg |
Ασβέστιο | 120 IU | 100 IU | 170 IU | 195 IU |
Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.
Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
1 σχόλια:
ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΗΜΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ!
Δημοσίευση σχολίου