Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ζωοτροφή: Βαμβακόπιτα


Η Βαμβακόπιττα είναι ένα παράγωγο του βαμβακόσπορου και προέρχεται με διαδικασία σύνθλιψής του. Είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του συνδυασμού πρωτεϊνών βαμβακελαίου που περιέχει. Παράγεται από βαμβακόσπορο που δεν είναι γενετικά τροποποιημένος και έχει την μορφή κέικ. Με περαιτέρω επεξεργασία καθίσταται βρώσιμη, χρησιμοποιούμενη ως ζωοτροφή που πωλείται σε διάφορες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Η βαμβακόπιτα περιέχει 25-28% Αζωτούχες Ουσίες. Η πρωτεΐνη της θεωρείται καλής ποιότητας, ενώ είναι ελλειμματική σε λυσίνη, μεθειονίνη και ιστιδίνη. Αποτελεί ικανοποιητική πηγή Ινωδών Ουσιών, ενώ είναι ελλειμματική σε Ασβέστιο (Ca). Οι υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής της βαμβακόπιτας (με τη μέθοδο expcller) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της πεπτικότητας και μετουσίωση της πρωτεΐνης, που συνεπάγονται μείωση της θρεπτικής αξίας. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες διασπούν τα δηλητηριώδη συστατικά, όπως η γκοσυπόλη και η γκοϊτρίνη.

Τιμή Βαμβακόπιτας: από 0,3€ έως 0,4€ το κιλό.

Προσοχή: η βαμβακόπιτα περιέχει γκοσυπόλη, η οποία σε υψηλή συγκέντρωση είναι τοξική. Η ιδανική επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε 5% βαμβακόπιτας στο σιτηρέσιο. 

Σύνθεση Βαμβακόπιτας (%)
Υγρασία 5,5 - 7,2
Λάδι 5,5 - 7,5
Αζωτούχες ουσίες 25,5 - 29,5
Ελεύθερες αζώτου ουσίες 29,0 - 32,0
Ίνες 18,0 - 21,5
Τέφρα 4,8 - 6,0
Γκοσυπόλη 0,03 - 0,08


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

poli akrivei fetos i vamvakopita...

Unknown είπε...

https://www.facebook.com/Afoi-hatzi-676162632406193/

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.