Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Καταρροϊκός Πυρετός (Bluetongue)

Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό. Είναι νόσος των μηρυκαστικών και προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η νόσος δεν μεταδίδεται απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο. Η μετάδοση της γίνεται με έντομα του γένους Culicoides, που μοιάζουν με σκνίπες. Για τη μετάδοση του ιού από το ένα ζώο στο άλλο είναι απαραίτητο να προηγηθεί τσίμπημα από ένα έντομο. Ο ιός μέσω του σάλιου του εντόμου μεταδίδεται σε άλλο ευαίσθητο ζώο με το επόμενο τσίμπημα. Η ασθένεια είναι πολύ διαδεδομένη στις χώρες με θερμά κλίματα, όπου ευδοκιμούν τα Culicoides. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα στην Πελοπόννησο. 

Συμπτώματα της νόσου
Τα πρόβατα είναι ιδιαίτερα ευπαθή και παρουσιάζουν τα πιο έντονα κλινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:
ψηλός πυρετός,
ανορεξία,
απότομη πτώση γαλακτοπαραγωγής,
χωλότητα,
βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα,
διαβρώσεις και έλκη στο στόμα,
σιελόρροια,
οίδημα στο πρόσωπο, τα χείλη και τη γλώσσα ( η γλώσσα μελανιάζει, χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλεται και το όνομα της νόσου).

Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται και οπισθότονος (γενικευμένη σύσπαση των μυών του σώματος και κυρίως των εκτεινόντων, κατά τη διάρκεια της οποίας η κεφαλή και ο κορμός αναστρέφονται προς τα πίσω, ενώ τα άκρα είναι σε υπερέκταση).

Τα έγκυα ζώα μπορούν να αποβάλουνΣε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. 

Θεραπεία και πρόληψη
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης της νόσου είναι υποχρεωτική η αναφορά στον πλησιέστερο Κτηνιατρικό Σταθμό για διερεύνηση. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του κρούσματος εφαρμόζεται το Έκτακτο Σχέδιο για τον Καταρροϊκό Πυρετό που περιλαμβάνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ζώων, τη θανάτωση όσων ζώων παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, ψεκασμούς υποστατικών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και επιδημιολογική έρευνα. Επιτήρηση της Νόσου Η επιτήρηση της νόσου γίνεται με ορολογικό Πρόγραμμα εξέτασης ζώων-δεικτών και με εντομολογικό πρόγραμμα.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.