Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Γονιμοποίηση: η διαδικασία του flushing


Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την γονιμότητα των προβατίνων. Κατά την περίοδο των οχειών τα πρόβατα πρέπει να έχουν την κατάλληλη σωματική κατάσταση. Δεν πρέπει να είναι ούτε αδύνατα αλλά ούτε παχύσαρκα, ώστε να παρουσιάσουν τον μεγαλύτερο δυνατό δείκτη ωοθυλακιορρηξίας. Αν δεν είναι σε καλή κατάσταση επηρεάζεται αρνητικά η γονιμότητα, αλλά και η πολυδυμία.

Η μη επαρκής διατροφή προκαλεί καθυστέρηση ή αναστολή εκδήλωσης οίστρου, αλλά και υψηλό επίπεδο επιστροφών. Γι’ αυτό απαιτείται αύξηση του επιπέδου διατροφής που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της τόνωσης (flushing). Με τον όρο flushing (τόνωση) εννοείται η χορήγηση επιπλέον ποσότητας μείγματος γαλακτοπαραγωγής (200 έως 400 γραμμάρια / ημέρα) για δύο περίπου εβδομάδες πριν την έναρξη των οχειών, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης των ζώων και κατ’ επέκταση του ποσοστού ωοθυλακιορρηξίας. Μόλις όμως τα ζώα οχευθούν διακόπτεται αμέσως η παροχή του μείγματος αυτού, γιατί η αύξηση του επιπέδου διατροφής στο στάδιο αυτό επιφέρει μείωση στη συγκέντρωση της προγεστερόνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη εμβρυϊκή θνησιμότητα και τελικά μειωμένη πολυδυμία.

Οπότε 2-3 εβδομάδες μετά την οχεία, χορηγείται τροφή που καλύπτει το 90% των αναγκών των ζώων. Όταν τα ζώα είναι παχύσαρκα, τότε κατά την προπαρασκευαστική περίοδο (2-3 εβδομάδες πριν την έναρξη των οχειών) εφαρμόζεται περικοπή του σιτηρεσίου, ώστε τα ζώα κατά την οχεία να έχουν την ενδεδειγμένη σωματική κατάσταση.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.