Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Λοιµώδης Ποδοδερµατίτιδα

Η λοιμώδης ποδοδερματίτιδα είναι μεταδοτική λοίμωξη των άκρων των ποδιών των προβάτων. Προκαλείται από βακτήρια και "κατάλληλους" περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα βακτήρια  είναι το Fusobacterium necrophorum, που υπάρχει στο περιβάλλον όλων των ποιμνιοστάσιων και το Bacteroides nodosus, που πολλαπλασιάζεται µόνο στις αλλοιώσεις και επιζεί µόνο λίγες μέρες στο έδαφος. 

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποδοδερματίτιδας:
1) Δερματίτιδα του μεσοδακτύλιου διαστήματος: η οποία είναι μια ελαφρά επιδερμική προσβολή.
2) Ποδοδερµατίτιδα: επιδερµική προσβολή του μεσοδακτύλιου διαστήματος και της χηλής.
3) Λοιμώδης νέκρωση του δακτυλικού υποθέματος: η προσβολή πλέον είναι υποδόρια.

Η ένταση και η διάρκεια της ποδοδερματίτιδας επηρεάζεται σημαντικά από διάφορους παράγοντες: 
Γενετικοί παράγοντες: έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την λοιμώδη ποδοδερματίτιδα. Στα πρόβατα ο χρωματισμός των χηλών αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των επιμέρους φυλών. Οι µαύρες χηλές είναι κατά κανόνα σκληρές και ανθεκτικές, ενώ το αντίθετο συµβαίνει µε τις κηρόχρωμες χηλές. 
Σύστημα εκτροφής: επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης των νοσημάτων του άκρου ποδιού. Κατά το ημιεντατικό σύστημα εκτροφής, τα ζώα βαδίζουν πολλές ώρες στη βοσκή, σε ξηρό ή και πετρώδες έδαφος. Η φθορά που προκαλείται στις χηλές αντισταθμίζει συνήθως την ανάπτυξή τους, διατηρώντας την επιθυμητή μορφολογία. Αντίθετα, στα πρόβατα που εκτρέφονται κατά το εντατικό σύστημα, όπου τα ζώα παραμένουν μονίμως σταβλισμένα (υγρό και μαλακό έδαφος), οι χηλές φθείρονται µε αργό ρυθμό. Αποτέλεσμα είναι η υπερανάπτυξή τους που προδιαθέτει στην εμφάνιση ποδοδερματίτιδας.
Διατροφή: η έλλειψη πολλών θρεπτικών ουσιών από το σιτηρέσιο των ζώων μπορεί να μειώσει την κερατινοποίηση και την ανθεκτικότητα των χηλών. Έτσι η έλλειψη βιταμινών A, C, E και η σεληνοπρωτεΐνη υπεροξειδάση του γλουταθείου οδηγούν στην οξείδωση των οξέων που αποτελούν τα δομικά συστατικά της κεράτινης. Σε ότι αφορά τα ανόργανα στοιχεία το ασβέστιο (Ca) και ο ψευδάργυρος (Zn) είναι απαραίτητα στο σχηματισμό της κερατίνης. 
Συνθήκες σταβλισμού: η αυξημένη υγρασία και η υψηλή συγκέντρωση από ούρα και κόπρανα στη στρωμνή, λόγω μειωμένης συχνότητας καθαρισμού, προδιαθέτουν στην αύξηση της ευαισθησίας των χηλών.

Πρόληψη: αυτό που πρέπει να γίνεται είναι περιποίηση και προστασία των χηλών. Δηλαδή να κόβουμε συχνά τα νύχια των προβάτων και αν είναι δυνατόν καθημερινή εφαρμογή ποδόλουτρων.  Με τα παραπάνω επιτυγχάνεται ο καθαρισμός των χηλών από νεκρωμένους ιστούς, λάσπη και παγιδευμένα ξένα σώματα, επίσης αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή των χηλών.

Θεραπεία: σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε την χρήση φαρμάκων θα πρέπει να εφαρμόζουμε ποδόλουτρα στα νοσούντα ζώα 3-4 φορές την ημέρα. Σε ένα κουβά με νερό διαλύουμε γαλαζόπετρα και βάζουμε το άκρο του προβάτου για 1-2 λεπτά.   


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

9 σχόλια:

Αρης λαλιωτης είπε...

Για να τους περασει τελειως τ φάρμακο πρεπει ν τους κανουμε ;;;

SIDIR είπε...

Κοίταξε Άρη τα πράγματα δεν είναι απλά. Κάποιος μπορεί να σου πει να κάνεις εμβολιασμό. Να σου πω δεν είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα. Εμείς φέτος είχαμε 150 παραγωγικά πρόβατα. Τα 30 χωλαίνουν και από αυτά τα 8 έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται τον Ιούλιο - Αύγουστο. Το έδαφος δεν είναι υγρό και τα ζώα τις συμπυκνωμένες τροφές μόλις που τις αγγίζουν. Σε κάποια εφάρμοσα καθημερινά ποδόλουτρα αλλά αποτέλεσμα δεν είδα. Από φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποίησα το Excenel.

Του χρόνου θα εφαρμόσω κάποια άλλη τεχνική. Αν έχει επιτυχία θα επικοινωνήσουμε και θα στην αναλύσω.

Αρης λαλιωτης είπε...

Γεια σας εγω χρησιμοποίησα το footvax κ σ 1 εβδομάδα δν κουτσενε κανενα και ειναι μια χαρα 2 φορες τους εκανα απο 1 ml στη καθε μια!!!

Unknown είπε...

Εχω πραγματικα αναγκη απο βοηθεια, ειναι 150 κατσικες και εχω δοκιμασει ακομα και το formol μαζι με γαλαζοπετρα, το αποτελεσμα μηδεν. Επειδή ειναι μεσα στην εγκυμοσύνη τι μου συστυνετε?? εχω ρωτησει πολους μα δεν εχω παρει καμια σαφη απαντηση

Unknown είπε...

afto to farmako footvax mpirazi sto gala..euxaristw..

Gramkat agro είπε...

ποδολουτρα και ψεκασμός με clo2 dutrion

Unknown είπε...

Κ. Λαλιωτη πως μπορώ να επικοινωνίσω μαζί σας

Unknown είπε...

Πως μπορώ να επικοινωνισω μαζί σας

Πατσαβουρας Αλεξανδρος είπε...

ποση γαλαζοπετρα πρεπει να τριψω μεσα στον κουβα μου με νερο για να μην μου προκαλεσει προβλημα;(καψιμο ποδιου)

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.