Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ζωοτροφές: Ρόβι

Το ρόβι είναι ένα κτηνοτροφικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Leguminosae) και η επιστημονική του ονομασία είναι Vicia ervillia (L.) Wild. Σήμερα, το ρόβι καλλιεργείται στην Ελλάδα σε μικρή έκταση σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αποκλειστικά σχεδόν για παραγωγή καρπού.

Χαρακτηριστικά
Η ανάπτυξη του φυτού είναι όρθια, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με πολλά ζεύγη λογχοειδών φυλλαρίων, ενώ το ριζικό του εμφανίζει πλούσια ανάπτυξη. Τα άνθη είναι λευκά έως ροδόχρωμα. Οι λοβοί διαγράφουν τη θέση των σπόρων. Το σχήμα των σπόρων είναι γωνιώδες σε διάφορες διαβαθμίσεις του καφέ.

Καλλιέργεια
Το ρόβι ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις γονιμότητας. Το ευνοεί η φωσφορική λίπανση (ανάλογα 6 έως 9 μονάδες φωσφόρου ανά στρέμμα). Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.

Σπορά - Αλώνισμα
Το ρόβι σπέρνεται το φθινόπωρο σε πυκνότητα σποράς 12-13 κιλά/στρέμμα. Σε ορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -10οC, καλύτερα να σπέρνεται νωρίς την άνοιξη (μικρότερες απώλειες). Χρησιμοποιούνται κοινές σπαρτικές μηχανές σιτηρών. O θεριζοαλωνισμός γίνεται με τις κοινές θεριζοαλωνιστικές μηχανές των σιτηρών. Η διαδικασία όμως θα πρέπει να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες για να μειώνονται οι απώλειες από το τίναγμα των σπόρων.

Εχθροί
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της καλλιέργειας του ροβιού, όπως και των περισσότερων ψυχανθών, είναι η αντιμετώπιση των πλατύφυλλων ζιζανίων. Η σταδιακή απόσυρση των περισσότερων ζιζανιοκτόνων τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πλατύφυλλα ζιζάνια έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια. Για την αντιμετώπιση των αγροστωδών ζιζανίων υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά ζιζανιοκτόνα κατάλληλα για την καλλιέργεια. Ο σημαντικότερος εχθρός της καλλιέργειας του ροβιού είναι ο βρούχος (Bruchus spp.), για τον οποίο συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της άνθησης και του γεμίσματος του σπόρου.

Απόδοση
Ο σανός του ροβιού ενώ είναι διατροφικά είναι εφάμιλλος του βίκου, το ρόβι καλλιεργείται ελάχιστα για σανό εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας του (200 έως 300 κιλά ανά στρέμμα). Έτσι, η χρήση της καλλιέργειας στην Ελλάδα εστιάζεται αποκλειστικά σχεδόν στην παραγωγή καρπού. Οι αποδόσεις σε καρπό κυμαίνονται στα 100-130 κιλά/στρέμμα, ενώ η διατροφική αξία του σπόρου είναι αξιόλογη. Ο καρπός του ροβιού είναι πλούσιος σε ολικές αζωτούχες ουσίες και εξίσου πλούσιος σε ενέργεια σε σύγκριση με τους σπόρους των δημητριακών.

Τοξικότητα ροβιού
Ο καρπός καταναλώνεται κυρίως από τα αιγοπρόβατα. Στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών προστίθενται συμπληρωματικά μέχρι 20%. Η συμμετοχή καρπών ροβιού στα σιτηρέσια είναι τοξική για τους χοίρους.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

που μπορώ να βρω σπορο

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.