Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Υπολογισμός θερμίδων ζωοτροφών.

Η θερμίδα (cal) είναι η ενέργεια που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός γραμμαρίου νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου (C). H μεταβολή αυτή πρέπει να γίνει μεταξύ των 15 και 16 βαθμών Κελσίου. Μια άλλη μονάδα μέτρησης είναι το Joule. Συγκεκριμένα μια θερμίδα ισούται περίπου με 4,184 Joule. Οι διατροφικές ανάγκες των προβάτων μετρώνται σε Mcal που είναι 1.000.000 cal. Όπως επίσης και σε Mjoule (1 Mjoule είναι 0,239 Mcal).

Για να υπολογίσουμε λοιπόν την Ολική Ενέργεια μιας διατροφής θα πρέπει να υπολογίσουμε θα πρέπει να υπολογίσουμε την ενέργεια του κάθε συστατικού της ζωοτροφής ξεχωριστά. Για να υπολογίσετε τα kcal της Ολικής Ενέργειας ενός γραμμαρίου ζωοτροφής κάνουμε τον εξής υπολογισμό:

Ολική Ενέργεια =       Ολικές Αζωτούχες Ουσίες * a
                                + Ολικό Λίπος * b
                                + Ολική Κυτταρίνη * c
                                + Ελεύθερες Αζώτου Εκχυλισματικές Ουσίες * d 

Όπου οι συντελεστές a, b, c και d είναι τα kcal ανά γραμμάριο του κάθε συστατικού. Όταν αναλύουμε μια ζωοτροφή θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι:
1 γραμμάριο από Υδατάνθρακες είναι 4,14 kcal
1 γραμμάριο από Πρωτεΐνες είναι 5,65 kcal
1 γραμμάριο από Λίπη είναι 9,4 kcal


Σημείωση 1: δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όταν υπολογίζεται την ενέργεια μιας ζωοτροφής δεν σημαίνει ότι όλη η ενέργεια προσλαμβάνεται από το πρόβατο. Η πρόσληψη εξαρτάται από την πεπτικότητα της ζωοτροφής. Το ζώο προσλαμβάνει μόνο ένα μέρος και το υπόλοιπο απλά αποβάλλεται με τα κόπρανα, τα ούρα και τα αέρια.

Σημείωση 2: δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κύρια πηγή ενέργειας για τα πρόβατα είναι οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, τα πρόβατα μπορούν να χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες λιπών και ελαίων για πρόσληψη ενέργειας, καθώς μεγάλες ποσότητες λιπών οδηγούν σε πεπτικές ενοχλήσεις.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.