Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Πρόβατο Χίου (Χιώτικο)

Χιώτικα
Το Χιώτικο πρόβατο προήλθε από διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Χίου. Διασταυρώθηκε ένα ομοιόμαλλο λεπτόουρο ελληνικό πρόβατο με ένα παχύουρο αναμικτόμαλλο μικρασιάτικο πρόβατο. Το Χιώτικο είναι ένα ομοιόμαλλο παχύουρο πρόβατο, σχετικά μεγαλόσωμο με σωματικό βάρος προβατίνων 45-65 κιλά και κριαριών 65-85 κιλά. Ο χρωματισμός του είναι λευκός με χαρακτηριστικές κηλίδες μαύρου χρώματος στο κεφάλι γύρω από τα αυτιά, τα μάτια, στην κοιλιά και στα πόδια. Τα αρσενικά διαθέτουν κέρατα με μεγάλη σπείρα ενώ τα θηλυκά, όταν έχουν κέρατα, είναι μικρά σαν ένα εξόγκωμα.

Το Χιώτικο είναι η καλύτερη ελληνική φυλή λόγω της υψηλής γαλακτοπαραγωγής και αμνοπαραγωγής. Η απόδοσή του σε γάλα είναι κατά μέσο όρο στα 310 κιλά σε μια περίοδο γαλουχίας 210 ημέρες. Βέβαια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές εκτροφές που επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξης των 450 κιλών. Η πολυδημία του είναι περίπου 1.9. Σε 45 ημέρες τα αρνιά ζυγίζουν κατά μέσο όρο από 14 έως 16 κιλά. 

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η τυροκόμιση της φέτας επιβάλλεται να γίνεται μόνο από γάλα παραγωγής ελληνικών φυλών.Το πρόβατο της φυλής Χίου έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης  και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Φυλής Χίου Μακεδονία είναι στην διάθεσή σας ώστε να σας βοηθήσει να τα πετύχετε.



Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.