Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πρόβατο Καραγκούνικο

Η Καραγκούνικη φυλή ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές ελληνικών προβάτων. Εκτρέφεται κατά βάση στην πεδιάδα της Θεσσαλίας αλλά συναντάται και σε άλλες πεδιάδες όπως της Μακεδονίας, Βοιωτίας αλλά και ημιορεινές περιοχές. Περιλαμβάνει 250.000 άτομα περίπου καθαρόαιμα και 1.000.000 διασταυρωμένα.

Χαρακτηριστικά
Βάρος: τα κριάρια γύρω στα 80 και και οι προβατίνες γύρω στα 57 κιλά. 
Ύψος ακρωμίου: τα κριάρια γύρω στα 78 εκατοστά και οι προβατίνες γύρω στα 68 εκατοστά. 
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πολύ κυρτό επιρρίνιο, τα υψηλά άκρα τους και η στρογγυλή και πολύ μακριά ουρά τους, που σε μερικά ζώα αγγίζει σχεδόν το έδαφος και γενικά είναι κάπως πλατιά στη βάση της. 
Μαστός: κανονικής διάπλασης με ισχυρή πρόσφυση στους κοιλιακούς μυς. 
Χρώμα: ποικίλλει από το λευκό ως το μαύρο. Υπάρχουν ζώα τελείως μαύρα, τελείως λευκά ή λευκά με μαύρες κηλίδες, διαφορετικής έκτασης, στον κορμό, στα άκρα και στο κεφάλι ή ολόλευκα με μαύρες κηλίδες μόνο γύρω από τους οφθαλμούς, στα αυτιά και στο ακρορρίνιο. 
Κέρατα: τα κριάρια κατά 50% περίπου διαθέτουν κέρατα. Τα κέρατά τους είναι μεγάλα, ισχυρά, ελικοειδή και συνήθως περιτυλίγουν τα αυτιά. Μικρό ποσοστό κριαριών φέρει μικρά και λεπτά κέρατα. Οι προβατίνες, κατά κανόνα είναι ακέρατες, υπάρχουν όμως και λίγες προβατίνες με μικρά κέρατα. 
Μαλλί: είναι αναμικτόμαλλο πρόβατο και το μαλλί τους, που δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία πλέον, δε σχηματίζει μακρείς πλοκάμους και αφήνει ακάλυπτη την κεφαλή, το κάτω μέρος του τραχήλου, την κάτω κοιλιακή χώρα και τα άκρα κάτω από τον αγκώνα και τον ταρσό.

Παραγωγικά Χαρακτηριστικά
Η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα παρουσιάζει μεγάλη παραλλακτικότητα. Από την ανάλυση 48.427 γαλακτικών περιόδων προέκυψε ότι η διάρκεια της γαλακτικής περιόδου κυμαίνεται από 124 έως 206 ημέρες ανάλογα με την εποχή των τοκετών και η μέση γαλακτοπαραγωγή σε 188 κιλά. Η μέση λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος κυμαίνεται γύρω στο 7,0%. Ο δείκτης πολυδυμίας στη γέννηση κυμαίνεται από 1,3 έως 1,4.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.